Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Oude meesters in een modern jasje
27 JUL 2016 • Door Sophia Blijden. Beeld: Creative Commons. • Meer blogs over Festival Muziek

Oude meesters in een modern jasje

Namen als Mozart, Beethoven en Bach kennen we allemaal, maar wat voor karakters schuilden er achter deze muzikale genieën? We doken de archieven in en ontdekten de meest bijzondere feiten.

Chopin deed het goed bij de ladies en Beethoven was een echte einzelganger. De genieën achter stukken als Für Elise en Ave Maria hadden de meest uiteenlopende karakters. Sommigen voldoen aan het beeld dat we stiekem van componisten hebben; in zichzelf gekeerde mannetjes die zo geniaal zijn dat ze een gebrek hebben aan sociale skills. Anderen bewijzen het tegenovergestelde en waren vrouwenverslinders met bakken vol geld. Om je een volledig beeld te geven van de muzikale meesterbreinen, kozen we bij elke componist één moderne track die hun karakter perfect weergeeft.

Wolfgang Amadeus Mozart

De op 27 januari 1756 geboren Mozart was een bijzonder type. De Oostenrijkse vent was naast slim, ook ontzettend kinderachtig. Zelfs op oude leeftijd nog een echt mama’s kindje en altijd aan het grappen en grollen. Ook schijnt hij vulgair en bijdehand te zijn geweest. In de film Amadeus uit 1984 komt dit ook goed naar voren. De componist werd door zijn zus in een brief beschreven als bleek, tenger en klein (hij was ongeveer 1.60). Als hij anno 2016 op onze aarde rond zou lopen, zou Mozart ongetwijfeld nog bij zijn ouders wonen en elke vrijdag zijn YouTube-volgers vermaken met een prank-video (met als achtergrondmuziek natuurlijk zijn eigen gecomponeerde stukken).

Ludwig van Beethoven

De Duitse componist en pianist, geboren op 17 december 1770, leidde een onrustig leven. Hij was een driftige man die vocht tegen een bipolaire stoornis. Zo stopte hij bijvoorbeeld met pianospelen als ook maar iemand in het publiek niet zijn of haar volle aandacht erbij had. Ook weigerde hij altijd om spontaan een stuk te spelen op feesten en partijen. Het feit dat hij zijn gehoor door onbekende redenen bijna helemaal verloor, hielp ook niet mee. Als Beethoven nu zou leven, was het een typische einzelganger. Ergens in een oud huis op het platteland zag hij dan ongetwijfeld de dagen voorbij gaan, vanachter zijn piano in de serre.

Johann Sebastian Bach

Ook deze componist (en organist, violist, dirigent, muziekpedagoog) komt uit ons oostelijk buurland en zag het levenslicht op 21 maart 1685. Hij is de geschiedenisboeken ingegaan als een ijverige, betrouwbare en ambitieuze man. Wel schijnt hij een slijmjurk bij de bigshots geweest te zijn om hogerop te komen. Ook kreeg hij instrumentmaker Silbermann woedend,  door te mierenneuken over het geluid van zijn nieuwe piano. Hoe zou dat gaan in de moderne wereld? Bach zou nu een prestigieuze man zijn met een grachtenpand in de Jordaan. Altijd in pak over straat en een zegelring om zijn linkerduim. Veel geld  komt ook wel van pas, wanneer je twintig kinderen verwekt bij twee verschillende vrouwen. Lekker bezig, Bach.

Frédéric Chopin

Chopin; geboren in Polen, maar Parijs veroverde in 1831 zijn hart. Daar gaf hij pianoles aan de kinderen van de elite en dat beviel prima. Het schijnt dat Chopin twee gezichten had. Aan de ene kant was hij warm en liefdevol tegenover zijn hechte vrienden en familie. Aan de andere kant afstandelijk als publiek figuur. Bij de vrouwen deed hij het wel erg goed. Met zijn pianospel wist hij menig vrouwenhart te veroveren. Helaas overleed de componist op 39-jarige leeftijd, aan tuberculose. Omdat hij zo’n womanizer was, zou hij het in onze tijd ook behoorlijk goed doen. Chopin was ook niet vies van reizen, dus: in elk stadje een ander schatje, toch?

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Bij ons beter bekend als Peter. Hij leefde van 1840 tot 1893 en was een erg verlegen persoon. De man had moeite met sociale interactie en vermeed dit dan ook liever. In zijn dagboek schreef hij: ‘Ik kan wel leuke gesprekjes houden met mensen, maar ik vlucht liever naar het einde van de wereld’. Ook worstelde Tsjaikovsi met zijn homoseksualiteit, in die tijd not done. Nu is dat een ander verhaal. Met de EuroPride op komst zou hij helemaal opleven. Met een regenboogboa om de hals en de wind door zijn haren, zou hij de Amsterdamse grachten bevaren alsof het niets is.

Wil jij uitvoeringen van deze meesters live horen? Check dan onze kortingen bij onder andere Tivoli Vredenburg, Muziekgebouw aan 't IJ of het Concertgebouw! 

Zin in goede kortingen en ben je nog niet dertig? Bestel dan hier jouw CJP-pas!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.