Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst - week 20
19 MEI 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Rashid Akrim. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst - week 20

Het is vijfde Pinksterdag, dus tijd voor een nieuwe editie van de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst! Met een anonieme Nederlandse dj, een vrije hiphopvogel en een fris britpopgeluid.

Chance The Rapper - Coloring Book (mixtape)

Een mixtape met gastbijdragen van Kanye West én Justin Bieber uitbrengen zonder een platencontract: dat kan alleen Chance The Rapper. Het talent uit Chicago weigert zich te binden aan een major label en voorlopig legt hem dat geen windeieren. Op Coloring Book passeren naast West en Bieber ook zwaargewichten als Future, Young Thug, Lil Wayne en 2 Chainz de revue. In al dat geweld blijft Chance het stralende middelpunt. Met zijn door gospel geïnspireerde muziek, kinderlijk enthousiasme en sterke lines maakt hij Coloring Book een waar feest. Het beste hiphopalbum van het jaar zou zomaar een mixtape kunnen zijn. Laat Chance The Rapper voorlopig maar gevrijwaard blijven van een vet contract.

Black Oak - Equinox (album)

Meestal is 1+1 gewoon twee. In het geval van de bandnaam ‘Black Oak’ is dat sowieso het geval. Singer-songwriters Geert van der Velde (The Black Atlantic) en Thijs Kuijken (I Am Oak) waren jarenlang fan van elkaar en grapten al eens over een samenwerking als supergroep. Dat werd Black Oak. Wijlen Johan Cruijff zou hebben gezegd: 'da’s logisch'. Als het over de muziek gaat, is de rekensom minder simpel. Van der Velde en Kuijken zijn als Black Oak meer dan de som der delen. Hun stemmen grijpen prachtig in elkaar; ieder liedje op debuutalbum Equinox heeft op die manier een fijne harmonie. De arrangementen zijn niet per se uitbundig, maar wel voller en rijker dan bij hun soloprojecten. Zo halen Van der Velde en Kuijken het beste in elkaar naar boven en is 1+1 in het geval van Black Oak meer dan twee.

Oscar - Cut and Paste (album)

Britpop heeft er wel eens beter voor gestaan. Het genre gaf ons Oasis, Blur en vrij recentelijk nog Arctic Monkeys, maar lijkt nu meer op een uitgeputte goudmijn. Natuurlijk staan er nog bijna dagelijks nieuwe britpopbandjes op, maar vaak zijn dat copycats die je zo weer vergeet. Met Oscar Scheller is dat anders. Zijn debuutalbum Cut and Paste is geworteld in diezelfde britpop, maar klinkt eigenwijs genoeg om op te vallen in de massa. Oscar is grappig, bovendien weet hij hoe je een goede hook schrijft en wanneer je het gaspedaal dieper in moet drukken. Met een beetje gruis en glitters heeft hij van Cut and Paste een verrassend fris debuut afgeleverd. Zo blijft de britpop nog wel even in leven.   

ZES - Darkened (album)

Wie is ZES? Wij weten het niet. Het Nederlandse multi-talent blijft liever in de schaduw, ook nu hij zijn debuut Darkened heeft uitgebracht. Het voegt een extra dosis mysterie toe aan een plaat die van zichzelf al heel spannend klinkt. Er komen veel stijlen en invloeden uit de elektronica samen op Darkened, maar de sfeer blijft hetzelfde. Knap gedaan. Light is een track uit het straatje van Shlohmo en Holy Other; onheilspellend, maar altijd met een pulserende bas op de achtergrond. Met Exit Void - een samenwerking met de Nederlandse rapper Maydien - heeft ZES een hit die op het nieuwe album van Flume thuis hoort. Wie is ZES? Wij willen het weten.

Jessy Lanza - Oh No (album)

De Berlijnse Muur tussen pop en alternatief is in 2016 zo zoetjesaan wel afgebroken. Het is heel normaal om op je huisfeestje eerst Tame Impala en daarna Justin Bieber te draaien. Jessy Lanza begrijpt dat ook. Op haar tweede album Oh No is ze niet bang om meer pop in haar experimentele geluid te verwerken. Natuurlijk hoor je op een track als VV Violence een ratelende footworkbeat en is Going Somewhere niet bepaald een rechttoe-rechtaan hit, maar Lanza klinkt op I Talk BB net zo goed als Madonna in de nineties. Grootste hit hier is It Means I Love You, met zowel weirde stemvervormers als een doeltreffende beat. Qua spannende sound kunnen grote popsterren nog wel wat mosterd halen bij Lanza.

 Kraak & Smaak - Hands of Time (single)

Wat is er veel te horen in Hands of Time, de nieuwe single van het Nederlandse dj-collectief Kraak & Smaak. Veel mensen zullen hen vooral kennen van de kraker Squeeze Me, maar Kraak & Smaak is natuurlijk veel meer dan die ene hit. Hun nieuwe single Hands of Time is een jazzy track die voortdurend van kleur verschiet. Halverwege vallen ineens drums in zoals Mark Ronson die produceerde voor Amy Winehouse. Dan hebben we al kennis gemaakt met soulzanger Alxndr London, die de vocalen voor zijn rekening neemt. Verderop lijkt het alsof Danger Mouse een stoffig gitaarlijntje heeft ingespeeld. Dit kan alleen maar een voorbode zijn voor een het nieuwe album Juicy Fruit propvol soul, jazz, funk en wat al dan nog niet meer.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.