Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Woo Hah 2016: slopen in vrede
03 JUL 2016 • Door Tekst: Natalie Polman. Beeld: Rick van Veluw, Maite de Lorenzo Bollen • Meer blogs over Festival

Woo Hah 2016: slopen in vrede

Woo Hah! Wat zeg je? Woo Hah! Onze gastverslaggever Natalie was gisteren op het tofste hiphopfestival van Nederland en keek haar ogen uit. ‘Een warm hiphopbad.’

Hokjesgeest

Er was een tijd dat je òf metalhead, òf punker òf hiphopper was. Als een band of artiest niet hard genoeg was voor metal en te hard voor grunge, snapte niemand wat die artiest deed. De muziekliefhebber anno nu luistert veel meer dan één muziekstijl. Maar nooit eerder zag ik dat feit zo mooi geïllustreerd als op Woo Hah.

Outfitgame very, very strong.

Het was mijn eerste hiphopfestival en tevens kennismaking met voor mij veelal nog onbekende hiphopartiesten. Hoewel ik dus ook dacht te houden van een wijd arrangement aan muziekstijlen, wist ik van hiphop nog vrij weinig. Met open blik dompelde ik me gisteren onder in een warm bad naast het station van Tilburg. In dat bad leerde ik dat hiphop meer dan verbroedert en dat Woo Hah een blijvertje is.

Squadgame very, very strong.

Mijn hiphopmaagdelijkheid ging gepaard met een bepaalde onwetendheid. Ik vond hiphopmuziek agressief klinken en rappers soms intimiderend. Ook op Woo Hah stralen de acts en bezoekers een bepaalde attitude uit. Maar wat ik leerde na een dagje Woo Hah: hiphop en haar fans zijn allesbehalve intimiderend of hatelijk.

Deze jongens zien eruit alsof ze de heetste mixtape van het jaar gaan droppen.

Ja; de acts op Woo Hah maken zich boos over corrupte regeringen en racistische agenten. Zo rapt Vic Mensa onder meer over de in 2014 door zestien politiekogels omgekomen Amerikaanse tiener Laquan McDonald. Maar de boodschap wordt– misschien juist daarom - vreedzaam gebracht. Om in de woorden van Rico & Sticks te spreken: 'We komen in vrede maar we komen ook om te slopen. Dus we komen in vrede slopen.' Young Thug en zijn crew krijgen de hal bijvoorbeeld tot ver achterin in beweging. En hóe. Mobieltjes, handen en uiteindelijk lichamen bouncen de lucht in.

Deze jongens waren totaal niet onder de indruk van enige turnup.

Coole dudes met de mooiste rasta’s of grote petten en stoere chicks met kunstige vlechtkapsels en spacy zonnebrillen kijken soms misschien stoer, maar blijken lieve schatten. Ze praten gewoon terug als je ze wat vraagt en zeggen netjes sorry als ze willen passeren. Eigenlijk hetzelfde als met metalheads: ze zien er bedreigend uit, maar onder die schil zit een teer vruchtje. Mooi is dat deze bronstige headbangers in zwart gehuld ook op Woo Hah rondbanjeren. Er lopen bovendien heuse hippies in wijde regenbooggewaden en meisjes met dromerige blikken, die hun kalmte uitstralen over het terrein. Jongens en meisjes in AC/DC- en Iron Maiden-shirts: het maakt niet uit wat je uit de kast hebt getrokken. Alles is goed en alles is mooi. Je bent vrij.

Je bent bijvoorbeeld vrij een jonko te draaien op CJP.nl

Dus hoe hard Tyler, The Creator ook roept blij te zijn veel black people in het publiek te zien ('I was in Russia and there were like only three nigga’s'), de bezoekers lachen er hard om. Good for you, Tyler, maar op Woo Hah maakt het geen donder uit wie je bent of hoe je eruit ziet. Hiphop is voor iedereen.

Dit roze kapsel verdient een prijs.

Het festivalseizoen is nog laaaaaang niet afgelopen. Met je CJP-pas scoor je onder andere nog korting op Over het IJ Festival, Welcome to the Village, Zwarte Cross en Valtifest

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.