Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Vrolijke Hazesdag allemaal!
05 MEI 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Wikimedia, Rijksmuseum, Christine2224, • Meer blogs over Festival

Vrolijke Hazesdag allemaal!

Op Koningsdag vieren we de verjaardag van onze koning; op Bevrijdingsdag herdenken we de bevrijding van Nederland. Maar waarom zijn er geen culturele feestdagen, zoals een Hazesdag?

Nederland heeft - naast mijlpalen in de geschiedenis of religieuze feesten - wel meer te herdenken of te vieren. Wij geven alvast een voorzetje voor vijf culturele feestdagen.

Hazesdag - 23 september

De grootste volkszanger van Nederland wordt op zijn sterfdag herdacht door heel het land. Alle kroegen gaan om 10:00 uur open en schenken louter bier, uit de speakers klinken louter hits van Hazes. Onder het standbeeld van de zanger in de Amsterdamse wijk De Pijp wordt shag gelegd. In café de Krommerdt, waar Hazes barkeeper was voor hij ontdekt werd, treden talentvolle volkszangers op die een SBS6-talentenjacht wonnen. De dag wordt afgesloten met een groots concert in de Amsterdam ArenA, waar artiesten als Marco Borsato, Guus Meeuwis, Xander de Buisonjé, Glennis Grace en Trijntje Oosterhuis een eerbetoon brengen aan Hazes. De dag na Hazesdag hoeft iedereen pas om 12.00 uur te beginnen. Of 13.00 uur. Of 14.00 uur. 

'Want zij gelooooooooooft in miiiijjjj'.

Nationale Nachtwachtdag - 1 februari

Nederland viert op deze nationale feestdag de afronding van De Nachtwacht, het iconische schilderij van Rembrandt. Omdat niet precies bekend is wanneer de schilder het werk afrondde, wordt de Nederlandse Nachtwachtdag vastgesteld op 1 februari. In een eerder referendum is februari dan al verkozen tot saaiste maand van het jaar. Alle musea in Nederland gooien op Nationale Nachtwachtdag hun deuren open en de regering deelt vijftig beurzen uit aan talentvolle kunstenaars. In een speciale uitzending van Tussen Kunst & Kitsch komen alleen mensen langs die claimen een schilderij van Rembrandt op zolder te hebben gevonden.

Dit kunstwerk is wel een nationale feestdag waard.

Nederland Festivaldag - 6 juni

Op dinsdag 6 juni 2017 wordt in Nederland het magische aantal van 1000 festivals bereikt. Het jaar daarop bundelen alle grote festivals en boekingskantoren hun krachten en wordt op 6 juni een megafestival gehouden door heel Nederland. Dankzij het samenwerkingsverband haalt Nederland Festivaldag bands als Coldplay, The Rolling Stones, U2 en Muse voor een gezamenlijk concert naar de Amsterdam ArenA. In Rotterdam wordt Ahoy afgebroken door Kanye West, Drake, Kendrick Lamar en Future, die het podium delen met Beyoncé, Rihanna, Taylor Swift en Ariana Grande. In Utrecht is de Jaarbeurs het toneel voor een show van Radiohead, Tame Impala en The Strokes. 

De dj-set van Armin van Buuren, Martin Garrix en Afrojack tijdens Nederland Festivaldag.

Oranjedag - 30 oktober

Op Oranjedag – niet te verwarren met Koningsdag – wordt de première van de musical Soldaat van Oranje herdacht. De musical speelt inmiddels langer dan de Tweede Wereldoorlog in Nederland duurde en dat wordt gevierd met een nationale feestdag. Traditioneel wordt Soldaat van Oranje iedere 30 oktober met een jaar verlengd. Kinderen moeten alleen ’s ochtends naar school, om te leren over de geschiedenis van de musical onder het genot van een HEMA-tompouce. In TheaterHangaar op vliegkamp Valkenburg wordt op Oranjedag een groot feest georganiseerd, waar de cast in het zonnetje wordt gezet. Vanaf 20.30 uur wordt op alle Nederlandse zenders integraal de gelijknamige film Soldaat van Oranje uitgezonden en drinkt iedereen een oranjebittertje.

De cast van Soldaat van Oranje in 2011 wordt ieder jaar geëerd.

Nationale Nijenhuisdag - 4 maart

Dé cineast van de Nederlandse film wordt op zijn geboortedag geëerd tijdens Nationale Nijenhuisdag. Op de Nederlandse televisie worden Costa!, Volle Maan en Verliefd op Ibiza van regisseur Johan Nijenhuis non-stop getoond. In de grote steden wapperen vlaggen met de beeltenissen van Georgina Verbaan, Jan Kooijman en Gigi Ravelli. Het Nederlandse volk viert Nationale Nijenhuisdag met een grote optocht waarin bekende acteurs en actrices uit de films van Nijenhuis voorbijkomen. ’s Avonds zijn de regisseur en zijn muzes hoofdgasten op een groot gala in het Utrechtse Beatrix Theater, waar de nieuwe film Spaanse Echtscheiding van Johan Nijenhuis in première gaat.

Herinner jij je Zoop in Afrika nog? Ook daar zat het genie Nijenhuis achter.

Culturele feestdag of niet, met je CJP-pas is het elke dag feest! Zo krijg je korting op de musical Soldaat van Oranje en betaal je bij bioscopen steevast minder als je met je blauwe vriend wappert. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.