Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Vijf onnodig lange sprookjes
05 JUL 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Beauty and the Beast • Meer blogs over Theater

Vijf onnodig lange sprookjes

Het is heerlijk zwelgen in een good old Disney-film. Maar soms wil je naar het scherm schreeuwen: doe nou niet zo moeilijk! Sommige sprookjes zouden een stuk sneller klaar zijn als de hoofdpersonages gewoon een beetje normaal zouden doen.

Als Pinokkio zich een beetje gedragen had, was Gepetto niet bijna verdronken door toedoen van een monsterlijke walvis. Hetzelfde geldt voor Winnie de Poeh: wat beter lezen en je kunt gewoon in bed blijven liggen om honing te eten. Zes Disney-films waar onnodig moeilijk gedaan wordt.

Assepoester

Het is een wonder dat Assepoester in het gelijknamige sprookje nog naar het bal kan gaan. Een welgemeende shoutout naar de goede fee is hier op zijn plek. Zij fikst immers een jurk en een koets. Vervolgens gaat Assepoester hartstikke lekker op het bal. Terecht: ze ziet er fantastisch uit en is bezig de prins voor zich te winnen. Voor middernacht piept ze er alleen tussenuit, want gut o gut: haar jurk en koets verdwijnen dan. Waarom gaat ze in hemelsnaam op het moment supreme naar huis? De prins is na een paar glazen champagne waarschijnlijk toch ver heen en wil niets liever dan tongen met Assepoester, ongeacht haar outfit. Maar nee hoor: Assepoester vlucht weg en er volgen nog legio scenes. Is toch niet nodig. Liefde maakt blind.

De Kleine Zeemeermin

In deze film wordt ook al op een beslissend moment moeilijk gedaan. Zeemeermin Ariël heeft haar ziel verkocht aan Ursula voor een stel mensenbenen, zodat ze op het vasteland prins Erik voor zich kan winnen. Daar krijgt ze drie dagen de tijd voor. Dat gaat eerst niet goed en dan ineens wel (zoals in alle Disney-films) en Ariël en Erik zijn letterlijk een milliseconde verwijderd van die oh zo belangrijke zoen. Dan gooien de twee sidderalen van Ursula hun bootje om. Ok, denk je dan, dit is pas de tweede dag, er komt nog een kans. Die komt er ook. Op de derde dag staan ze op het dek van een schip. Luttele millimeters verwijderd van elkaar. Je hoort hun lippen al bijna op elkaar kletsen. Gaat ineens de zon onder en verandert Ariël weer in een zeemeermin! Ja hoor. Hier wordt onnodig moeilijk gedaan.

Belle en het Beest

Een sprookje over de slachtofferrol. De knappe prins is in dit verhaal een lelijk monster en dat maakt ‘m snel aangebrand en onzeker. Begrijpelijk: het is ook niet leuk. Je kunt nooit eens normaal uit eten en bent ’s avonds een halfuur kwijt met het poetsen van je tanden. Maar het is geen excuus om hopeloos in de slachtofferrol te verzanden. Het beest is in het begin van de film een chagrijnige kluizenaar, maar bloeit helemaal op met de komst van de beeldschone Belle. Als zij haar liefde aan hem betuigt, wordt hij weer een mens. Je zou dus denken dat het beest alles op alles zet om Belle voor zich te winnen. Dat doet ‘ie eerst ook, met een chique diner en een besloten dansfeest, maar als Belle haar zieke vader naar het dorp terugbrengt, blijft hij in zijn kasteel sikkeneuren. Oh, wat ben ik zielig, ik blijf voor altijd een beest, Belle is weg, blablabla. Kom nou. Zet de schouders eronder, red jezelf en last but not least: ga voor ware liefde. Had deze film makkelijk twintig minuten korter geduurd.

Frozen

In Frozen verzaken de ouders van Elsa en Anna enorm. Bij een onschuldig speelpartijtje komt het koninklijk paar erachter dat Elsa gevaarlijke magische krachten bezit. Dat is een ongename verrassing, snap ik ook wel. Maar om je twee dochters dan voor de rest van hun jeugd te scheiden omdat je te lui bent met Elsa naar een medisch expert te gaan? Dat is niet alleen laks, dat is mensonterend. Het komt uiteindelijk allemaal goed tussen Anna en Elsa, maar wel na 102 minuten. Terwijl deze ouders even hun verantwoordelijkheid hadden moeten nemen. What a mess. 

Robin Hood

Misschien wel het tergendste voorbeeld van dit lijstje. Wat is nu het verhaal: de Engelse koning Richard gaat op kruistocht, wat sowieso een onnozele bezigheid is. Zijn kwade broer neemt zolang de honneurs waar. Door zijn slechte bewind ontspint zich een strijd tussen Robin Hood en de kroon. Dat duurt DE HELE FILM LANG. Koning Richard komt aan het einde van de film doodleuk terug. Alsof er niets is gebeurd. Maar er is wel iets gebeurd, en daar hebben we net 83 minuten naar zitten kijken. Doe niet zo moeilijk zeg.

Het plot van een sprookje mag dan soms rammelen, we kijken er wel dolgraag naar. Jij ook? Op de musical Beauty and the Beast krijg je een vette CJP-korting van 50%.    

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.