Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Is het Zweeds of gezwets?
01 JUN 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Pixabay, Wikimedia, Denis Dervisevic • Meer blogs over Film

Is het Zweeds of gezwets?

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar de Zweedse cinema is van een ongekende rijkdom. Daarom doen we een rondje Zweeds of gezwets. Is dit een parel van de Zweedse film of klinkklare ønzin?

Het is een simpel concept: wij doen vijf uitspraken over de Zweedse cinema. Een aantal daarvan zijn verzonnen. We zeggen lekker niet hoeveel er echt of nep zijn. Är du redo? Gå!

Jåmes Bønd

Zweden heeft zijn eigen James Bond. Zijn naam is Carl Hamilton – klassiek Zweedse naam – en hij werkt voor de geheime Zweedse dienst. In de film I Nationins Intresse neemt acteur Mikael Persbrandt de rol van geheim agent op zich en infiltreert hij in een Russische bende wapensmokkelaars. Behalve een shaken, not stirred Martini zijn alle Bond-elementen aanwezig: knappe hoofdrolspeler in pak die vrouwen verleidt/verslindt, terroristen doodt en halverwege de film een beetje slecht gaat op al dat moorden. Zweeds of gezwets?

Het openingsshot van de Zweedse James Bond.

Zweeds!

Zweeds natuurlijk! Allt vi kan tidigare där. Check hieronder de trailer en geniet van Hamilton, Carl Hamilton.

Høllywøød

Stellan Skarsgård is de bekendste film-Zweed van het moment. Hij speelde in meer dan vijftig Hollywood-films, is dikke maatjes met regisseur Lars von Trier en speelde in grote blockbusters als Pirates Of The Carribean en The Avengers. Okay, en in Mamma Mia! Zweden moeten ook gewoon eten. Skarsgård is een inspirerende vader, want maar liefst vier van zijn zes kinderen acteren ook. Gustaf, Alexander, Valter en Bill zijn te zien in zowel Zweedse als Amerikaanse producties. Zweeds of gezwets?

Dit is het schip waar Skarsgard op vaart in Pirates of the Carribean.

Zweeds!

Een beetje filmkenner weet dondersgoed wie Skarsgård is. En född Svensk. In dit filmpje neemt hij je in vier minuten mee door zijn carrière.

Zweden

De Zweedse regering draagt de eigen filmsector een warm hart toe. Ieder jaar wordt vanuit de regering een subsidie van € 300.000 vrijgemaakt. Regisseurs en producenten dienen in januari een bid in voor de subsidie. De regering stelt één eis: de film moet over de Zweedse geschiedenis gaan. Deze regeling geldt sinds 2000 en zo heeft de Zweedse bevolking de afgelopen zestien jaar geleerd over roemruchte hoofdstukken uit de geschiedenis. In 2012 verscheen bijvoorbeeld de film Vikingarna Är Inte Rädd, over Zweedse vikings die het binnenland van Rusland binnentrekken.

Beeld van de opnames voor Vikingarna Är Inte Rädd.

Gezwets!

Haha, ben je hier echt ingetrapt? Voor straf – of  misschien ga je er wel lekker op – moet je de Greatest Hits van ABBA een dag lang onafgebroken luisteren. Ha det så bra!

Zweedse zømbies

Ieder land heeft zijn eigen vlag, keuken en zombiefilm. Zo ook Zweden. De succesvolste zombiefilm uit Zweden heet Zon 621 en speelt zich af in een slaperig dorpje waar een infectie heerst. Al gauw is meer dan de helft van de inwoners verandert in superslimme zombies die verdorie ook nog kunnen rennen. De typisch Zweedse touch in al deze horror is de vluchtelingenproblematiek. In de kerk waar alle overgebleven mensen samenkomen, moeten vluchtelingen en de eigenlijke inwoners van het dorp een pact sluiten om de zombies te verslaan. Een opgeheven vingertje in een horrorfilm, dat kan alleen in Scandinavië. Zweeds of gezwets?

Kijk daar eens, een Zweedse zombie!

Zweeds!

Hier zat je even te twijfelen hè. Maar Zon 621 bestaat echt en heeft ook nog eens een hele spannende trailer. Läcker rysning!

Methød åcting

Ove Petter Bergman is in eigen land een levende legende. Bergman is inmiddels 63, maar legde in de jaren zeventig en tachtig de basis van wat we nu method acting noemen. Voor de Zweedse thriller Näven Att Fist trainde de Zweedse acteur een jaar lang om zijn hoofdrol als vechtsportinstructeur naar behoren te kunnen spelen. Ook diende Bergman acht maanden in het Zweedse leger voor zijn rol in de oorlogsfilm Kulor Och Kanoner. Inmiddels is de carrière van Bergman enigszins op een zijspoor geraakt, maar nog steeds investeert de acteur maximaal in iedere rol die hij speelt. Momenteel woont hij in een verpleeghuis voor zijn rol als bejaarde opa in een Zweedse ziekenhuisserie.

Ove Petter Bergman sprak in 2014 op het IFFR in Rotterdam.

Gezwets!

Dit is echt je reinste gezwets. Geen idee waarom je dit geloofde. Ove Petter Bergman is natuurlijk wel een prachtige naam. Men han egentligen inte existerar.

Dat was nog best lastig. Gelukkig hebben wij nu een prachtige winactie: we geven 2 kaarten weg voor de nieuwe Zweedse film Een man die Ove heet en doen daar ook nog eens een cursus Zweeds voor twee bij!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.