Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zwarte Cross 2016: 'n plaatje en 'n proatje
25 JUL 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Rick van Veluw • Meer blogs over Festival

Zwarte Cross 2016: 'n plaatje en 'n proatje

Met 220.000 bezoekers was de Zwarte Cross afgelopen weekend stijf uitverkocht. Er zijn niet genoeg woorden voorradig om het gigantische festival in Lichtenvoorde te beschrijven, dus daarom doen we het met een plaatje en ’n proatje.

Wat zien we hier?

De cross! Waar je je met een biertje in de hand dicht tegen de dranghekken drukt om een glimp van de motoren op te vangen. Als er een ondeugende motormuis stopt, is het zandhappen geblazen. Gelukkig is dat prima weg te spoelen met bier. Machtig mooi!

Wat zien we hier? Op de Zwarte Cross hoef je niemand te vragen of je een foto van ze mag maken. Nee, festivalbezoekers vragen jou een foto van hén te maken. De meest linkse jongeman met het ontblote bovenlijf sloot in het passeren aan bij dit groepskiekje en dat maakt dit onmeunig mooie portret helemaal af.

Wat zien we hier? Een kameel, duh. Of is het een dromedaris? In ieder geval geen echte. Dit mechanische hoefdier is een bouwsel van de Franse theatergroep Paris Benares en stapte vrolijk rond over het festivalterrein. Met zo’n dikke eeltlaag onder je metalen poten krijg je nooit last van je voeten.

Wat zien we hier? Kermis. Voor tweeënhalve munt mag je mee met deze draaimolen op niveau. Wij zagen twee jongens uit deze attractie zwalken, al had dat ook te maken met hun alcoholinname. Vermoeden we dan. De kermis is populair op de Zwarte Cross: wij telden ook een reuzenrad en een schommelschip. Dat vind je niet op Lowlands hoor.

Wat zien we hier? Boys will be boys. Rond een uur of half 8 wordt het crossterrein gesloten en de baan vrijgemaakt van kapotte crossmotoren en andere troep. Hier staren drie mannen vol ontzag naar de rode trekker die langs komt gesjeesd. Of ze kijken naar de blonde deerne die naast de bestuurder zit, dat kan ook.

Wat zien we hier? Ken je haar niet dan? Dé patroonheilige van de Zwarte Cross! Dit is natuurlijk Tante Rikie, een mythisch figuur aan wiens bestaan we oprecht twijfelden afgelopen weekend. Haar beeltenis prijkt overal op posters en borden. We hebben haar niet in levenden lijve gezien, maar ze schijnt met een draagstoel over het terrein te zijn getransporteerd. De diva van de Achterhoek.

Wat zien we hier? Schattige kids. Of het Zwarte Cross nou een supergeschikt familiefestival is laten we even in het midden, maar feit is dat er een hele weide is ingericht voor kinderen. In het Blagenparadijs is een gigantische speeltuin waar ieder kind aan zijn of haar trekken komt. Als papa en mama bier willen zoep’n bij Jovink & De Voederbietels, speel je gewoon lekker in het zand.

Wat zien we hier? Brakheid in optima forma. Campinggasten op het festival kunnen al vanaf donderdag terecht en dan gaat het direct los. Wij dachten dat deze manier lekker lag te slapen, maar hij stak net voor het afdrukken zijn duimen in de lucht. Superboeren zijn unstoppable.

Wij hebben nog even een zware maandag, maar kijken reikhalzend uit naar nóg meer festivals. Met je CJP-pas krijg je bijvoorbeeld ook korting op festivals als Amsterdam Woods Festival, Incubate en Valtifest.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.