Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
In de tent met... Nicole Bus
22 JUL 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Sophia Blijden, Tarona. • Meer blogs over Muziek

In de tent met... Nicole Bus

Chill tien minuten met Nicole Bus en de rest van de dag schijnt de zon. Wij zetten samen met de singer-songwriter een tentje op in het Westerpark en hadden het over leven op straat, zingen in het Nederlands en haar geloof in God.

Als je ooit nog eens een campingmaatje zoekt: bel Nicole Bus. In het Westerpark hebben we met haar hulp ons tentje binnen de kortste keren opgezet (inpakken gaat wat langzamer, maar soit.) Nicole is bovendien goed gezelschap: gezellig, spraakzaam en open. We weten alleen niet of ze ook goed is in nationale campingsport badminton. In zingen wel: Nicole begon als gospelzangeres, toerde door Nicaragua, won De Grote Prijs in 2010, deed mee aan The Voice of Holland en bracht onlangs een EP uit bij Top Notch. De singer-songwriter is op Nederlandse Bodem overgestapt op Nederlandstalig en dat heeft hele toffe liedjes als Zonnestralen en Lopen opgeleverd. Alle reden eens met haar in de tent te duiken. Al blijven we deze editie liever voor de tent zitten. #warm

Jij hebt op heel wat plekken je tent opgezet. Als singer-songwriter toerde je onder andere door Nicaragua en Israël. Hoe hebben die reizen je gevormd?
‘Voor mij dient reizen als een reflectiemoment. Het verandert een mens en is noodzakelijk als je je wilt ontwikkelen. We zijn niet alleen op de wereld: er zijn zoveel andere mensen en culturen, die allemaal hun eigen wijsheden met zich meedragen. In Nicaragua speelden we voor straatkinderen en mensen die permanent in tenten leverden. Dat doet je beseffen hoe goed wij het hebben’.

Je hebt ook weleens zonder tent gezeten. Door een heftige scheiding tussen je ouders stond je op je 16e alleen op straat. Wat waren dat voor jaren?
‘Het was een harde tijd. Ik werd gedwongen volwassen te worden op hele jonge leeftijd. Die periode was een survival, een zoektocht naar stabiliteit. Andere klasgenoten hadden stabiliteit thuis, ik moest die zelf creëren. Je bent de hele dag bezig met: bij wie zou ik vanavond een bordje mee kunnen eten, waar kan ik op de bank slapen? Het maakt je heel nederig, om iedere dag iets van mensen te vragen. Ik heb ervan geleerd om soms bij mezelf te rade te gaan: wat kan ik andere mensen geven?

It's a camping out here.

Als de muziekindustrie een camping is, dan heb jij er een vaste staplaats. Je maakt sinds 2006 muziek en hebt al zoveel verschillende dingen gedaan. Ben je er niet een keer klaar mee, met het wereldje?
‘Ik heb een te grote liefde voor muziek. Die is groter dan de industrie. Het gaat me ook niet om veel geld verdienen of beroemd te worden: zolang ik maar liefde en passie heb voor wat ik doe. Alleen op die manier kan ik mijn gevoel overdragen aan de luisteraar. Daarnaast wil ik een legacy achterlaten. Kijk naar grote kunstenaars als Vincent van Gogh of Mark Rothko: zij hadden weinig geld, maar hebben wel fantastische werken nagelaten. Dat wil ik ook. Ik zie het als een boom die vruchten draagt. Mensen met talenten dragen vruchten, daar kunnen anderen van eten en groeien. Als ik weg moet gaan van deze aarde, kan ik tenminste zeggen: ik heb niet alleen voor mezelf geleefd.’

Vaste staplaats of niet, heb je het idee dat je je plek in de muziekwereld gevonden hebt nu je over bent gestapt op Nederlandstalig?
 ‘Mijn carrière is één grote zoektocht. Ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat ik in het Nederlands moet zingen. Je probeert altijd een gerecht te maken als je muziek schrijft; ik heb nu de juiste dosering gevonden. Sinds 2008 schrijf ik al liedjes in het Nederlands. Vier jaar geleden besloot ik weer naar school te gaan en te studeren aan het conservatorium. Een docente daar overtuigde me over te stappen. Ze zei: rond de Nederlandstalige liedjes die je hebt af en leg ze in de kluis. Ze vergeleek het met bloembollen: leg ze op zolder en poot ze later in je loopbaan. Dan kun je je nu concentreren op je Engelstalige werk. Ik heb daar over nagedacht. Op een gegeven moment dacht ik: waarom moet ik ze bewaren? Waarom ga ik er niet nu wat mee doen? Dat deed ik vorig jaar en toen kwam Top Notch op mijn pad. Rapper Kempi stelde me voor aan Kees de Koning en hij vond mijn liedjes supervet. Na wat mailen werd ik een dag later bij hem uitgenodigd op kantoor. Het ging allemaal heel snel.’

Nu is er de EP Nederlandse Bodem, waarop je de tent helemaal zelf hebt opgezet: schrijven, inspelen en produceren. Is het fijn om het heft in eigen handen te hebben?
‘Ja! Dat is het fijnste wat je als multi-instrumentalist kunt doen: alles zelf inspelen. Het is altijd een droom van me geweest, maar je vraagt je ook altijd af: gaat het wel lukken? Het is niet makkelijk namelijk. Maar op het conservatorium heb ik veel geleerd. Op mijn nieuwe plaat heb ik drie gastproducties, de rest doe ik zelf.’

Nog even over dat conservatorium: je bent pas dit jaar afgestudeerd. Waarom besloot je weer te gaan studeren?
‘Je bent nooit te oud om te leren. Het leven is één grote leercurve. It never stops. Ik dacht: ik wil beter worden in wat ik doe. Als autodidact vergt het aanpassingsvermogen om vanuit een systeem te leren. Daar komt heel veel discipline en doorzettingsvermogen bij kijken. Ik heb wel een MBO-opleiding Songwriting gedaan, maar dat was heel praktijkgericht. Het conservatorium is meer: dit is de theorie. Leer het. De studie heeft me uit mijn comfort zone getrokken.’

Vanzelfsprekend ben je heel trots op Nederlandse Bodem. In een ander interview zei je dat Lopen een belangrijke track voor je is. Waarom?
 ‘Lopen gaat grofweg over de laatste tien jaar. Het is een reflectiemoment. Wat is er vanaf mijn 20ste tot nu allemaal gebeurd? Hoe is mijn karakter veranderd, mijn denkwijze, mijn passie, mijn dromen? In Lopen zing ik ‘Ik loop over water, heb gevast, nachten en dagen, laat me niet de kast opjagen’. Ik was als 16-jarig meisje zonder huis niet bereid mijn ziel te verkopen om toch maar verzekerd te zijn van een avondmaaltijd. Beter een avond niet eten dan je principes verloochenen. Ik heb veel gezien en had hele andere keuzes kunnen maken. Waarom ik daar niet voor gezwicht ben? Ik geloof dat Gods liefde mij geholpen heeft op die moeilijke momenten om de juiste afslag te nemen. Zonder mijn geloof zou ik heel ergens anders zijn. Ik ben hem dankbaar voor Zijn hulp.’

Nederlandse Bodem luister je hierrr op Spotify. Dit jaar verschijnt nog een nieuwe plaat van Nicole.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.