Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Nachtbraken met boekennerds
17 MEI 2016 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Lezen

Nachtbraken met boekennerds

Wat gebeurt er als je een groep schrijvers opsluit in het holst van de nacht met wijn en snacks? CJP’s Janet en Martine spendeerden een nacht bij The Night Shift.

In het Rotterdamse literaire cursuscentrum The writer’s guide (to the galaxy) kunnen jonge schrijvers andere boekennerds ontmoeten en in groepen werken aan hun verhalen. Docent Silvana Sodde is initiatiefnemer en verwelkomt ons in de schrijfruimte, waar tafels al bezaaid liggen met M&M’s, doperwten-dip en chips: e-nummers om letters mee op papier te krijgen. Overal staan boeken voor inspiratie en er zijn grafische tekeningen op de ruit gekrabbeld. ‘Welkom bij The Night Shift, we verwachten volle bak vanavond’, zegt Silvana, als wij de eersten zijn die binnen lopen.

Muzikaal intermezzo.

Vegan, duif en 90’s R&B

Terwijl de rest van Nederland naar Douwe Bob kijkt, staart ons gemêleerde gezelschap – bestaande uit twaalf typende mensen – naar de schermen van hun laptops. De één werkt aan zijn fantasy-verhaal, de ander schrijft een pamflet tegen elektrische fietsen. ‘Het gaat erom dat deze fietsen de natuurlijke habitat van het fietspad in de war schoppen’, legt de Rotterdammer naast me uit.

‘Wie geen inspiratie heeft, kan een opdracht uit de kauwgomballenautomaat trekken’, suggereert Silvana. ‘Omschrijf een ontmoeting’, staat er in het plastic bolletje van Janet.
‘Daar kan ik wel wat mee’, zegt ze. Zelf ben ik in mijn dagelijks leven op zoek naar een koophuis en die worsteling gebruik ik voor een uit het leven gegrepen fictieverhaal. Met als extra uitdaging het verwerken van de random woorden: vegan, duif en 90’s R&B. Geïnspireerd op een willekeurige levenswijze, het eerste dier waar ik aan denk en mijn favoriete muziekgenre. Ik noem het ‘De ware is zo gefunda’ en vergelijk het zoeken naar een huis met het vinden van een partner. Sehr literair al zeg ik het zelf (ondanks de spelfouten die ik er voor de echtheid van het verhaal in heb laten staan.)

‘We gaan nu een uur schrijven,’ zegt Silvana. ‘Daarna krijgen jullie een kwartier pauze.’ Janet knakt haar nek, ‘ik zit nu al vast!’, en de groep begint met tikken. Door het harde typen beginnen de glazen op de tafel naar elkaar toe te schuiven. Binnen no-time klinkt er een hysterisch gerinkel en krijgen Janet en ik de slappe lach: heel moeilijk om mee te stoppen als je stil moet zijn.

De ware is zo gefunda deel 1

‘Lotte’s eisenpakket begon groots en meeslepend: een balkon op het zuiden, ruime woonkamer met een verhoging om te dansen op haar favoriete 90’s R&B-platen en een slaapkamer waar een hemelbed in past. Grote ramen die op lome ochtenden de zon naar binnen doet schijnen, een badkamer met stortdouche, afgescheiden van de rest met een granieten muurtje en niet zo’n vlassig Hema-gordijn. De keuken had op zijn minst vier kookpitten en ruimte voor een monster van een koelkast die ze dan in het Wallen-rood zou nemen.

