Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst – week 24
15 JUN 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Nick Helderman. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst – week 24

Zit je verlegen om nieuwe muziek? Heb jij even mazzel; we hebben weer een kakelverse Likkebaardend Lekkere Luisterlijst voor je. Met deze week een eerlijke rapper uit de Bijlmer, een strijdvaardige brassband en een verhuisde Britse songwriter.

Tom Odell - Wrong Crowd (album)

Op een gegeven moment in het leven beslis je: ik wil groter gaan wonen. Weg uit deze benauwde studentenkamer, weg uit deze veel te kleine eengezinswoning. Zo ook Tom Odell. De Britse songwriter was al niet vies van een beetje bombast en pathos – luister maar naar zijn grootste hit Another Love – en doet er op zijn tweede album nog een schepje bovenop. Magnetised klinkt als de EDM-remix van een nummer van Tom Odell, maar is stiekem gewoon het origineel. Tijdens Silhouette zie je Tom zo op Night of the Proms spelen. Gelukkig is er ook nog een fraaie ballad (Constellations) en wat gruiziger pianorock (Daddy). Reden genoeg om eens in het nieuwe huis van Tom Odell te gaan kijken.

CHO - Knock Knock 3 (album)

‘We stacken money, maar we spenden ook.’ CHO kan het niet geloven. Sinds monsterhit Misschien Wel Hé gaat het goed met de 23-jarige rapper uit de Bijlmer, met wie CJP pas nog kampeerde op de Amsterdamse Wallen. Inmiddels is zijn derde album Knock Knock 3 uit en leren we hem nóg beter kennen. CHO is een open boek. In Kleine Jongen voorziet hij zijn neefje van advies en in Ik Mis Je betuigt hij de liefde aan zijn vriendin met een simpele, maar krachtige line als ‘Ben ik niet met je, geloof me, Ik mis je’. De laatste track van de plaat duurt maar liefst 17 minuten, waarin CHO de kern van Knock Knock 3 grijpt: ‘Ik zei altijd: op mijn album ga ik eerlijk zijn / Geef je die fissahitjes, maar fock it, ik geef je ook mijn pijn’.

Spring King - Tell Me If You Like To (album)

Fervente luisteraars van de Apple Music-radioshow Beats 1 kennen Spring King waarschijnlijk wel. Hun single City werd het allereerste nummer dat dj Zane Lowe draaide in zijn nieuwe show. Dat was voor Tarek Musa – de drijvende kracht achter de band – een behoorlijke verrassing. Hij ziet Spring King namelijk als een leuk hobbyproject: zolang er met de verkoop van shirts genoeg verdiend wordt om de benzine voor de tourbus te betalen, is alles cool. Hobbyproject of niet; er is nu een heus album. Tell Me If You Like To staat vol punky rockhits met rauwe randjes en weirde twists. Een beetje zoals Smith Westerns dat op hun eerste platen deden. Lowe doet er goed aan ze weer eens een draaibeurt te geven.

traumahelikopter - Somewhere (single)

Zou traumahelikopter er genoeg van hebben? De eerste drie regels van hun nieuwe single Somewhere lijken dat te zeggen: ‘I don’t want this job no more / I don’t wanna sleep on floors / I don’t wanna be part of your scene’. Ergens verderop in het liedje verzucht zanger Mark Lada ‘I want to write a decent tune’. Nou, dat heeft de Groningse band tegen die tijd al gedaan. Somewhere is een puike single die verder gaat op de weg die traumahelikopter is ingeslagen. Minder één-keer-tikken-en-gaan, meer melodie en knappe liedjes. Dat overigens zonder het wiel opnieuw uit te vinden, maar daar malen we niet om. Laten we die eerste drie regels niet te letterlijk interpreteren.

Fitz and the Tantrums - Fitz and the Tantrums (album)

Je moet met je tijd meegaan. Tenminste, dat zeggen mensen altijd. Of dat nu goed of slecht advies is: Fitz and the Tantrums bewegen lekker met de tijd mee. In 2010 braken ze door met retrosoulknaller MoneyGrabber en nu doen ze een gooi naar een nieuwe hit met HandClap. Daar zijn nog wel wat spoortjes van hun oude sound in te ontdekken, maar ‘retro’ is het beslist niet meer te noemen. Fitz and the Tantrums gaat op dit nieuwe album voor strakke electropop en komt ergens in de buurt van landgenoten Neon Trees uit. Zit er zes jaar na dato opnieuw een dikke hit in?

Gallowstreet - Battleplan (album)

Het strijdplan van Gallowstreet is transparant: alles platspelen. Je bent de veelzijdigste brassband van Nederland ongetwijfeld wel eens tegen het lijf gelopen op een festival. Of je kent ze van hun Hudson Mohawke-cover Chimes. Vandaag verschijnt hun album Battleplan, waarop ze opnieuw bewijzen alles te kunnen met blazers. Zo is Diesel een stevig brassanthem en had Asterix het goed gedaan op een album van Mark Ronson. Hartstikke leuk, maar dat wil je natuurlijk live horen. Kan! Vanavond viert Gallowstreet de release van hun nieuwe album in de Melkweg. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben!

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste en opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.