Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hipsteropera met een kwijlbakkes
15 JUN 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Melancholia - Sandra Then. • Meer blogs over Theater

Hipsteropera met een kwijlbakkes

De wereldtop der podiumkunsten staat deze maand in Amsterdam op het podium te shinen tijdens Holland Festival. Daarom doen we uitgebreid verslag van #HF16. Vandaag een opera met casual Friday-gevoel: Melancholia.

Details: Experimentele moderne dans-opera met uitbundig orkest van 1 uur en 45 minuten in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Melancholia is een productie van Sebastian Nubling, Ives Thuwis, Theater Basel en junges theater basel.

Lekker mobiele cast. 

Waar gaat het over? Onze generatie is geobsedeerd door onze mobieltjes en dat uit zich in naar schermen staren, terwijl het echte leven recht voor je neus gebeurt. Wij willen ons bestaan zo lang mogelijk rekken en alles onthouden. De vraag ‘maakt ons dat melancholisch?’ wordt in Melancholia aan de kaak gesteld. Een rossige man met hipsterbaard zit met zijn mobieltje op een blok. Hij begint uit het niets een opera te zingen, terwijl allemaal jonge mensen in jurken en spijkerbroeken een repetitieve dans doen. Het lijkt op sportbewegingen en obsessief naar beeldschermen kijken. Dan is er een jongen met een moeilijk leven die zich meerdere malen van een verhoging gooit, om zijn leven te beëindigen. Er is ook een meisje dat constant selfies maakt. De hipsterbaard staat vervolgens een uur naar de muur te staren en een A4-tje te bekrassen, terwijl een rossig meisje zichzelf fysiek uitput door steeds dezelfde dansbewegingen te maken. Ondertussen is er een groots orkest aan het spelen, in spijkerbroeken en met petjes op. Ze gebruiken gitaren met bijzonder lange snaren, fluiten met een scheve hals en de dirigent speelt zelf mee op de toetsen. Steeds als een van de operazangers zijn of haar gouden strot opentrekt, staan de spelers te filmen met hun mobiel. Na iedere muzikaal intermezzo luisteren zij stukken van het optreden terug. Het zet de kijker aan het denken over hoe geobsedeerd we zijn door onze schermen. Die boodschap over ‘we zijn geobsedeerd door ons scherm’ wordt ondersteund door loepzuivere uithalen, een overweldigend orkest en hier en daar een schreeuw van een jongen in een jurk.  

Geobsedeerd door schermen. 

Wat vonden we ervan? Melancholisch waren we zeker, helemaal doordat één minuut voor aanvang het koppel rechts naast ons werd uitgescholden door hun achterburen voor ‘hele vieze enge mensen’, omdat ze op de lege stoelen naast ons hadden plaatsgenomen. Aan de andere kant sssst-te een oudere man zijn dovige vrouw, die steeds door bleef praten. Toen het bijna ontpopte in een handgemeen en we melancholisch terug dachten aan vechtpartijen op het schoolplein, dimden de lichten. Verrassend om een opera te zien zonder boventitels en waarbij de spelers casual gekleed gaan. Het grote scherm op de achtergrond was indrukwekkend, doordat (het leek alsof) de spelers live gefilmd werken en zij alles deden voor het beeldscherm. De operastemmen waren kippenvel-makend en het meeste indruk maakte een grote jongen met een blonde knot, die achter de camera ging staan en deed alsof hij schreeuwde, zonder dat iemand hem hoorde. Hij opende zijn mond en raasde zonder geluid, tot dat er kwijl uit zijn mond liep, zweet op zijn voorhoofd stond en we bang waren dat de adertjes in zijn ogen zouden springen. Er was ook een jongen die een basketbal tegen de muur gooide en dat was best wel hard en irritant. Na een indrukwekkend duet tussen twee zangeressen ontstond er een samensmelting van het repetitieve dansje door iedereen, waarbij de artiesten veelvuldig hard op de grond vielen en het orkest een orgastische hoogte bereikte. De zaal ging los en joelend werd er ‘bravo’ geroepen door de Hollanders en ‘bravi’ door de Hollanders die écht verstand van opera hebben.
Het cijfer: 7 voor mensen met een korte opera-aandachtsspanne en 8 voor mensen met een lange.

Wil je ook getuige zijn van zo’n theatraal spektakel? Holland Festival duurt tot 26 juni en je krijgt als CJP’er tot € 37,- korting (ja, écht!). Op CJP.nl vind je de komende weken meer recensies.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.