Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De perikelen van een student
16 JUN 2016 • Door Sophia Blijden. • Meer blogs over Lifestyle

De perikelen van een student

Bijna iedereen herinnert zich zijn studententijd als de jaren waarin je ongegeneerd liters bier wegtikte, om je de volgende ochtend dik te verslapen voor het hoorcollege van negen uur. En alsof het leven van een student niet al zwaar genoeg is, krijgen ze ook nog van die irritante vragen over zich heen.

Culturele antropologie is voor zweverige hippies en waarom zou je Nederlands gaan studeren als je al Nederlands spreekt? Bezoek een willekeurige familieverjaardag en oom Koos staat gegarandeerd klaar om een vragenvuur af te schieten op zijn neven en nichten.

Nederlandse Taal & Cultuur

‘Je spreekt toch al Nederlands?’
Voor toekomstige neerlandici houdt het niet op bij het welbekende ‘je kan toch al Nederlands, ha-ha’. Sorry dat ik het voor je moet verpesten, maar niet iedere student Nederlands wil docent worden. Ook worden ze niet opgeleid tot wandelend woordenboek; de correcte spelling van elk Nederlands woord ligt niet op het puntje van hun tong. En ze willen best het stageverslag van hun kwarrel (studententerm, zoek maar op) nakijken, maar het werkstuk over cavia’s van het achternichtje van de buurman van de nieuwe bedpartner van tante Patricia gaat toch wat ver. Tenzij je ze een tientje toeschuift natuurlijk. Ze blijven immers studenten.

De kunstacademie

‘Dus jij wordt opgeleid tot werkloze?’
De kunstacademie: waar te beginnen? Het maakt niet echt uit welke specialisatie je volgt, alles is zogenaamd ‘onzin’. Menig kunstenaar in spé is een keer gevraagd waarom ze vrijwillig kiezen voor een opleiding tot werkloze. ‘Verven voor je plezier is toch iets voor in de kleuterklas? Denk je wel aan je toekomst? Je kunt niet voor eeuwig blijven spelen, jongedame! Nee maar even serieus, wat ga je hierna doen, als je écht gaat studeren?’ Pas als er een fotograaf nodig is voor de bruiloft van tante Patricia, blijkt de kunstacademiestudent opeens van ongekende waarde te zijn.

Communicatiewetenschap

‘Leren communiceren?’
Als de universiteit een ivoren toren is, zitten de ‘communicatiemeisjes’ opgesloten in de kelder. Oom Koos beschouwt communicatiewetenschap als de studie die je kiest wanneer je écht niet weet wat je nou moet met je leven. Dat er daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek te doen is binnen dit vakgebied gaat Koos’ pet al helemaal te boven. ‘Iedereen kan toch al praten? Hoe ga jij ooit een baan vinden?’ Zucht.

Griekse en Latijnse Taal & Cultuur

‘Spreek jij Grieks?’
In de ivoren studententoren zitten deze ex-gymnasiasten helemaal bovenin. Griekse en Latijnse Taal & Cultuur is volgens velen de meest elitaire studie die je maar kunt kiezen. Een sarcastisch ‘wel leuk dat je dan met die mensen daar kan praten’ krijgen deze studenten vaak genoeg te horen. Hoe halen ze het ook in hun hoofd een taal te studeren die uitgestorven is? Het enige waar deze studenten (volgens oom Koos) goed voor zijn, is het vertalen van obscure tatoeages. En zelfs daar hebben we tegenwoordig gewoon Google voor.

Culturele antropologie

‘Waarom heb je geen dreadlocks?’
Als het aan oom Koos ligt, is culturele antropologie toch wel de pretstudie der pretstudies. Menig ouder wil zijn zoon of dochter gelukkig zien, tenzij dit betekent dat ze antropologie willen studeren. ‘Is veldwerk in het buitenland niet gewoon een excuus om uiteindelijk mee te mogen doen aan Grenzeloos Verliefd? En er zitten zeker mega veel lesbiennes bij je in de werkgroep? Draagt iedereen van die vieze dreadlocks en harembroeken? Je kan ook gewoon op vakantie gaan om de lokale bevolking te bestuderen, hè?’ Shake it off guys, just shake it off.

Taalwetenschap

‘Parlez-vous Francais?’
Het blijkt heel moeilijk te begrijpen waarom iemand in godsnaam Taalwetenschap zou gaan studeren. De eerste shock ontstaat wanneer je neef erachter komt dat je dan geen vreemde talen leert (‘Huh? Waarom heet het dan zo?’). Shock twee komt wanneer dit, jawel, een studie op de uni blijkt te zijn. En oma krijgt pas echt een hartaanval wanneer ze ontdekt dat de term ‘wetenschap’ niets te maken heeft met een laboratorium en witte jassen. Als je het dan ook nog voor elkaar krijgt vijf jaar over je bachelor te doen, kun je die erfenis al helemaal vergeten.

Filosofie

‘Wat ga je hierna studeren?’
Oke, dus je studeert filosofie. Enkele vragen die dan de revue passeren: ‘Doe je er nog een andere studie naast? Ik filosofeer elke dag, maar jij vindt dat je daarvoor een universitaire studie moet volgen? Jij bent zeker zo iemand die geen waarde hecht aan een goed salaris?’ Filosofiestudenten krijgen het zwaar te verduren.

Journalistiek

‘Dus jou zien we later op televisie?’
Als er één beroep is dat je kunt doen zonder er een opleiding in te volgen, is het journalistiek wel (aldus Koos). ‘Waarom verspil je collegegeld? Iedereen kan journalist zijn.’ Als de familie uiteindelijk aan het idee gewend is, komen de echt leuke vragen pas. ‘Dus jou zien we later op tv?’ ‘Nee oma, ik ben meer van het schrijven.’ ‘Oh! Dus jouw naam zien we later in de krant staan?’ ‘Nou nee oma, ik ben meer online bezig.’ ‘Online?!’ Tijd om dekking te zoeken.

Krijg jij juist niet genoeg van de studie die je volgt of verlang jij stiekem terug naar avonden in de collegezaal? Kom dan wat extra kennis op doen bij de lezingen in Paradiso. Met CJP krijg je € 7,- korting op elke editie. Zo kun je op de volgende verjaardag de boze tongen sussen met nog meer parate kennis.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.