Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Vrienden voor het leven
18 MEI 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: VICE, Jan van Tienen, Rick van Veluw, Wikimedia. • Meer blogs over Lifestyle

Vrienden voor het leven

CJP en We Are Public zijn vanaf vandaag dikke vrienden. Met beide kortingspassen in je portemonnee is het leven bijna gratis. Om onze nieuwe vriendschap te vieren, ging redacteur Rick op stap met Jan van Tienen van We Are Public.

Ik zit op de zwartfluwelen trap van theater Bellevue, wachtend op Jan van Tienen. Hij is social media- en literatuurredacteur voor We Are Public, was hoofdredacteur van VICE en schreef het  boek Er is niets wat hier nog blijft. Zo meteen gaan we samen naar de dansvoorstelling Blind Sight. Ik heb alleen geen telefoonnummer van Jan en wacht daarom lijdzaam op de trap, die gelukkig aan de ticketbalie grenst. Op basis van een online foto vis ik Jan er vast wel uit. Een jongen met halflang haar en een bril koopt twee kaartjes. Dat is ‘m niet. Vijf minuten later dient een potentiële Jan zich aan. Ook hij haalt twee kaartjes en gaat buiten op het terras zitten. Ik neem me voor hem zo aan te spreken als de echte Jan van Tienen ineens binnen komt lopen. ‘Ik zat buiten, te googelen op foto’s van jou,’ zegt hij, nadat we handen hebben geschud. Eerst maar eens een koffie te halen om onze kersverse vriendschap te bezegelen.

Dit is Jan van Tienen als je een foto van hem zoekt op Google.

Op het terras vertelt Jan enthousiast over We Are Public, waar hij nu een jaar voor werkt. ‘Het is een hele toffe club,’ vertelt hij. ‘We Are Public biedt net als CJP een kortingspas aan, maar dan voor Amsterdam. Je betaalt € 15,- per maand en kan dan gratis naar allerlei culturele events in de stad. De redactie selecteert uit theatervoorstellingen, dans, opera, concerten, film, literatuur en beeldende kunst. De drempel voor opera of theater ligt zo een stuk lager. Ik ga echt nooit naar een dansvoorstelling bijvoorbeeld, heel benieuwd wat we zo meteen gaan zien.’ Het klikt wel met Jan. We praten over ons werk. Klinkt saai, maar dat is het niet. We doen immers hartstikke leuk werk.

Dit is Jan van Tienen in het echte offline leven.,

Onze grootste culturele passies passeren de revue: voor mij is dat muziek, voor Jan literatuur. Hij heeft immers al eens een boek geschreven. Ik namedrop The Homesick als mijn favoriete Nederlandse band van het moment en Jan vertelt over Blood Meridian, or The Evening Redness in The West van Cormac McCarthy, dat hij nu aan het herlezen is. ‘McCarthy is een Amerikaanse schrijver die in Blood Meridian het westerngenre verkend,’ vertelt Jan, terwijl binnen de mensen samendrommen om de zaal binnen te gaan. ‘Het verhaal speelt in Texas, op de grens met Mexico. Bijzonder hoe McCarthy de natuur heel romantisch beschrijft, terwijl de mensen in het boek allemaal heel rauw en gewelddadig zijn. Het gevoel dat McCarthy bij me oproept wil ik gebruiken voor mijn nieuwe boek. Dat gaat over heel iets anders; de pest in de veertiende eeuw. Maar in Blood Meridian zit een sfeer die ik wil grijpen.’

Een trailer van dansvoorstelling Blind Sight.

Dan gaan de deuren van de zaal open en mogen we naar binnen. Jan vist een halfwarme, ingepakte bamischijf uit zijn jas. ‘Die had ik gekocht als avondeten, maar dat is er niet meer van gekomen.’ Een enkeltje vuilnisbak volgt. Tot mijn verbazing zit de zaal ramvol. Voor en achter ons zetelt een bataljon giechelmeisjes van een middelbare school. Aan Blind Sight hebben ze een zware kluif: de voorstelling kent geen decor, alleen zeven dansers die zich hoekig door de ruimte bewegen op dystopische muziek en nooit echt contact met elkaar hebben. Na de voorstelling lezen we in een foldertje waarom: de voorstelling is ‘een metafoor voor de invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen in verhouding tot menselijke relaties.’

De dansers van Blind Sight buigen diep voor een welverdiend applaus.

Bij een biertje nemen Jan en ik de voorstelling door. We hebben een mooie, verheven artistieke mening, maar concluderen ook dat seks vast een stuk leuker is wanneer je zo lenig bent als de dansers in Blind Sight. Jan heeft zin in een sigaret en bietst er twee bij het tafeltje naast ons. ‘Als beloning na een artistieke voorstelling.’ We praten over het begrijpen van kunst, schrijven voor De Speld,  en ons geboortedorp. Met een biertje en een peuk ouwehoeren op het terras: deze blind date pakt erg goed uit. Na het tweede pilsje is het klaar. Ik moet nog naar Utrecht vanavond. Als afscheid schud ik de hand van Jan van Tienen, mijn nieuwe vriend van We Are Public.

Wil jij ook vrienden worden met We Are Public? Met je CJP-pas krijg je € 2,50 korting per maand op je We Are Public lidmaatschap. Dat scheelt je al gauw € 30,- per jaar! 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.