Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Leven als festivalganger op kantoor
06 MEI 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Rick van Veluw, Maite de Lorenzo Bollen, Wikimedia, Pixabay • Meer blogs over Festival

Leven als festivalganger op kantoor

Festivals kennen hun eigen cultuur. Douchen is voor mietjes, bier een must en nieuwe vrienden zijn zo gemaakt. Wat als je een dag als festivalganger leeft in de ‘gewone’ wereld?

CJP-redacteur Rick nam de proef op de som: een dag lang leven als festivalganger. Jammer dat hij gewoon naar kantoor moest.

Lekker lopen

18:00 – 18:30 uur
Een dag begint niet om 18:00 uur, maar voor een festivalganger maakt dat niets uit. Die zien geen verschil tussen dag en nacht. Ik besluit mijn festivalavontuur te beginnen als ik het CJP-kantoor uitloop. Bij de bushalte dient een eerste kans zich aan: ouwehoeren met vreemde mensen. Twee bejaarden keuvelen over de leeftijd van hun hond. ‘Ze is zeven, dus ze moet nog even door,’ zegt de vrouw. ‘Gelukkig bepalen wij dat niet’, antwoordt de man. ‘Nee zeg, anders was de hele aarde vol stokoude mensen’, doe ik ook een duit in het zakje. De man glimlacht. Dat ging best goed, en dat zonder alcohol!

18:30 – 20:00 uur
Ik ga eten bij een vriend in Amsterdam-Oost. Hoe gaat dat op festivals, eten? Dan loop je een uur over het terrein en koop je uiteindelijk toch weer een veel te duur patatje omdat je muntjes bijna op zijn. We besluiten dus om maar te lopen naar de supermarkt. Qua kosten doe ik het daar goed: ik tik € 15,- af voor een simpele maaltijd. Helaas worden het wel redelijk gezonde wraps. Ach, op Best Kept Secret is het eten ook altijd heel goed. Op de terugweg nemen we een fikse detour voor de broodnodige festivalkilometers.

Je stappenteller maakt overuren als je even naar op en neer naar je tent loopt op Glastonbury.

Wachten op wraps en wc's

20:00 uur – 22:00 uur
Het koken van eten duurt een eeuwigheid. Ik had liever even knakworsten tussen een kadetje gedouwd. Mijn vrienden staan er op de wraps zelf te maken. Dit heeft meer weg van Rollende Keukens dan Lowlands. Gelukkig kan ik in me in de tussentijd laven aan een goede festivalgewoonte: het drinken van bier. Ik trek een halve liter open en zet heel hard Kanye West aan.

22:00 uur – 23:00 uur
Op naar de tent, want daar slaap ik vannacht. Die tent staat, eh ligt, in Utrecht. Dus eerst even treinen. In de trein beleef ik een onverwachtse, maar wel logische festivalervaring: ik moet enorm nodig plassen. Als festivalganger moet je altijd lang wachten op een wc, dus ik besluit het uit te zingen tot ik in Utrecht ben. Met een overvolle blaas begin ik te hallucineren en zie ik overal Dixies.

23:00 uur – 23:10 uur
Halleluja, sweet relief op het toilet. Na het plassen handen lekker niet wassen, want ik ben op een festival. Nu is het tijd voor een douche. Net voordat ik de kraan opendraai, besef ik me weer dat ik een festivalganger ben. Die douchen niet. Dus gooi ik de handdoek terug in de kast in plaats van in de ring.

De douche, vandaag een no-go zone

DIY-tent

23:10 uur – 23:40 uur
Tijd om de tent op te zetten. Ligt hier in dit huis nog ergens een tent? Ik duik in de kasten van mijn huisgenoot, en vind matjes, slaapzakken en kussens. Maar geen tent. Zelf eentje bouwen dan maar? Gelukkig is ons studentikoze huis een soort speeltuin en zie ik in onze zelfgebouwde inloopkast een prima shabby onderkomen voor de nacht: claustrofobisch, vies en oncomfortabel.

23:40 uur – 23:50 uur
In de piepkleine ruimte leg ik een matje neer. Ik ga liggen ter hoogte van een bak met veertien paar schoenen. De geur van tenenkaas is vrij walgelijk. Ik draai me om, maar dat kan niet echt gezien de beperkte ruimte. Soms vraag ik me af waarom ik dit soort blogs pitch tijdens de redactievergadering.

Onze inloopkast. Normaal gesproken altijd heel erg opgeruimd maar nu zeer toevallig niet.

Begin de dag met een biertje

7:30 uur – 7:35 uur
Op een paar vage dromen na blik ik terug op een prima nacht. Ik hijs me uit mijn onderkomen en besluit deze slaapoptie te presenteren aan mensen die willen blijven slapen na een huisfeestje. 

7:35 uur – 8:10 uur
Niets zo lekker als een festivalontbijt toch? Dus bak ik een eitje en haal ik een koud pilsje uit de koelkast. Dit is wel vaker gebeurd, de ochtend na wilde feesten of de ochtend na een lange festivaldag, maar toch voel ik me meer alcoholist dan ooit nu. Ik ga zo namelijk gewoon naar kantoor. 

8:10 uur – 9:10 uur
Met een ietwat licht hoofd denk ik in de trein na over opties om me ook hier als festivalganger te gedragen. Ik kom niet verder dan ‘gehoorschade’ en zet het nieuwe album van Drake zo hard mogelijk aan.

Een lekker festivalontbijtje op een doordeweekse woensdagochtend.

Laffe tosti

9.10 uur – 12.30 uur
Tussen mijn collega’s durf ik eigenlijk geen typisch festivalgedrag te vertonen. Ik laat languit liggen op de grond en bier drinken voor wat het is en doe braaf mijn werk tot de lunch. Als mijn festivalvrienden hier waren, hadden ze me al lang opgejut op een kast te klimmen of een blikje bier te atten. 

12.30 uur – 13.00 uur
Lunch! Bier! Toch? Afgelopen nacht was toch niet echt bevorderlijk voor het energielevel , dus schuif ik gewoon aan bij mijn collega’s en eet een tosti als een laffe tosti. Afgelopen nacht valt toch zwaarder dan ik dacht. Al komt dit ook aardig overeen met mijn festivalgedrag: afhaken als je je even slecht voelt. 

13:00 uur – 13.05 uur
Een festivalgewoonte vanuit de luie stoel: al mijn vrienden appen met de vraag ‘waar ben je?’. Sommigen geven netjes antwoord, inclusief wedervraag ‘waarom wil je dat weten?’. The inner circle reageert niet, die weten waarschijnlijk dat ik nog steeds in mijn festivalbubbel zit. 

13:05 uur – 18:00 uur
Okay, ik maak me er gemakkelijk vanaf. De deadlines wegen zwaar, met twee vrije dagen op komst. Ik probeer nog iets van een festival te creëren door standaard vijf minuten te wachten voor de wc en simuleer een clubnacht met DJ Koze op de koptelefoon. Gelukkig ben ik morgen vrij en kan ik die womibo stevig aanpakken. Proost!

Het is nog niet zo makkelijk, je gedragen als een festivalganger terwijl je niet op een festival bent. Gelukkig komen de grote zomerfestivals er weer aan. Met je CJP-pas pak je korting op toegangskaarten voor Best Kept Secret, Zwarte Cross, WOO HAH, Valtifest, Magneet Festival, Welcome to the Village… het kan niet op! 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.