Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst - week 19
12 MEI 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Nick Helderman. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst - week 19

Wij stroopten het wereldwijde web af voor een kersverse editie van de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst en kwamen op de proppen met herfstmuziek in de zomer, een bastaardzoon van Mick Jagger en een kleine grote act.

James Blake - The Colour of Anything (album)

Wat een beroerde timing zeg. Terwijl wij lagen te bakken in de zon, dropte James Blake vrijdag zomaar zijn derde album. De toegewijde fan weet: Blake komt zelden zonnig en vrolijk uit de hoek. Ook The Colour of Anything doet het waarschijnlijk het best tijdens druilerige herfstmiddagen of droevige winteravonden. Het is ook een aardige kluif: de plaat duurt dik langer dan een uur. Maar dat maakt allemaal niets uit, want The Colour of Anything is een waanzinnig mooie plaat. Met de falsetto van Blake zou zelfs de Eurovisie-inzending van Griekenland diepe indruk maken. Die indrukwekkende stem vindt een afwisselend warm en koud bad in de ruimtelijke elektronica van de Brit; niemand mixt soul, triphop, ambient en stiltes zo goed en divers. Je zou bijna verlangen naar de herfst.

Sväva - Summery Haze (track)

Het klopt als een bus. De Friese band Sväva klinkt net als hun naam: lichtvoetig, fris en weids. Ze zouden ‘Het Sväva-gevoel’ eigenlijk ergens moeten vastleggen, al is de kans groot dat er al een IKEA-product bestaat met die naam. Summery Haze is de voorbode van hun nieuwe album en verkent nieuw terrein. Op de EP We Have Just The Life We Want uit 2014 waren nog wel ergens lijntjes te trekken naar een verstilde folkact als Daughter, maar op Summery Haze wandelt Sväva het bos van The Cure in. Het is DIIV zonder de scherpe randjes, met beeldschone vocalen en speelse gitaarlijntjes. Het Sväva-gevoel, wij gaan daar wel lekker op.

Yak - Alas Salvation (album)

De persfoto’s van Yak zijn intrigerend. Je denkt te maken te hebben met een unieke samenwerking tussen Jack White en een piepjonge versie van Mick Jagger. Daar lijken drummer Elliot Rawson en frontman Oliver Burslem namelijk enorm op. Kan alleen maar een goed teken zijn, toch? De Britse band bracht ooit zelfs een EP uit op het label van Jack White en klinkt ook als een geestverwant. Op single Take It doet Yak er 3:47 over om een anthem te bouwen. Alles draait om dreiging, gevaar en een scheurende fuzzgitaar die de boel halverwege opentrekt. In een rechttoe-rechtaan gedeelte klinkt Yak even als Royal Blood, maar de chaos aan het einde drukt die referentie weer de kop in. Wat een onstuimige en spannende band! Misschien is die frontman een bastaardzoon van Jagger?

Jameszoo - Fool (album)

Wat zijn we met z’n allen trots op Jameszoo. De Nederlandse dj Mitchell van Dinther tekende dit jaar bij het prestigieuze Brainfeeder, het label van Flying Lotus dat platen van Thundercat en Kamasi Washington uitbracht. Met die hele club staat Jameszoo op een speciale Brainfeeder Presents middag op North Sea Jazz. Van Dinther vertelde dat hij zijn nieuwe album Fool al een poosje af had toen hij het lukraak naar Brainfeeder stuurde. Die waren zo onder de indruk dat ze de Nederlander direct wilden tekenen. Natuurlijk verdient Van Dinther het ook dubbel en dwars als je naar een overvol elektronisch kunstwerkje als Flake luistert. Vol gekke geluiden, maar superfunky en met een fikse jazzinjectie. Hup Jameszoo!

Luke Sital-Singh - Pure (track)

Sommige artiesten hebben de gave je leven op pauze te zetten. Vanaf het moment dat je op play klikt, laat je alles uit je handen vallen en luister je alleen maar. Rust. Luke Sital-Singh krijgt de grootste stresskip nog rustig met zijn kleine gitaarliedjes. De Britse singer-songwriter wil maar niet echt doorbreken naar het grote publiek, maar heeft met single Pure opnieuw een puntgaaf liedje gemaakt. Pianotoetsen en gitaarspel wisselen elkaar af terwijl Sital-Singh zijn werkwijze samenvat: ‘pure and simple everytime’. En zo is het.

Klyne - Don't Stop (track)

 Het gaat heel hard met Klyne. Het Eindhovense duo - bestaande uit Nick Klein en Ferdous Dehzad - was al te horen op BBC One, maakte een remix voor Disclosure en trad op in het voorprogramma van Christine and the Queens. De groten der aarde weten Klyne dus wel te vinden. Waar ligt dat aan? Tijdens het luisteren van hun nieuwe single Don’t Stop willen wij wel een analyse geven. Dehzad en Klein zijn ontzettend goed op elkaar ingespeeld: Klein met soulvolle zang, Dehzad met een onderkoelde housebeat die wat BPM’s lager is geschroefd. Heel eigen, maar tegelijkertijd refererend naar Disclosure, Years & Years en Moderat. Nu zijn ze nog Klyne, maar binnen een paar jaar misschien wel Groot.  

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.