Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een vioolspelende geit
26 JUL 2016 • Door Sophia Blijden. Beeld: Pierre-Auguste Renoir, Creative Commons. • Meer blogs over Expo Film

Een vioolspelende geit

De Van Gogh cover van Midnight in Paris of een vioolspelende geit op het schilderij in Notting Hill. Filmmakers weten op (on)subtiele wijze kunst in hun werk te mengen.

Er zijn films waar het verhaal draait om een bepaalde kunstenaar en er zijn films waarin een bepaald schilderij vluchtig wordt genoemd. Welk van de twee je ook voor je hebt, het is altijd interessant om iets meer te weten te komen over desbetreffende kunst. Wij speurden films af op zoek naar schilderijen, zochten uit wie ze geschilderd hebben en gingen op zoek naar waar je de meesterstukken nu nog kunt bewonderen.

Notting Hill (1999)

Deze film met Julia Roberts en Hugh Grant is alweer zeventien jaar oud (ja echt) en vertelt het verhaal van de beroemde filmster Anna Scott, die verliefd wordt op de ‘gewone’ William Thacker. Als Anna bij Will over de vloer komt, hangt daar aan de muur een plaat van Chagall waar een geit met een viool op staat afgebeeld. Roberts zegt dan de op één na beroemdste zin uit de film (de beroemdste is natuurlijk ‘Indefinitely’): ‘Happiness isn’t happiness without a violin-playing goat.’ Wie zijn deze geit en de schilder?

Aan de muur achter Julia hangt het schilderij

Chagall was een Russisch-Franse kunstenaar en schilderde La Mariée (‘De Bruid’) in 1950. Zelf beschreef hij het als ‘een ode aan jonge liefde’ en het is zo geschilderd alsof de kijker degene is die met de dame trouwt. Waar de geit precies voor staat, is een beetje raadselachtig. Sommigen zeggen dat hij de grens tussen fantasie en werkelijkheid voor moet stellen, anderen zeggen dat hij de kracht van het huwelijk symboliseert. Wij vinden het vooral gewoon een leuke geit.

Waar te bekijken?
Helaas nergens. Niet voor ons althans. Het originele stuk maakt deel uit van een privécollectie in Japan. Bummer!

Amélie (2001)

Audrey Tautou speelt de hoofdrol in deze Franse film, een mustsee voor iedereen die leeft. De ondeugende Amélie besluit op een dag zich met de levens van anderen te gaan bemoeien. Eén van de gelukkigen is haar onderbuurman monsier Collignon. Hij schildert om de zoveel tijd een nieuwe versie van Luncheon of the Boating Party van Renoir.

Monsieur Collignon kijkt naar zijn schilderij

Dit schilderij stamt uit 1882 en werd toen als beste stuk van zijn tentoonstelling gekroond. Bijzonder aan het schilderij is dat het drie verschillende stijlen laat zien: personen, stilleven en landschap. De mensen in het schilderij zijn niet zomaar random types, maar vrienden van de schilder. Op de voorgrond zien we zelfs zijn toen toekomstige vrouw met een hond spelen.

Waar te bekijken?
Je moet er even voor in het vliegtuig zitten, maar het schilderij is te bewonderen in museum The Philip Collection in Washington D.C.

Midnight in Paris (2011)

Woody Allen regisseerde deze film en neemt ons daarin mee naar het Parijs van de jaren twintig. Toneelschrijver Gil, gespeeld door Owen Wilson, is met zijn schoonfamilie op bezoek in Parijs maar stapt elke dag om middernacht terug in de tijd. Er komen verschillende schilderijen in voor, maar het interessantst is het filmbeeld waarop we De Sterrennacht van Van Gogh zien.

Super pretty

Dit schilderij wordt gezien als een van de grootste en bekendste werken van Van Gogh. Hij schilderde dit in zijn ‘sterrenperiode’ rond 1889. In een brief naar zijn broer schreef hij: ‘We gebruiken de dood om naar de sterren te reizen’. Heerlijk diepzinnig en een tikkeltje depressief. Zo kennen we Van Gogh weer.

Waar te bekijken?
Hiervoor moet je naar The Big Apple. Het schilderij hangt namelijk in The Museum of Modern Art in New York.

The Da Vinci Code (2006)

Zonder Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci zou deze film (of; het boek) niet bestaan. De hele film draait om de complottheorie achter het schilderij en het bekendste museum van Parijs: het Louvre. Er wordt beweerd dat de figuur rechts naast Jezus (links voor de kijker) niet Petrus is, maar Maria Magdalena. Waar of niet: het levert in ieder geval een ontzettend spannend verhaal op.

Jezus en zijn homies

Da Vinci maakte dit schilderij ergens tussen 1495 en 1498 en laat, zoals de titel al aangeeft, het laatste avondmaal van Jezus en zijn discipelen zien. Omdat het zo’n gigantisch schilderij is (4,5 bij 8,8 meter), is het nooit verplaatst of in particulier bezit geweest. Veel kunstenaars, filmmakers of andere creatievelingen (waaronder Andy Warhol) hebben Het Laatste Avondmaal gebruikt als inspiratie voor hun eigen werk.

Waar te bekijken?
In Italië deze zomer? Bezoek dan voor deze parel de Santa Maria delle Grazie in Milaan.

Django Unchained (2012)

Je kunt natuurlijk schilderijen als inspiratiebron gebruiken voor je film of gebruiken als attribuut, maar Quentin Tarantino zou Quentin Tarantino niet zijn, als hij niet net een stapje verder zou gaan. In Django Unchained schittert Jamie Foxx op het toneel en er is één outfit die je niet bepaald over het hoofd kunt zien. We hebben het over het iconische blauwe kostuum.

The Blue Boy naast Django

Het pak van Django is een ode aan The Blue Boy, geschilderd door Thomas Gainsborough in 1770. Op ware grootte laat het een 17e-eeuwse jongeman zien, gehuld in een blauw pak. Nadat het in bezit is geweest van veel verschillende rijke lui, is het vanuit Engeland naar Amerika gevoerd in 1922.

Waar te bekijken?
Ook voor dit schilderij moet je overzee. Het hangt namelijk in de Huntington Library in Californië.

Girl with the Pearl Earring (2003)

De verfilming van het gelijknamige boek is niet alleen gebaseerd op het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer, het verhaal volgt ook de Nederlandse schilder tijdens een belangrijke periode in zijn leven. Colin Firth neemt de rol van kunstenaar op zich en Scarlett Johannes die van zijn muze; Het Meisje met de Parel.

Als twee druppels water

Vermeer schilderde het werk rond 1666 en is uitgegroeid tot één van de beroemdste schilderijen ter wereld. Het kan een ‘tronie’ genoemd worden; een studie van een opvallend gezicht. Rembrandt maakte dit soort schilderijen populair in de 17e eeuw en Vermeer volgde zijn voorbeeld. Wie het meisje precies is, is nooit bekend geworden. Haar gezicht zullen we in ieder geval nooit meer vergeten.

Waar te bekijken?
Voor dit laatste schilderij kunnen we wel op Nederlandse bodem blijven. Het hangt sinds 1902 in Het Mauritshuis in Den Haag.

Vind je dat wel een bezoekje waard? Met CJP krijg je € 3,- korting op je entree bij Het Mauritshuis. Dat betekent dat je voor € 11,- naar binnen kan. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.