Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zon, zee, strand (en zomerboeken)
21 JUN 2016 • Door Sophia Blijden. Beeld: Sophia Blijden. • Meer blogs over Lezen

Zon, zee, strand (en zomerboeken)

Of je deze vakantie nou vertoeft op een camping in Spanje of met je backpack heel Europa afreist: voor elke zomerdag is er een bijpassend boek. CJP vertelt jou welk verhaal je het beste kunt lezen tijdens jouw reis én geeft drie zomerboeken weg. We krijgen het er warm van.

Ianthe Sahadat – Drijfhout

Waar gaat het over:
Elif heeft liefdesverdriet. Ze besluit – zonder dit aan iemand te vertellen – naar Thailand te vertrekken om haar grote liefde te vergeten, maar zelfs de blauwe zee en de stralende zon maken haar ongelukkig. Dan ontmoet ze James: een jonge, geheimzinnige Amerikaan met een interessant uiterlijk. Hun ontmoeting is het begin van een boeiende vakantie.
Wanneer lees je het:
Afgelopen jaar was heftig. Je relatie stuk, je konijn overleden en Friends staat nog steeds niet op Netflix. Je besluit voor een zomer alles achter te laten en je trekt er alleen op uit naar Azië. Tussen de olifantenexcursies en watervalbezoekjes door, heb je eindelijk tijd om in alle rust een boek te lezen. Je wiegt in je hangmat mee op de warme wind en de tropische vogels verzorgen de achtergrondmuziek. Relaxter dan dit wordt het niet.

Yann Martel – De Hoge Bergen van Portugal

Waar gaat het over:
Thuisloos, thuiswaarts en thuis. Zo heten de drie verhalen beschreven in het nieuwste boek van Yann Martel. Waar kennen we hem ook alweer van? Life of Pi. Deze keer staat niet de tijger centraal, maar apen. Ook omgaan met verlies en het geloof spelen een belangrijke rol.
Wanneer lees je het:
Je zit voor de tent op een rustige camping in de bergen in Zuid-Europa. De lucht is ietwat koud en vochtig, maar op een prettige manier. De buren zijn precies de mensen die je naast je wil hebben: rustig, af en toe in voor een praatje, maar wel gesteld op privacy. Ook de camping is precies goed; geen overbodige luxe. Het uitzicht, daarentegen, is fenomenaal. Er blaast een woeste wind door je haren en je vergeet elke printer die het afgelopen jaar op moment suprême niet werkte. Je slaakt een diepe zucht en voelt hoe je longen zich vullen met de frisse lucht. Wat een leven.

Redacteur Rick leest Yann Martel

Jan Wolkers – Zomerhitte

Waar gaat het over:
Een fotograaf is geobsedeerd door de schoonheid van Kathleen. Blind door liefde raakt hij verzeild in duistere praktijken van drugssmokkelaars op de Waddeneilanden. De nodige seksscènes (het blijft immers Jan Wolkers) en de precisie waarmee het landschap wordt beschreven, maken dit het ultieme zomerboek.
Wanneer lees je het:
Jij leeft voor Terschelling. Elke zomer ben je te vinden op de stranden en in de duinen van dit Waddeneiland. Je hele familie ziet Terschelling als een tweede thuis, waar jullie in juli en augustus met plezier naar terugkeren. Je kent alle gaten en hoeken van het eiland en weet precies welke kroeg op welke dag het gezelligste is. Op de fiets langs de weilanden of met een boekje aan zee: op Terschelling kan alles.

Emma Straub – Badgasten

Waar gaat het over:
De familie Post vertoeft voor twee weken in een vakantievilla op Mallorca. Het boek beschrijft een familievakantie met alle frustraties van dien. Een huwelijk dat op knappen staat, een puberdochter die op seks uit is en een koppel dat een baby wil adopteren.
Wanneer lees je het:
De peuters schreeuwen aan de rand van het zwembad, het stel naast je is non-stop ruzie aan het maken en de tienerzoon in de bungalow verderop draait z’n metal muziek op héél hoog volume. Het campingleven in Spanje was nog nooit zo frustrerend. Ondertussen brandt ook nog eens de zon op je huid en zijn alle ligbedjes aan het strand bezet. Los gezelligitos, donde esta genietos? Tijd om te lezen over de problemen van anderen, zodat je je eigen omstandigheden even vergeet.

Franca Treur – X&Y

Waar gaat het over:
Achtendertig korte verhaaltjes over van alles en nog wat. Een aantal van de verhalen verschenen eerder al in NRC Handelsblad. Het zijn psychologische verhalen die over Jan en alleman kunnen gaan. Ergens heeft Vivian een Tinderdate met Stephan, terwijl Judith en Joris kletsen via Skype. Ze laten zien dat we soms maar weinig invloed hebben op het leven. Just go with the flow.
Wanneer lees je het:
Berlijn, Praag, Boedapest; deze zomer reis jij met de trein heel Europa door. Overdag bezoek je de mooiste musea en ’s nachts sta je tot de vroege uurtjes te dansen in de vetste clubs. Veel tijd om te relaxen is er niet, maar daarvoor is deze vakantie ook niet bedoeld. Je houdt van lezen, maar hebt niet veel plek in je backpack en weinig tijd om een dikke pil te verslinden. Voor de momenten dat je op de trein wacht of even een rustmoment pakt in het stadspark, is X&Y perfect.

Ook X&Y valt bij Rick in de smaak

Heb jij in de zomer ook eindelijk tijd om je terug te trekken met een boek? Via Twitter geeft CJP 3x De Hoge bergen van Portugal, X&Y en Drijfhout weg.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.