Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Complottheorieën in je gezicht geblazen
24 JUN 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Noah Stern Weber. • Meer blogs over Theater

Complottheorieën in je gezicht geblazen

Talent uit alle uithoeken van de wereld staat deze maand op de podia van Holland Festival. CJP is erbij en doet uitgebreid verslag. Vandaag een rits conspiracy-beelden op je netvlies met een jazzy bigband-sound: Real Enemies.

Details: Een muzikaal spektakel en een film ineen. Real Enemies duurt een uur en een kwartier in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Bandleider is Darcy James Argue, de film is van Peter Nigrini en de teksten komen van Isaac Butler.

Lekker film kijken.

Waar gaat het over? De Canadese componist Darcy James Argue woont in Brooklyn en is bandleider van grootse bigband performances. Met filmmaker Peter Nigrini en schrijver Isaac Butler duiken ze in het fenomeen conspiracy. Theorieën waarvan je nooit zeker weet of het gekte is of de - door overheden of andere machtige partijen - weggemoffelde waarheid. Ze willen doordringen in ‘de psychische ruimte van paranoia’. Dat kan goed uitpakken: film kijken terwijl er awesome muziek wordt gespeeld, of slecht: in een paranoia paniekaanval belanden terwijl je de zaal niet uit kunt. Het geloof in samenzweringen is kenmerkend voor de tijd waarin wij leven. Het idee is om de kijker een mix van intuïtieve waarden, veronderstellingen en verbeelding voor te schotelen door nieuwsbeelden, videogames, cartoon en films te mixen. Ondertussen blazen de blazers de longen uit hun lijf.  

Te gekke blaassessie. 

Wat vonden we ervan? Net voor aanvang vliegt een dame met kersrode lokken en een zwarte jurk over ons heen en neemt hijgend naast ons plaats: ‘Net op tijd! Ik zat zó gezellig te borrelen in Amsterdam-Noord, dat ik bijna het pontje had gemist’. Zelf zit ik ook met een luid kloppend hart in mijn zetel en ruik naar natte hond door de zomerse regenbuien die net voor de deur over mij heen plensden. Lichten gaan uit en de achttienkoppige jazzy bigband begint te spelen. Ik waan me in een Sherlock-achtige setting en denk aan mijn vakantie naar New Orleans. De bandleider heeft een swingend charisma en ik ben fan van de trompettist die een spannende solo brengt. Jazz, hiphop en electrofunk wordt afgewisseld. Naar de band alleen had ik onafgebroken kunnen luisteren. Maar het is niet alléén de band. Ondertussen knipperen er video’s op vierkante schermen boven de band waar je niet omheen kunt. Beelden met clichématige conspiracy-theorieën, zoals het befaamde ‘illuminatie’. Je ziet Lady Gaga poseren, terwijl ze met haar vingers een oog afschermt. Ook George W. Bush en Osama Bin Laden komen aan bod. Hier wordt de suggestie gewekt dat Amerika zelf de aanslagen op de Twin Towers heeft gepleegd. De economische crisis uit 2008 wordt verbeeld met nieuwsbeelden en als Cuba aan de beurt is, verandert de muziek in een typerend Cubaans muziekje en wil ik bijna een sigaar opsteken. Er klappen vragen op het scherm: ‘Wie kun je vertrouwen?’, ‘Ben jij ook altijd moe?’, ‘Ben jij ook altijd gestrest en prikkelbaar zonder reden?’. Ik snap niet helemaal of het nou ironisch is bedoeld om een cliché mash-up van deze beelden te tonen of dat er echt een boodschap in zit. Als er wel een boodschap in zit dan is deze waarschijnlijk: de wereld is oneerlijk, overheden zijn leugenachtig en we gaan er met z’n allen aan. De rode haardos naast me is helemaal depressief na de voorstelling: ‘Dit moet ik even verwerken. En ik was nog wel zo vrolijk!' Zelf kijk ik een paar kattenfilmpjes onderweg naar huis om mijn humeur te verbeteren. Helaas. Als ik de volgende ochtend tijdens het tikken van dit verhaal lees dat David Cameron is afgetreden en dat de Britten massaal stemmen voor een Brexit, springt mijn mood toch weer terug naar standje depressie.  
Het cijfer: 7

Bezoek het Holland Festival tot 26 juni met CJP-kortingen tot wel € 37,-. Ook verschijnen er deze week nóg meer recensies op CJP.nl.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.