Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP danst naar de pijpen van... tapdans
24 JUN 2016 • Door Djuna Kramer • Meer blogs over Theater

CJP danst naar de pijpen van... tapdans

‘Dabbing’ is afgelopen maandag doodverklaard en de eeuwige technoshuffle is ook tot op de draad versleten. CJP’s Djuna gaat de komende weken een aantal alternatieve dansstijlen uitproberen. Deze week: tapdans.

Bij tapdansen denk je misschien aan Gene Kelly die zingend door de regen loopt te huppelen, maar je kunt er veel meer mee. Als je voeten één grote beatsfabriek zijn, is de sky zo’n beetje de limit. Je kan je ze bijvoorbeeld ritmisch van de vloer houden met verbazingwekkend veel booty shaking, of de plek van een drumstel innemen in een jazztrio dat Rapper's Delight covert. Zelfs met één been krijg je nog heel wat voor elkaar.

De Syncopated Ladies gooien al hun rondingen in de  ritmische strijd. 

De stoute schoenen

Zou ik zelf ook zo’n echte rhythm machine kunnen worden? Tijd om me op te geven voor een paar beginnerslessen bij Amsterdam Dance Centre.

Een beetje onwennig is het om voor het eerst de schoenen met ijzeren plaatjes onder je teen en je hak aan te trekken. Toch voelt het wel oppermachtig om ineens zo veel herrie te kunnen maken door te lopen of te springen. Als de lerares een stuk voordanst, schieten allerlei vragen door mijn hoofd: moeten al die tikken echt uit mijn schoenen komen of mag ik stiekem castagnettes vasthouden achter mijn rug? Zou ik als ik goed genoeg word ook andere dingen met mijn voeten kunnen, zoals een shagje draaien of tafeltennis spelen?

Er wordt nineties hiphop opgezet en we leren de eerste moves:  ritmisch tikken met je tenen en hakken, sprongetjes maken, een héél klein beetje sliden. Hoewel ik dacht dat ik hoogstens het ritme van hoofd, schouders, knie en teen zou kunnen tappen, blijkt dat je met de basics al heel veel kan.  Een soort Afrikaanse drumband-achtige sound creëeren door verschillende ritmes door elkaar heen te tappen bijvoorbeeld. Of een heel aardige poging doen om je voeten tegen elkaar te laten klikken in de lucht. Na afloop van de les probeer ik mijn nieuwe skills nog de hele week te pas en te onpas uit op straat.

CJP Tapdans korting Wicked Jazz Sounds
Woehoeee, ik ben net Fred Astaire. Een beetje...

Wat zeggen de pro's?

Robin, Doortje, Marnix en Tim vormen Tappin-It Collective, een groep jonge Amsterdamse tappers die tapdans willen bevrijden van het clichébeeld. Ze combineren tap met allerlei muziekstijlen, maken theater en werken samen met muzikanten. ‘Het nadeel van muzikant en danser zijn in één’, zegt Robin, ‘is wel dat we door beide groepen niet echt geaccepteerd worden. Met onze theatervoorstelling NOSTALGIA! willen we mensen wakker schudden door ons potentïeel te laten zien en los te breken uit het musicalhokje waar we ingeduwd worden. In Nederland zijn er helaas nauwelijks tapdansers die ervan kunnen leven, terwijl we zo veel zouden kunnen bijdragen. Ik zou graag jammen met muzikanten als Kyteman bijvoorbeeld. Tappen is zo een blije, actieve vorm van muziek maken. Je kunt er je creativiteit in kwijt én je kunt fysiek stoom afblazen. Ik vind het heerlijk om mensen dat te laten ontdekken en mijn passie door te geven.’

Tappin-it collective CJP korting Wicked Jazz sounds
Keihard stampen tot de vloer ervan dreunt. 

Ook Doortje denk er zo over: ‘We willen iets compleet anders doen dan het klassieke Broadway-tap: minder romantisch, met een stuk meer zelfspot. We maken muziek en ‘liedjes’ van ritmes, maar we vinden het óók tof om tap te combineren met theater. NOSTALGIA! gaat niet alleen over ritmes, maar vertelt met behulp van mime een verhaal over een groep dansers die iets nieuws proberen te maken van hun kunstvorm. We zijn niet in onszelf gekeerd bezig, maar communiceren het plot aan het publiek, op een grappige en makkelijk te volgen manier. Zo’n expressieve tap-theatervoorstelling is  helemaal nieuw in Nederland.’

Je moet overal kunnen jammen, ook in halfpipes.

Aanrader?

Ik ga zeker door met tappen. Het werkt flink verslavend en is bovendien nuttig voor echte zenuwpezen zoals ik: in plaats van op je nagels bijten of je pen slopen, kun je opgekropte emoties uiten met je voeten. Bij de bushalte bijvoorbeeld, of terwijl je op een printje wacht bij het kopieerapparaat. Na een tijdje leer je de meewarige blikken te negeren die het oplevert als je in jezelf ‘shuffle step shuffle pullback’ staat te mompelen en tegelijk fanatiek met je pootjes spartelt. Constant naar beneden staren om je voeten tot orde te roepen is verleidelijk, maar niet de bedoeling. Je moet een metronoom geboren in het verkeerde lichaam zijn, acrobatische stunts uithalen én nog vriendelijk glimlachen ook. Dat wordt flink oefenen thuis. Onderburen, als jullie dit lezen: sorry.

Tappin-it Collective kun je zaterdag om 16.30 zien dansen op Wicked Jazz Sounds Festival mét CJP-korting. Zelf de voeten losgooien? Kijk bijvoorbeeld eens op amsterdamdancecenter.nl

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.