Al snel begreep Lotte dat als ze niet voor de rest van haar leven in haar ranzige huurflat wilde blijven, ze bepaalde eisen van het lijstje moest laten varen. Na diverse kijkavonden, waarbij ze tussen de paniekerige huiskopers stond die tientallen euro’s boven de vraagprijs gokten, had ze haar wensen bijgesteld: een balkon, aparte slaapkamer en gelegen in een levendige buurt. Toch was geen van de bezichtigingen uitgepakt hoe ze had gehoopt. Haar allereerste bezoek was onwennig. Ze vond het een aardige plek, maar kon het niet over haar hart verkrijgen om gelijk bij de eerste de beste haar zoektocht al te staken en te settelen zonder te weten hoe het ergens anders was. De tweede zag er veel minder leuk uit dan op de foto’s, dus was ze snel vertrokken. Op de derde was ze op slag verliefd, maar er was een ander met een slinksere koopstrategie die van haar won. Tijdens haar bezoek aan de vierde flat was ze nog verdrietig dat het niets geworden was met nummer drie,  waardoor ze deze geen kans gaf. Nummer vijf zag er op zich goed uit, maar het was er heel luidruchtig en Lotte hield nou eenmaal niet van te veel drukte. Zes was op papier perfect, maar ze voelde het niet. Nummer zeven had allerlei mankementen die best te repareren leken en met wat zorg en aandacht, maar daar kon er de energie niet voor opbrengen.’

Kanye West knalt door de speakers en de eerste pauze is aangebroken. Het idee is om steeds een uur te schrijven en dan een kwartier te pauzeren. Op die manier ben je productief bezig en kun je steeds M&M’s in je mond stoppen zonder dat je knauwende kaken de stilte verbreken. Een groepje gasten loopt langs het raam en maakt grapjes over het feit dat wij achter onze computer zitten op zaterdagnacht. Ik voel me een emoji met een bril, maar we gaan gestaagd door na het kwartier kletsen, tips uitwisselen en emo-eten.

De ware is zo gefunda deel 2

‘Als er een punt wordt bereikt waarbij je te veel vergelijkingsmateriaal hebt gehad, kun je nooit meer gelukkig zijn met je keuze. Het beste is een tiental uit te testen en dan voor de eerste te gaan die beter is dan de voorgangers. Dat was Lotte’s plan: het eerst volgende appartement met een goed gevoel, zou haar huis worden. Lotte probeerde het aanbod online al te filteren, zodat ze haar tijd niet zou verdoen aan huizen die op papier toch al niets waren. Toen ze de zoveelste beschikbare wegswipte, was het daar ineens: een klein appartement aan de Jacob van Lennepkade. De afmeting maakte haar niets uit, want het gaat erom wat je ermee kunt.

Lotte belde direct de makelaar: ‘Wanneer kan ik hem zien?’
‘Maandag 12:30 uur boek ik je in.’
Die maandag stond ze in haar broekpak voor de deur. Ze had zichzelf behangen met sierraden, want ze wilde er goed uit zien zodat de verkopendepartij haar serieus zou nemen. Zenuwachtig drukte ze op de deurbel, terwijl ze naar een hinkelende duif keek die een pootje miste.
‘Wacht op mij!’, riep een jongen die zijn fietssleutel in zijn zak stak en haar richting op liep. Als hij geen concurrent was geweest en ze in een kroeg hadden gestaan, was ze zeker voor hem gevallen.
Vervolgens gebaarde hij, door met zijn arm te zwaaien, dat zij voor ging.
’Kom je ook naar dit appartement kijken?’, vroeg Lotte terwijl ze de trap op liepen. 
’Dat is een beetje vragen of ik vegan ben terwijl ik voor het vak van de vleesvervangers sta,’ antwoordde de jongen, terwijl hij haar een knipoog gaf. Er ging een golf van warmte door haar buik.’

Pauze. Wie wil kan feedback vragen aan Silvana. Ik geef mezelf bloot door mijn taalfoutvolle tekst naar de juf te sturen. ‘Een dialoog loopt lekkerder als je iedere zin op een nieuwe regel begint’, leert ze me. En zo is deze avond nu al nuttiger dan dronken worden of Netflix kijken.

