Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Romeo is een homo in het Amsterdamse Bostheater
26 JUL 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Amsterdamse Bostheater, Rick van Veluw • Meer blogs over Theater

Romeo is een homo in het Amsterdamse Bostheater

Romeo & Julia, een klassieker van jewelste. Daar een nieuwe, frisse theaterbewerking van maken? Ga er maar aan staan. Toch werd dat kunstje geflikt, afgelopen vrijdag in het Amsterdamse Bostheater. CJP was er natuurlijk bij!

Details: Een productie van het Amsterdamse Bostheater in samenwerking met TENT en de Veenfabriek. De giga-vliegtuigslurfen die het decor vormen worden geleverd door Schiphol, net als de overvliegende vliegtuigen. 
Waar gaat het over: Waar Romeo & Julia over gaat? Wat is de kleur van gras? Hoeveel vingers heeft een mens? Vooruit, we geven toch even een kort overzicht van het plot. Romeo Montague en Juliet Capulet spelen de hoofdrollen in een tragedie over liefde en rivaliteit. In deze bewerking hebben we het overigens over Montecchi’s en Capuletti’s. De families van Romeo & Julia kunnen elkaar niet luchten of zien, en dat resulteert meestal in vechtpartijen.

Yara Alink speelt Julia in deze bewerking.

Als Romeo op een feest van de Capuletti’s verzeild raakt, valt hij als een blok voor Julia. Na een balkonserenade haast hij zich naar huis en eist de plaatselijke priester hen te trouwen. Dat gebeurt, maar daarna slaat het noodlot toe. De BFF van Romeo wordt gedood in een gevecht met Tybalt Capuletti en dat laat hij niet ongestraft voorbijgaan: op zijn beurt legt Romeo Tybalt om. Hij moet vluchten voor een eventuele doodstraf en kan Julia niet meer zien. Die verzint intussen een plan met de priester: ze drinkt van een drankje dat haar in een soort coma brengt, zodat haar familieleden denken dat ze dood is en ze bij ontwaken een gelukkig leven kan opbouwen met Romeo. Door stom toeval wordt Romeo niet ingelicht over dit plan, en als hij de schijndode Julia aantreft, besluit hij – incoming: spoilers - dat er geen reden meer is om te leven. Met gif van de plaatselijke apotheker pleegt hij zelfmoord. Dan wordt Julia wakker. Naast haar ligt Romeo. Dood. *snik*

Wat vonden we ervan: Allereerst props voor het decor: de soms vervaarlijk zwenkende vliegtuigslurven geven het stuk een unieke sfeer. Sowieso is het Amsterdamse Bostheater een bijzondere locatie: prachtig en dramatisch hoe tijdens het stuk de avond valt en Romeo in de spotlights de dood vindt. Het slot van Romeo & Julia is overigens het sterkste gedeelte van het stuk. In het begin botst het Shakespeareaans nog wel eens met geforceerd hip taalgebruik. Vooral een groet als ‘de mazzel, bro’ – gezegd door de vrienden van Romeo - heeft een hoog mijn-oom-doet-hip-op-een-verjaardag-gehalte. Dan liever een simpele zin als ‘Bij mooie dagen horen mooie nachten’ – zegt Min tegen Julia als het feest begint – of ‘De maaltijd is gedaan, we komen nog te laat’ – als Romeo’s vrienden zich haasten naar het feest. Daar voelt de bewerking naar iets wat meer eigentijds is; minder stroef.

Hier een crappy phone pic om je een vage impressie te geven.

Naarmate het stuk vordert, komt er meer olie tussen de radertjes en wordt het vlotter en leuker. Dan lachen we zelfs als Mercutio ‘Romeo, homo!’ schreeuwt als zijn vriend kwijt is. Maar de echte kracht van deze nieuwe bewerking, zit ‘m in de acrobaten. Tijdens gevechten tussen de Montecchi’s en de Capuletti’s krioelen ze als slangen over het podium, vallen ze van grote hoogtes naar beneden of klimmen ze behendig in palen. Tegelijkertijd weten ze bij de begrafenis van Julia een sereen spel te spelen. Dat is met afstand de sterkste scène in deze Romeo & Julia, hoe de levenloze Julia in een blauwe jurk van haar balkon wordt getild, alsof ze uit het huis druipt als een poppetje van klei. Op dat moment komt de tragedie écht aan.
Cijfer: 7

Zelf gaan zien? Romeo & Julia is nog tot en met 26 augustus te zien in het Amsterdamse Bostheater! Pashouders krijgen € 4,- korting op een kaartje. Met CJP Exclusief kun je de voorstelling zelfs in het gezelschap van een gevulde picknickmand kijken. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.