Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 26
30 JUN 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 26

We zitten midden in de festivalzomer. Daarom is het prettig uitpuffen op donderdag. Geniet van de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst, met een gezond mini-album, een barbecueplaat en een singer-songwriter die grote vissen vangt.

Alex Bleeker – Bet Yr Ass (EP)

De aller-aller-aller favorietste band van uw lievelingsredacteur Rick is Real Estate. Deze Amerikaanse band maakt vederlichte gitaarpop die zowel vrolijk als melancholisch stemt. Heerlijk om te luisteren als je tijdens het treinen uit het raam staart of om te draaien op een fijne zomeravond. Nu is het nieuwe album van Real Estate naar verluidt af, maar is er nog geen releasedatum bekend. In de tussentijd moeten we het dan maar doen met nieuwe liedjes van Real Estate-bassist Alex Bleeker. Bet Yr Ass telt vijf songs en is in een zucht afgelopen. Bleeker is niet de beste zanger ooit, maar weet wel hoe je met een drumcomputer, een gitaar en wat galm uiterst charmante tracks maakt. Dit draai je op het einde van een zomerbarbecue, als de mensen naar huis zijn en je aangeschoten in een hangmat ligt.

Janne Schra - Ponzo Light (album)

Nu met 20% minder vet! Alleen natuurlijke suikers! Geen smaakstoffen toegevoegd! Als je alle opschriften op pakken appelsap en zakken chips moet geloven, leven we steeds gezonder. Janne Schra gaat vrolijk mee in die hype. Haar tweede soloalbum Ponzo heeft een afslankingskuur gekregen en nu is er Ponzo Light. Zo hoor je het vrolijke en springerige Everything I Do Ooh Ooh in een verstilde versie met spaarzame pianotoetsen en gitaarspel. Schra schittert in zo’n arrangement nog meer dan in het origineel, met haar prachtige stem op de voorgrond. Unknown Mortal Orchestra-cover From The Sun ligt wat zwaarder op de maag met de krachtige openingszin: ‘Isolation, it can put a gun in your hand’. Desalniettemin een luchtig tussendoortje. Ponzo Light, nu met minder vette arrangementen!

Beyond The Wizards Sleeve - The Soft Bounce (album)

Is het een belediging voor een artiest om zijn of haar nummer een barbecueplaat te noemen? Hopelijk worden de mannen van Beyond The Wizards Sleeve niet boos als we zeggen dat je hun single Creation absoluut moet draaien als ergens wordt gebarbecued. De song heeft een versneld bossanova-ritme, dromerige zang en zo nu en dan een stevig synthshot. Precies genoeg om nét niet op de achtergrond te verdwijnen als je de satéstokjes nog eens omdraait. Overigens is het album van dj-duo Erol Alkan en Richard Norris verder geen barbecuekneiter; een track als Diagram Girl is stemmige eightiespop waar de synths en drumcomputer haasje-over spelen. Hun debuutalbum The Soft Bounce verschijnt morgen. Is het dan toevallig barbecueweer?

Crying Boys Cafe - The Road (single)

Sorry jongens en meisjes, even valsspelen. Meestal selecteren we voor de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst alleen de nieuwste muziek, maar deze single van Crying Boys Cafe was er even tussendoor geglipt – The Road verscheen begin juni op Spotify - en is te goed om te laten liggen. De Rotterdamse band verwart met een vreemde mix aan stijlen: zanger Jasper Hupkens croont met een fluwelen randje, een achtergrondkoortje geeft een onbestemd countrygevoel en dan zit er ook nog eens een megacatchy baslijntje in The Road. Hoe wordt zo’n liedje in hemelsnaam geboren? Reden genoeg voor een plekje in de Luisterlijst; deze single suddert de hele maand juni door.

Blood Orange – Freetown Sound (album)

Surprise-albums droppen, het is niet eens hip meer. Nou was Freetown Sound van Blood Orange wel aangekondigd, maar werden we toch aangenaam verrast toen de plaat dinsdag uitgebracht werd. Blood Orange is het geesteskind van de Brit Devonté Hynes. Zijn mix van elektronica en R&B is zo eigen dat je ‘m uit duizenden herkent. Hynes heeft niet zoveel nodig: een goeie beat en dito basgroove zijn genoeg. Hynes durft dramatisch te zingen, zoekt vaak de hoge registers op en schuwt zware onderwerpen in zijn teksten niet. Tussen zijn vorige plaat Cupid Deluxe en Freetown Sound in, bracht hij de single Sandra’s Smile uit. Daar zingt hij over de donkere Sandra Bland die dood werd gevonden in een Amerikaanse cel nadat ze werd opgepakt, en hoezeer hem dat geraakt heeft. Op Freetown Sound vind je in de zwoele songs ook weer genoeg teksten om even op te kauwen.

Laura Mvula – The Dreaming Room (album)

Hoe vang je een grote vis als je allemaal in dezelfde vijver vist? Sorry visliefhebbers, we hebben hier geen eenduidig antwoord op. Het gaat hier ook helemaal niet om vissen, dit is de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Dit is een metafoor om het te hebben over Laura Mvula. De Britse singer-songwriter begeeft zich in de neosoulcontreien en heeft daar genoeg concurrentie, maar weet toch op te vallen met haar nieuwe album The Dreaming Room. Mvula flirt met klassieke muziek en dat is haar troef. The Dreaming Room voelt ondanks de rijke arrangementen ruimtelijk en luchtig. De productie is hecht en strak en Mvula’s stem klinkt als een klok. Laura Mvula vangt grote vissen.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.