Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 30
28 JUL 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Jamila Woods. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 30

Welkom bij een nieuwe editie van de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst, de meest gevarieerde lijst van de wereld. Met deze week zachtaardige protestmuziek, een portie gehoorbeschadiging en muzikale massage-olie.

Bear’s Den – Red Earth & Pouring Rain (album)

Nederland houdt van Bear’s Den en Bear’s Den houdt van Nederland. Op de deluxe-versie van hun vorige plaat staan liveversies die opgenomen zijn in de Melkweg en de Vondelkerk. Wij snappen wel waarom die liefde zo goed werkt. De Britse band klinkt vriendelijk en nuchter, een band waar je je onmogelijk aan kunt bezeren. Op hun nieuwste plaat Red Earth & Pouring Rain is Bear’s Den afgedreven van hun folky sound – die ze overigens wel in het voorprogramma van Mumford and Sons bracht – maar verkent het nieuw terrein met seventies gitaarrock en hier en daar een eighties synthplaagstootje. De vocalen van leadzanger Andrew Davie zijn helder en zonder opsmuk. Liedjes als Dew On The Vine en Auld Wives knipogen voorzichtig naar de laatste plaat van The War on Drugs. Die referentie zal Bear’s Den geen windeieren leggen, gezien het grote succes van hun album Lost In The Dream. Deze vriendschap is wat ons betreft verlengd.

Sef & Aafke Romeijn – Alles Went (single)

Sef is jaloers. Jaloers op een liedje van een ander. Begin februari tweette hij een link naar het nummer M/V van Aafke Romeijn met het commentaar ‘Jaloers op deze’. Prompt stelde hij voor met Aafke de studio in te duiken. ‘Hey @aafkeromeijn, wil je misschien een keer een liedje met mij maken?’, zo luidde de volgende tweet. Toen Aafke ‘omg JA IK WIL!’ reageerde, was het geregeld. Nu is er hun single Alles Went. Als je vroeger goed op hebt gelet bij aardrijkskunde, weet je precies waar Sef en Aafke over zingen: gentrification. De veryupping van oude stadswijken. Op een tinkelende electropopbeat gaat het over sojamelk, de barbier en vintage racefietsen. De bridge zegt alles ‘We redden de buurt / We maken het hip / Kom jij hier vandaan, dan mag je nu gaan / Het is voor iedereen / Maar niet voor jou’. Nu zijn wij jaloers op zo’n slim liedje over zo’n lastig onderwerp.

Jamila Woods - Heavn (album)

In Jamila Woods heeft de Black Lives Matter-beweging een sterke muzikale vertegenwoordiger. De jonge zangeres uit Chicago is een protestzangeres, en daar heb je er nooit genoeg van. Woods laat er in een begeleidende tekst op Soundcloud geen twijfel over bestaan wat haar nieuwe plaat HEAVN behandelt. ‘Dit album gaat over de jeugd van een donker meisje, over Chicago, (…) over de stad en de wereld waar we in willen leven’. In het nummer Blk Girl Soldier verhaalt ze over andere vrouwen die streden voor hun rechten, zoals Rosa Parks, Ella Baker en Audrey Lorde. Woods zingt verder over de white gaze, zwarte stereotypen en racisme. Zware kost? Nee, want dankzij haar fluwelen stem en de soulvolle elektronische productie blijft de muziek licht.

The Sweet Release of Death – Smutek (single)

Afgelopen Eurosonic Noorderslag zijn we ternauwernood ontsnapt aan zware gehoorbeschadiging. Net iets na middernacht troffen we wat bevriende muziekjourno’s in de kelder van café Kult. Het was onmogelijk een gesprek met hen te voeren; de oren suisden zo heftig dat geen woord aankwam. The Sweet Release of Death is guilty as charged. Het Rotterdamse trio maakt spijkerharde noiserock en kent geen genade. Nou ja, op hun nieuwe single Smutek komt ons trommelvlies er (voorlopig) goed van af. Het is dynamisch en claustrofobisch en verschiet telkens van kleur, al zijn het wel constant donkere tinten. De ontbranding volgt pas laat en eigenlijk is dat wel lekker; het verlangen naar een bak gruis is inmiddels groot. Een wirwar van geluiden krioelt om zich heen als de snaren van een kapotte gitaar. Je snapt ineens waarom iedereen ondanks het hoge volume bleef staan in Kult: hier wil je niets van missen.

Honne – Warm On A Cold Night (album)

Muzikale massage-olie, het bestaat. Je hebt het hard nodig zelfs. Als je schoonmoeder op bezoek komt bijvoorbeeld, of als een date maar niet van de grond wil komen. Honne helpt. Dit Britse duo heeft het woord smooth uitgevonden en er vervolgens een soundtrack bij geschreven. Zelf noemen ze het ‘warm, sensual babymaking music’. Dat van die baby’s maken laten we even achterwege, verder is dat hartstikke waar. Dit is funky pop met slimme elektronische twists en een radiovriendelijkheid waar je ‘u’ tegen zegt. Niet voor niets heeft Honne een abonnement op 3FM en scoorde het al een bonafide hit met Someone That Loves You. Met dit album zal het publiek alleen maar groter worden. Alleen het babymaking-aspect gaat daar al voor zorgen.

San Holo – Gouldian Finch (album)

Nederland heeft een trapking en zijn naam is San Holo. Of Sander van Dijck, met die naam kwam hij immers ooit ter wereld in Zoetermeer. Op zijn artiestenpagina op Spotify prijken bovenaan tracks met miljoenen plays. San Holo is een grote jongen. Zijn muziek kenmerkt zich door glinsterende future bass en trap. Nuance zul je niet altijd ontdekken, maar je weet zeker dat de drop bevredigend zal zijn. Op het compilatiealbum Gouldian Finch deelt San Holo zijn kennis: hij schotelt ons de meest veelbelovende talenten van zijn label bitbird voor. De producties van o.a. The Nicholas en Duskus schieten van Cashmere Cat naar Shlohmo en gebruiken zowel donkere hiphopbeats als vrolijke trap. De productie is subtiel en strak, of het nou gaat om keiharde bangers of ingewikkelder producties. A Lydian is zelfs een pianostuk! Het wordt vooral interessant wanneer dj's als ILIVEHERE. en EASTGHOST de regenbogen achter zich laten en de diepte induiken op tracks als About Time en Exile. Vooral die laatste track is spannend door de dystopische sfeer en dissonante geluiden.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.