Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Soms wil je gewoon in een dorp wonen
10 MEI 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Welcome to the Village. • Meer blogs over Festival

Soms wil je gewoon in een dorp wonen

Hoi zeggen tegen je gitaar-spelende buurman, hangen in het speeltuintje en louter lokale producten nuttigen. Tijdens het festival Welcome to The Village woon je drie dagen in het leukste dorp van Nederland en wil je nooit meer (terug) naar de stad.

Van 15 tot en met 17 juli staat er een ecologisch dorp in natuurgebied de Groene Ster, vlakbij Leeuwarden. Welcome to The Village is de perfecte spot om drie dagen te genieten van natuur, muziek en relaxte mensen. Tsja, soms gaat er gewoon niets boven het dorpsleven. Want:

1. Er zijn speeltuintjes

De plek voor kinderen die hun grenzen verleggen aan de rekstokken en voor jongeren die hun grenzen verleggen met Camel-peuken roken. Het terrein van Welcome to The Village is in dit opzicht één grote speeltuin. De podia, kunstwerken en terreinversieringen zijn gebouwd van zelfgemaakte materialen en nodigt uit om in te klimmen. Zo zijn de informatiebalies onderdelen van een oude wijnbar en wat vorig jaar diende als een houten podium is dit jaar omgetoverd tot meubilair. De visie van WTTV is om zo toekomst gericht te denken: pas als iets écht helemaal kapot is gaat het weg.

2. De natuur is vlakbij

In recreatiegebied De Groene Ster liggen normaliter zonaanbidders met hun gebronsde sterretjes bloot te wezen op het naaktstrand. Maar naast het nudistenstrand is er nog veel meer natuurschoon te spotten. Er zijn gigantische grasvelden en uitnodigende meren. Het uitgestrekte gebied is de ideale plek om naar muziek te luisteren, omdat je niet wordt afgeleid door stadverkeer of haastige passanten. Zo kun je bijvoorbeeld uit je schors gaan in Club Tussen de Bomen. Daar worden beats verzorgd door onder andere Interstellar Funk, Jupiter Jax, Arts the Beatdoctor en GE-OLOGY.

Lang leve het dorpsleven! 

3. Iedereen kent elkaar

Kom je in een gemoedelijk dorp, dan is de kans groot dat iedereen weet wie je bent en hoe jij je leven hebt geleefd. Datzelfde gevoel heerst in de keukens van WTTV, want de koks weten precies waar het geserveerde vlees vandaan komt. In het festivalrestaurant heerst een men only-beleid. Wat in eerst instantie klinkt als iets seksistisch, is juist een vredelievend idee. Mannelijke dieren worden vaak na één dag al afgemaakt, omdat ze geen melk of eieren geven zoals hun vrouwelijke soortgenoten. WTTV kiest ervoor om deze dieren wel een mooi leven én een naam te geven, voordat ze als Pulled Billy of plateau Kannibaal eindigen. De organisatie heeft nu al bokken, stieren en hanen ingekocht met namen als Syb, Ties, Guy en Enno. Vegetariërs kunnen een salade eten van misvormde tomaten, die anders harteloos in een shredder waren gegooid.

4. Er zitten geen franchise-restaurants op iedere hoek van de straat

De stadse wereld kent veel van hetzelfde. Loop je door een drukke winkelstraat, dan is de kans groot dat je altijd dezelfde winkels of voedselketens ziet. Niet in het dorpsleven. Hier komt alles van lokale bedrijven, zoals het speciaal gebrouwen bier tijdens WTTV. Kroelebaai is een IPA die samen met speciaalbiercafé de Markies is gebrouwen. Vorig jaar organiseerde het festival een proeverij waar dit recept uitkwam en nu kun je het eindresultaat dus proberen.

5. Je zegt elkaar gedag

In een dorp geven je buren de planten water als je op vakantie bent en begroeten wandelende mensen elkaar zonder awkward stiltes die je normaal ervaart in de kantoorlift. Tijdens WTTV is de sfeer zo gemoedelijk als thuiskomen in een warm bad der dorpsleven, want mensen práten hier met elkaar. Grote kans dat jij na de optredens van Fresku, The Boxer Rebellion of Alex Vargas een biertje met de mannen drinkt aan de bar.

Lekker kreeft eten met Fresku aan de bar.

6. Er is geen geluidsoverlast

Waar het stadse leven je hersenpan laat doordraaien door alle rinkelende kerkklokken, trams of schreeuwende toeristen, heb je in een dorp geen last van deze gehoorpenetratie. Het enige geluid dat je hier hoort is de muziek die jij verkiest om op te zetten, het zachte geroezemoes van je buren en/of vogelgeluiden. Hetzelfde geluidsoffensief hoor je tijdens WTTV. Hier klinkt alleen maar toffe muziek en gezellig gekeuvel van mensen die de tijd van hun leven hebben. De luidruchtigste frequentie is waarschijnlijk jouw oerkreet als je in een meer duikt of vogelkak op je voortent aantreft.

7. Er zijn jonge mensen met grote dromen

Het idee van WTTV is dat feesten op een festival anno 2020 geheel ecologisch moet zijn. Denk aan: afval omgezet in grondstoffen, waardoor het gebruiken van fossiele brandstoffen overbodig is. De organisatie experimenteert met deze innovatieve gedachtes en tijdens het festival zullen uitvinders, kunstenaars en techneuten samenkomen. WTTV is dan ook op zoek naar ondernemers van startups, studenten en andere slimme types met briljante ideeën voor de Smart Festival Award. De winnaars krijgen geld en hulp bij de ontwikkeling van hun plan tijdens de innovatieweek DORP. Ben jij iemand met zo’n plan? Dan kun je je tot 6 juni aanmelden.

Wil je ook een weekend leven in de happiness van het dorpse bestaan? Dan is Welcome to the Village jouw festival. Als CJP’er krijg je € 10,- CJP-korting op een weekendkaart inclusief camping.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.