De ware is zo gefunda deel 3

‘Ze bestudeerde de keuken, de maag van het huis. De slaapkamer, het pompende hart. De muren als het karkas. De vloer die stevig in zijn schoenen stond. De licht geverfde muren die onderhuids kleine rimpeltjes en oneffenheden lieten zien als je goed keek, maar daar kon wel een likje verf op. Ze liepen de woonkamer binnen en Lotte voelde haar wangen warm worden en haar buik gloeien alsof ze net een slokje brandewijn getrokken uit eenhoorn-toverstof had genomen. Dit is het. Haar huis. De voorgaande huizen vervaagde. Er bestond geen twijfel. Ze moest alleen nog het winnende bod indienen.’

Het schrijven gaan nu wel wat langzamer. Nog maar een rood wijntje dan. Toen ik ooit Joost van Bellen interviewde over zijn boek Pandaogen, leerde hij me: ‘Writersblock? Gewoon een flesje rood opentrekken.’ Zo heeft hij zijn boek voor elkaar gebokst op Ibiza en daar proost ik op.  

De ware is zo gefunda deel 4

‘Dit is het. Mijn huis, zei de jongen tegen haar. ‘Dit is precies waar ik naar op zoek ben.’ 
‘Ik denk van niet’, antwoordde ze. ‘Dit is precies waar ík naar op zoek ben.’ 
Ondertussen kwamen er nog meer gretige mensen binnen die allemaal dezelfde glans over hun oogballen kregen.
‘Er zijn meer kapers op de kust’, siste Lotte naar de jongen. ‘Er hoeft maar één iemand te zijn die een zak met geld neerlegt en we zijn het huis allebei voor goed kwijt.’ 
‘Nou, dan moeten we ze te slim af zijn. Wat nou als we hier samen gaan wonen?’ 
Lotte keek hem verbaasd aan. 
‘Ja, waarom niet?’, zette hij zijn uitspraak kracht bij. ‘Dan bundelen we onze budgetten en kunnen we elkaar later wel beter leren kennen.’
‘Waar heb je het over? Ik heb je pas vijf minuten geleden ontmoet!’, stamelde Lotte. 
‘Ja, dus? Je heb dit huis ook pas vijf minuten geleden voor het eerst gezien en je besluit nu toch ook meteen om je hier aan te binden?’
Daar had ze niet van terug. Ze keek de jongen aan en besefte ineens hoe ruimdenkend hij was. Ze voelde zo zich levendig in zijn buurt en wilde met hem door de woonkamer dansen op haar 90’s R&B-platen. Het leek haar de hemel om met hem naar bed te gaan en wilde naast hem wakker worden door de zon door het raam prikt. Ze wilde zich op zijn borstkas storten die op graniet leek en niet op zo’n vlassig kippenborstje als die van haar exen. Hij had pit en een had een monsterlijke koelte die haar wangen Wallen-rood deed kleuren. 
‘Hoe heet je?’ vroeg ze. 
‘Jacobus. Jacob voor intimi’.’ 
‘Aangenaam Jacob. Ik heet Lotte. Lot voor intimi. 

Nou, wat een briljante ‘Ware Jacob’ en ‘lot’ woordspelingen op het einde. Dan gaat voor de laatste keer het alarm af. Janet zit ondertussen verdiept in een boek en ik heb vierkante ogen en paarse tanden. Janet: ‘Het was zwaar en ik heb mijn frustraties tot diep in de nacht botgevierd op olijven, maar ik wil dit echt vaker doen. Hopelijk bestaat in Amsterdam ook zoiets!’ We maken nog wat moeilijke selfies en dan is het tijd om af te druipen naar ons hostel en morgen terug te lezen of onze verhalen ergens op slaan.

Tijd voor selfie-reflectie. 

Wil je ook een van de workshops van The writer’s guide to the galaxy bijwonen? Het kost slechts € 10,- (inclusief eten én drinken) voor CJP’ers! Een aanrader voor schrijf-lovers die liever met gelijkgestemden hangen dan aan lampen. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.