Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De wereld op z'n kop
07 JUL 2016 • Door Sophia Blijden. • Meer blogs over Lezen

De wereld op z'n kop

Wat nou als je eerst een paar uur op een kameel moest zitten om bij de Eiffeltoren te komen? En stel dat Lady Liberty niet in New York, maar gewoon in ons eigen Friesland stond? De wereld zou er héél anders uit zien.

De Eiffeltoren in de woestijn

Na een hobbelige busrit van vier uur zie je eindelijk in de verte de welbekende staalconstructie opduiken. Je bent blij dat je de toeristenbus – zonder airco – uit mag stappen en volgt de instructies op van de toergids (die met zijn paraplu, pet en zonnebril beter op de veertig graden voorbereid is dan jij). De woestijn van Namibië strekt zich alle kanten op uit. De hitte laat het landschap dansen (of komt het door je zonnesteek?). Je bent nog geen vijf minuten uit de bus of het zand zit al overal. Met een sjaal omgewikkeld ga je in de rij voor de kamelen staan. Terwijl je met een selfiestick de kamelenrit vastlegt voor het thuisfront, komt de beruchte Eiffteltoren steeds dichterbij. Foto’s en video’s doen de toren geen eer aan; wat een joekel van een ding. Na een reis van in totaal acht uur en een kwartier (vanaf het hotel), sta je voor de enige echte Eiffeltoren. Uitgeput en uitgedroogd, maar je hebt het gered. Wat zegt de gids? Of iedereen meegaat naar boven, het zijn maar duizend traptreden. Je hoofd wordt licht en je benen verslappen. In de schaduw zak je in het zand. Vanaf beneden is de Eiffeltoren ook heel mooi.

Fotoshopskills: 2/10

Sydney Opera House op de zuidpool

Met daken die op de zeilen van een schip lijken, is het in theorie best mogelijk dat het Operahuis van Sydney langzaam maar zeker richting de zuidpool is gedreven. Voortaan moeten we ons dus heel dik inpakken als we naar een van de concerten daar gaan; minstens drie lagen trui. Als je na afloop van een aria nog wil naborrelen op het terras, zie je in de verte de pinguïns en zeehonden luieren in de sneeuw. Met een gemiddelde temperatuur van -50 in de zomermaanden raden we aan om thuis alvast enige survivalskills te oefenen. Je weet maar nooit wanneer je een noodvuur moet maken, of een eigen voorraad bij elkaar moet vissen. Een ritje naar de Zuidpool maak je natuurlijk niet alleen voor een bezoek aan het Operahuis, daarom kun je een weekje bijboeken in, hoe toepasselijk, vakantiepark De Iglo. Enjoy your stay.

Empire State Building in IJsland

Oh IJsland. Het land van geisers, auto’s op watergas en extreem lange dagen in de zomer. Wat nou als er midden in het natuurlandschap van IJsland opeens het gigantische Empire State Building zou oprijzen? Alicia Keys moet voortaan ‘New York’ vervangen voor ‘Grafarkrikja’ of ‘Kirkjubaejarklaustur’. Klinkt toch een stuk minder lekker. Doordat de zon in de winter maar een paar uur schijnt, zijn donkere selfies op de bovenste verdieping werkelijk geen like op Instagram waard (Hoeveel boeit je bezoekje dan überhaupt nog?). Ook kun je door een gebrek aan bereik niet inchecken op Facebook en Snapchats aan je verhaal toevoegen blijkt ook een onmogelijke opgave. Als zelfs de sms aan je moeder niet verzonden kan worden, besluit je volgend jaar gewoon weer een vakantie naar de Spaanse costa del sol te boeken.

Net echt. Perfect in verhouding ook.

Het vrijheidsbeeld in Friesland

Amsterdam? No thank you. Oosterwolde in Friesland is tegenwoordig dé toeristische trekpleister van Nederland. Hier is namelijk, na maanden onderhandelen, de New Yorkse Lady Liberty neergestreken. Met de kroon op haar hoofd en de fakkel in haar rechterhand kijkt ze uit over de groene weilanden van het pittoreske Nederland. Alhoewel… één van de beroemdste standbeelden naar een Hollands weiland halen zorgt voor een hoop trammelant. De dubbeldekkers vol toeristen rijden af en aan en alle groene omliggende weilanden fungeren inmiddels als parkeerplaats. Om maar te zwijgen over de geluidsoverlast, veroorzaakt door helikopters die je, voor honderd euro, een ritje rond de dame aanbieden. Tot overmaat van ramp staan in de berm tientallen kraampjes met elk dezelfde smerige hotdogs, friet en ijsjes. Vroeger was alles beter. Mogen we alsjeblieft terug?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.