Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Voor welke rampscenario's ben je verzekerd?
27 MEI 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Pexels, Wikimedia, Pixabay. • Meer blogs over Lifestyle

Voor welke rampscenario's ben je verzekerd?

Het studentenleven staat bol van de gekkigheid. Logisch dat het dan ook wel eens goed mis gaat. Daarom legden wij een verzekeringsexpert vijf bizarre situaties voor met de vraag: wordt een binnenbrandje vergoed door de CJP-studentenverzekering?

Iets te hard vlammen

Wat gaat er mis: Donderdagavond, 23.47. Het is studentenavond. In de huiskamer van het studentenhuis is het feest. Op Spotify speelt de afspeellijst Brace Yourselves, Party Is Coming. Niemand gaat nog naar buiten om te roken, ook jij niet. Rond een uur of half 1 stelt iemand voor de stad in te gaan. Met een beneveld brein druk je je peuk uit in de overvolle asbak. Na een wilde nacht dansen in TivoliVredenburg waggel je rond een uur of vijf de kamer weer binnen. Daar staat het blauw van de rook en ziet het zwart. De peuk was nog niet uit en heeft een klein brandje veroorzaakt. De helft van je studieboeken is in de vlammen verzwolgen. Beteuterd en aangeschoten staar je naar de troep.
Worden de studieboeken vergoed? ‘Ja,' aldus de expert van Intramediair. 
Waarom? ‘In dit geval wordt het gedekt door de verzekering. De inboedel is verzekerd onder de basisdekking van het studentenpakketverzekering. Daarin is brand een gedekt evenement.’

Een fikkie in je studentenkamer, het kan de beste overkomen.

Relatie-issues

Wat gaat er mis: Het zat er al even aan te komen, maar na een ruzie van soapachtige proporties knalt je relatie uit elkaar. In het weekend reis je naar huis om uit te huilen bij paps en mams. Zondagavond trein je terug naar je studentenkamer. Daar tref je een onaangename verrassing. Je ex heeft de muur vol gekalkt met graffiti. En dan geen mooie pieces, maar een scheldkanonnade. ‘Hoe dom van me om hem/haar de sleutel van mijn kamer niet terug te vragen,’ denk je, al had je zo’n rotstreek never verwacht. Hoe krijg ik deze muur ooit weer wit?
Wordt de schade vergoed? ‘Nee’.
Waarom niet? ‘Het spuiten van graffiti is schade door vandalisme. Vandalisme is alleen verzekerd als er sporen van buitenbraak aan de kamerdeur zijn. In dit geval is er een sleutel gebruikt, dus zijn er ook geen sporen van braak.’

Als iemand dit op je muur spuit, bel je de verzekering natuurlijk mooi niet.

Mot buiten de kroeg

Wat gaat er mis: Met het bestuur van je studentenvereniging zit je in de kroeg. Dan komen feuten van een rivaliserende vereniging binnen. De sfeer in het café is direct grimmig. De eerstejaars werpen giftige blikken op jou en je maten. Rond elven besluiten jullie buiten een sigaretje te roken. De groep sjaars volgt jullie. Na eenc paar plagerige opmerkingen ontstaat een duw- en trekpartij tussen een gozer van jouw bestuur en een opgewonden feut. Je grijpt in en houdt de jongens uit elkaar. In het strijdgewoel klettert je iPhone op de grond. Het scherm is volledig gebarsten. ‘En wie gaat dat betalen?’, schreeuw je woest.
Wordt het vergoed? ‘Nee.’
Waarom niet? ‘De studentenpakketverzekering kent voorwaarden die gebaseerd zijn op de evenementenpolis. Dit houdt in dat de inboedel verzekerd is tegen gebeurtenissen die genoemd worden in de voorwaarden sectie 16.3.1 en 16.3.2. Inboedel is vaak alleen verzekerd tegen diverse gebeurtenissen wanneer die zich binnen de woning bevindt. Buiten de woning geldt een beperkte dekking.’

Deze iPhone heeft het zwaar te verduren gehad.

Themafeestje gone wrong

Wat gaat er mis: Themafeestjes worden in jouw studentenhuis altijd groots aangepakt. Vanavond is het thema ‘Oceaan’ en dat zullen de feestgangers weten. In de huiskamer zetten jij en je huisgenoten een gigantisch opblaasbaar zwembad op. Na twee uur in de weer met tuinslangen is het bad vol en druppelen de eerste gasten binnen. Op het hoogtepunt van het feest is de rotzooi in de woonkamer niet te overzien. Door een kapot bierflesje ontstaat een gat in het bad, waardoor de kamer vol water stroomt. Feest afgelopen en een waterschade waar je u tegen zegt.
Wordt het vergoed? ‘Dat is lastig te zeggen.’
Waarom? ‘Aansprakelijkheid is verzekerd onder de basisdekking. In dit geval ontstaat er waterschade aan het pand. Als men aansprakelijk wordt gesteld door de eigenaar van het pand voor de schade aan de woning, zal er een melding moeten worden gemaakt op de aansprakelijkheidsverzekering van een particulier. Het is lastig om te bepalen wie er in dit geval aansprakelijk kan worden gesteld voor de waterschade.’

Zo'n zwembad dus, alleen

Met zonder handen

Wat gaat er mis: Na een wild huisfeest fiets je dronken naar huis met een huisgenoot. Jullie doen een wedstrijdje met losse handen fietsen. Op een gegeven moment raak je de balans kwijt en klap je vol op een geparkeerde auto. Het achterlicht is beschadigd en er zit een fikse deuk in de wagen. Die reparatie ga je nooit kunnen betalen van je stufi.
Wordt het vergoed? ‘Nee.’
Waarom niet? ‘De dronken bestuurder is in dit geval aansprakelijk. Hij of zij zal de schade gewoon moeten vergoeden.’

Hier is waarschijnlijk een dronken koe tegenaan gefietst.

Je merkt het: niet té veel domme dingen doen tijdens je studententijd. Anders is zelfs maximaal bij lenen niet voldoende om alle schade te vergoeden. Als je slim bent, sluit je daarom een studentenverzekering af bij CJP. Daarmee bespaar je zo’n € 20,- per maand!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.