Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Mens erger je niet
30 JUN 2016 • Door Sophia Blijden. Beeld: Creative Commons. • Meer blogs over Theater

Mens erger je niet

Iedereen heeft zo zijn irritatiefactoren. Soms zijn ze algemeen (iemand die smakt tijdens het eten), soms wat specifieker (dat lelijke gele overhemd van je vader). Wat de ergernis ook is, er is altijd een toepasselijk liedje of theaterstuk dat de pijn iets kan verzachten.

Naar aanleiding van de korte theatervoorstelling Sauerkraut van Laura Vroom (dit jaar te zien op het Over het IJ Festival) ging CJP op pad om, net als Laura, ergernissen te verzamelen. Zij zegt dat irritaties helemaal niet zo erg zijn. ‘We hebben allemaal wel dingen waar we ons aan ergeren. De een stoot z’n teen, de ander vindt geen liefde. Ik denk dat het gevoel dat alles altijd moet kloppen niet nodig is. Irritaties zijn menselijk en er moet ruimte zijn om negatieve emoties toe te laten.’ Inderdaad. Soms moet je het leven nemen met een korreltje zout. Onze oplossing: muziek. Plug daarom bij onderstaande scenario’s je koptelefoon in je iPod en, zoals Taylor Swift zou zeggen, shake it off.

Boodschappen doen

Je kiest altijd de langzaamste rij, de kassière gunt je geen bonuskaartkorting en je dacht voor de zoveelste keer dat al je boodschappen echt wel in één tas zouden passen. Voor je in de rij rekent iemand tergend langzaam af, terwijl ze uitgebreid haar dag bespreekt met een vriendin aan de telefoon. Achter je sluit iemand aan die je vaag kent, waardoor je een geforceerd gesprek moet voeren (terwijl persoon in kwestie zijn oortjes gewoon in houdt). Als het gesprek stilvalt (krekel, krekel) sta je een beetje ongemakkelijk naast elkaar te kijken hoe de wijnflessen wiebelend op de band naar voren schuiven (zouden ze vallen / zouden ze niet vallen? Laten we vooral zwijgend toekijken en niks doen). Als je ein-de-lijk aan de beurt bent, blijkt dat je je groenten zelf moet wegen. Great.

Liedje: Panic! At the disco – Don’t threaten me with a good time
Dit nummer past perfect bij je toegenomen hartslag. De energieke stem van Brendon Urie verandert elke nare situatie in een feestje. Een courgette wegen met Panic! At the Disco in je oren: boodschappen doen wordt niet veel beter dan dat.

De zomer

Je stapt ’s ochtends de deur uit en de lucht is grijs en grauw. Ook de weersvoorspelling laat flink wat wolken zien, dus je besluit voor de lange-jeans-met-sneakerlook te gaan. Vier uur later gutst het zweet uit je oksels, begint je rood aangelopen voorhoofd flink te druppelen en drijf je weg op je stoel. Fietsen is ook de hel. Binnen vijf minuten verzamelen zich tientallen meelifters op je witte T-shirt, in je haar en, op een goeie dag, ergens tussen je wimpers of in je mond. Heerlijk hoor, die zomer.

Liedje: Shayna Steele – Sunshine girl
Sunshine girl klinkt zó ontzettend vrolijk en zomers, dat je zelfs tijdens die verschrikkelijke hoosbui in juli nog met een glimlach over straat gaat. We snappen het ook helemaal als je à la Singing in the rain over straat huppelt alsof je net de loterij hebt gewonnen. Stortregen of verbranden onder de bloedhete zon; de zwoele stem van Shayna Steele maakt het super dragelijk.

Het station

Het openbaar vervoer is waarschijnlijk Nederlands’ grootste irritatiefactor. Dat een trein niet op tijd rijdt is al vervelend genoeg, maar de ambiance op het station brengt nog veel meer ergernissen met zich mee. De nonsens begint al op het stationsplein. Het is onmogelijk het perron te bereiken zonder op z’n minst drie keer benaderd te worden door een of andere organisatie. ‘Wil jij de ijsbeer steunen?’, ‘Leest u dit streekblad al?’, ‘Jij wil vast het regenwoud redden!’. Tenzij het een gratis blikje Fanta is, moeten we écht heel nodig de trein halen. Als je aan het eind van de dag weer de trein naar huis neemt, zit je met knorrende maag in de lucht van Smullersfriet met mayo. En als klap op de vuurpijl heb je werkelijk geen idee waar je je fiets hebt geparkeerd. Verdikkemedorie.

Liedje: Drake ft. Rihanna – Too good
Drake doet iets met de beats in zijn liedje waardoor je niet anders kan dan alles om je heen vergeten en op z’n minst je hoofd meebewegen op het ritme. Dit nummer van zijn nieuwe album Views is daar het perfecte voorbeeld van. Speel ‘m af en zelfs de mensen die de trein instappen voordat iedereen eruit is, laten je koud (en tjongejonge, dat zegt wel wat).

Sauerkraut is onderdeel van het zeecontainerprogramma waar nog veel meer jonge theatermakers op het podium staan. Benieuwd naar het Over het IJ Festival? Met CJP krijg je € 10,- korting op een toegangskaartje en betaal je daarom maar € 10,- voor een kaartje. Het festival vindt 8 tot 17 juli plaats op de NDSM-werf in Amsterdam en toont naast theater ook dansvoorstellingen en kunstinstallaties.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.