Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Syrische vluchtelingen nemen Koninklijk Theater Carré over
23 JUN 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Mark Allan • Meer blogs over Theater

Syrische vluchtelingen nemen Koninklijk Theater Carré over

Het Holland Festival nadert zijn einde, maar het venijn zit in de staart. CJP is erbij en doet uitgebreid verslag. Gisteren was Koninklijk Theater Carré het toneel van een volksfeest met The Syrian National Orchestra.

Details: Africa Express presents… The Orchestra of Syrian Musicians with Damon Albarn and guests, door Africa Express in coproductie met 14-18 NOW en Holland Festival.
Waar gaat het over: Dit is een hele bijzondere show. Prinses Beatrix zit immers niet voor niets in de zaal. The Orchestra of Syrian Musicians is een gelegenheidsorkest dat is samengesteld uit leden van het Syrian National Orchestra of Arabic Music. Door de burgeroorlog in Syrië moesten de orkestleden net als ieder ander vluchten. Dit is de eerste keer in vijf jaar dat de muzikanten weer samen spelen. Deze show valt onder de paraplu van collectief Africa Express: een gezelschap dat in 2008 mede werd opgericht door Damon Albarn en westerse en wereldmuzikanten laat samenspelen. Albarn speelde tijdens een tour van Gorillaz in 2010 al eens met de leden van het orkest een show in Damascus. Vanavond heeft hij een indrukwekkend blik gastmuzikanten opengetrokken. Britrocklegende Paul Weller schuift aan voor twee nummers, de Malinese gitarist Bassekou Kouyaté geeft wervelende solo’s en de Mauritiaanse zangeres Noura Mint Seymali steelt de show in een groene glitteroutfit.

Wat vonden we ervan: Het chique Koninklijk Theater Carré heeft waarschijnlijk nog nooit zo’n gevarieerd publiek gezien. Vaste theatergangers in avondoutfit, avontuurlijke muziekliefhebbers met bandshirts en Syrische vluchtelingen met hun telefoons in de lucht. Voor deze show zijn Syriërs uit verschillende vluchtelingencentra uitgenodigd. Zij hebben geen kaas gegeten van theater-etiquette en fotograferen er lustig op los, of dat nou met flits is of niet. Ook op het podium is er geen sprake van strakke regie: het orkest heeft niet al te veel tijd gehad om te repeteren en dat maakt het soms wat rommelig. Vanavond maakt dat niets uit. Sterker nog: het maakt het optreden alleen nog maar mooier. Als het koor een bekend Syrisch lied speelt, springen plukjes vluchtelingen in de zaal op om mee te zingen en te dansen. Er wordt tijdens de show met geen woord gerept over de oorlog: alleen in de visuals zie je soms een ruïne voorbij komen. In Carré wordt de schoonheid van de Syrische muziek gevierd.

De gastmuzikanten maken dit bijzondere optreden alleen maar specialer. Bassekou Kouyaté perst tijdens verschillende solo’s ongehoorde klanken uit zijn piepkleine ngoni (een Malinese luit) en speelt in het begin van de show een bijzondere versie van Blurs Out of Time met Damon Albarn op zang. Paul Weller klinkt als een exotische crooner wanneer hij onder begeleiding van het orkest Wild Wood speelt. Later bundelen de twee Britten de krachten voor een cover van Beatles-klassieker Blackbird, waar het koor halverwege zorgt voor kippenvel. De Algerijnse zanger Rachid Taha krijgt aan het slot van de show iedereen uit de stoelen met een uitzinnig lied. De mooiste momenten zijn toch die wanneer het koor en het orkest een authentiek Syrisch lied spelen, en de emotie in de zaal voelbaar is. Ja, het was een bijzondere avond.  
Cijfer: 8

De leden van The Orchestra of Syrian Musicians en de gastmuzikanten nemen het applaus in ontvangst.

Bezoek het Holland Festival tot 26 juni met CJP-kortingen tot wel € 37,-(!) Ook verschijnen er deze week nóg meer recensies op CJP.nl.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.