Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Waarom de Parade leuker is dan het circus
27 JUN 2016 • Door Natalie Polman. Beeld: Erik van 't Hof en Rick van Veluw • Meer blogs over Theater

Waarom de Parade leuker is dan het circus

Als een rondreizend circus strijkt theaterfestival de Parade deze zomer weer neer in onze vier grootste steden. CJP ging kijken in Rotterdam en leerde: zo passé als het circus is, zo actueel is De Parade.

Het Museumpark in de havenstad verwelkomt voor een week de kleurige tenten en minstens zo kleurige mensen van De Parade. Nog voor we het park betreden worden we begroet door een bord dat ons zalvend ‘Kalm nou maar… Geen zorgen, Alles komt goed’ toespreekt. Na deze geruststelling durven wij en vele stadsbewoners met ons het aan.
Het programmaboekje puilt net als het festivalterrein uit van de gekke fratsen en bonte figuren. Een vrouw loopt met een supercreepy aapachtig beest op haar armen voorbij. Een groepje jongelui sumoworstelaarpakken paradeert met een blik van ‘wie doet ons wat’ langs en één van hen doet tussendoor heel casual een breakdanceact. Meisjes en jongens met roodgestifte lippen en glitter op hun wangen dwarrelen als confetti over het terrein. Het lijkt wel een circus.
Toch, dames en heren, jongens en meisjes, zijn we hier vandaag op een plek waar je in tegenstelling tot in het circus wèl aan je culturele trekken komt. Hier vijf redenen waarom.

1. De keuze is reuze

Terwijl we een overheerlijke lamsburger weghappen beseffen we dat we helaas niet alles kunnen zien. Het programma is idioot groot en supergevarieerd. De Parade biedt zowel diepzinnig dansdrama gebaseerd op een waargebeurd verhaal (Kaspar van Club Guy & Roni's Poetic Disasters Club) als een hart-onder-de-riem stekende zanger (Haenen wil zingen van Paul Haenen). Maar ook ‘ordinair schrootjestoneel van werkloze komediespelers’ (Vaudeville van De Theatertroep) of ‘een klucht der vergissingen’ (De Dr. Pil-show van De Poel). Die keus heb je in een circus niet. Daar stap je een grote tent binnen en met wat ze daarbinnen uitspoken moet jij het doen. Daarmee komen we meteen op punt 2.

Rond en rond en rond en rond en rond en rond in de draaimolen.

2. Je money gaat naar wat jij tof vindt.

Jij betaalt, dus jij bepaalt. Natuurlijk kan één van de proppers je in het voorbij gaan proberen te verleiden naar binnen te gaan, door schattige complimentjes over je bril te maken of door met een bord met de eerstvolgende aanvangstijd van hun show rond te wandelen. Chantage wordt ingezet door de caissière met astma uit te roken (“Als u een kaartje koopt, wordt ze bevrijdt en kan ze weer ademen!”). Maar het is jouw geld, jouw leven en jouw feestje. In het circus moet je maar afwachten of je geld goed besteed wordt (natuurlijk niet, sukkel!).

Wegzakken in vintage meubelen bij prachtige foto's van Ed van der Elsken.

3. Voorstellingen duren nooit lang

Als mams, de buurjongen, vriend of vriendin per se iets anders wil zien, dram dan niet door dat jouw keus de beste is. De shows duren namelijk niet veel langer dan een half uur, dus je hoeft hen niet lang te missen. Voor de allerjongsten is er iedere middag een speciale KinderParade, dus die hoef je niet te vermoeien met zware of voor hen onbegrijpelijke kost. Zeg nou zelf; toen vrienden Douwe Bob of Miss Montreal wilden zien en jij liever losging op één of andere vuige psychedelische doomstonerrockband twijfelde je ook geen seconde. Terwijl dat vermaak langer duurde. Laat staan circusshows..

Een stukkie van het Boijmans van Beuningen en een stukkie van Hotel Vilé.

4. Er zijn geen wilde dieren

Klopt, die zijn sinds vorig jaar ook niet meer welkom in het circus, maar we willen benadrukken hoeveel lulliger het circus afsteekt bij de Parade zonder die beesten. Want wat heeft het circus nog te bieden als leeuwen, tijgers en olifanten hun trucs niet meer mogen doen? Clowns zijn verschrikkelijk vervelend en allesbehalve grappig, wat acrobaten doen is natuurlijk superknap maar ken-nen-we-al. Heel veel meer blijft er niet over. Dat terwijl de mens tot zoveel moois in staat is. Zo komen we op het laatste punt.

Vincent van der Valk en Teun Luijckx tijdens de voorstelling 'Kletsmajoor'

5. Met goede moed het onbekende tegemoet.

Die zin hebben we gejat uit het programmaboekje, maar klopt als onze hartjes op de Parade. Je weet ondanks die prachtige keuzevrijheid namelijk niet precies wat je gaat treffen. De omschrijvingen in het boekje zijn lekker wazig, maar dat is leuk. Zo stapten we het Parademuseum in en ontdekten we zittend op vintage sofa’s de schoonheid en liefde in Ed van der Elsken’s straatfotografie. Vertederend ook waren zijn woorden over door schimmel aangevreten foto’s: “Net krakeel van een schilderij. Zo is het net echte kunst”. We lieten onze oren eraf kletsen door twee kletsmajoors in de voorstelling Kletsmajoor van Toneelgroep Oostpool, waar we geconcentreerd bleven luisteren op zoek naar een zinvol stukje tekst. Alleen wie oplette kreeg de hilarische clou te pakken. In een knusse circustent werden we geroerd door de prachtige uitvoering van het ‘gefloptste’ album Watertown van Frank Sinatra door Club Helmbreker (met onder meer Anne Soldaat). Nooit gedacht met een brok in de keel in op een houten bankje van een circustent te zitten. 

De Parade is nog tot 3 juli in Rotterdam te bezoeken. Daarna worden de tenten opgezet in Den Haag (8-17 juli), Utrecht (22 juli – 7 augustus) en Amsterdam (12-28 augustus). Waar je ook naar de Parade gaat: CJP’ers krijgen 50% korting op hun toegangskaartje. Wil je all inclusive naar De Parade? Voor €15,- krijg je een CJP Exclusief pakket met toegang tot het terrein, twee voorstellingen én een drankje! Dat kan zowel in Den Haag, Utrecht als Amsterdam

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.