Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kijken wat de pot schaft
04 MEI 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Sofie Knijff uit Privacy. • Meer blogs over Festival

Kijken wat de pot schaft

Hoe vind je een weg in alle smaken en keuzes die Holland Festival biedt? Door simpel doch voedzaam te denken: vertrouwen op het oer-Hollandse AVG’tje.

Wie denkt dat het festivalleven iets van de afgelopen jaren is, heeft onder een kaasblok met een vlaggetje gelegen. Holland Festival ontstond net na de Tweede Wereldoorlog, omdat er na al het bloembollen eten een groot verlangen naar kunst en cultuur heerste. Wat begon als project van lokale gezelschappen, is tegenwoordig een samensmelting van (inter)nationale film, beeldende kunst, muziek, opera, toneel en dans. Holland Festival staat voor kwaliteit, net als een oer-Hollandse aardappel- vlees- en groentemaaltijd. Daarom helpen wij je met het tiplijst-AVG’tje.

De ‘A’ van Alles is een Aanrader

Basisregel nummer één tijdens Holland Festival. Het aanbod lijkt een trigger van keuzestress, maar ook al zou je blind kaarten kopen, dan heb je altijd een unieke ervaring waar je iets van opsteekt. De voorstellingen hebben een diepgaande boodschap en de programmering is de côte de boeuf onder de festivals.

Denk bijvoorbeeld aan het fysieke theater van The Encounter. Een solo van de Britse regisseur/schrijver/acteur Simon McBurney die zijn inspiratie uit het non-fictieboek Amazon Beaming haalt. Het gaat over een Amerikaanse fotograaf die in de Amazone zoekt naar de Mayornua-stam. Dit beleef je met geluidstechnologie in je koptelefoon, terwijl je in de Amsterdamse Stadschouwburg als een aardappelzak onderuit hangt.

Stamppotbuffet
Je kunt ook naar het gebouw van het Nationale Opera & Ballet. Daar is het dynamische Transatlantic van jonge choreografen Justin Peck, George Williamson, David Dawson en Ernst Meisner te zien. De vier talenten wonen in New York, Londen, Berlijn en Amsterdam, maar komen op het Holland Festival samen als een muliculti stamppotbuffet, om hun rebelse dans te laten zien.

Ook een voorstelling om niet vergeten: de nieuwste productie van Toneelgroep Amsterdam. De voorstelling is een geactualiseerde humoristische variant van Woody Allens echtscheidingsdrama Husbands and wives. Tijdens Holland Festival zijn de try-outs en jij kunt er voor een prikkie bij zijn, terwijl de acteurs zich de rol eigen maken. Voor een spreekwoordelijk duppie op de eerste rij, zodat je genoeg geld bespaart voor een culinair avontuurtje met vergeten groenten.

De ‘V’ van Voor CJP’ers zijn er speciaal geselecteerde Voorstellingen

Ben je er nog niet helemaal van overtuigd dat alles een aanrader is? Dan kun je sowieso als een blinde rundervink vertrouwen op de CJP-selectie. CJP’ers krijgen tot wel € 37,- korting op hun toegangskaart.

Ga bijvoorbeeld naar Until the Lions van Akram Khan: die combineert klassieke Indiaanse en moderne dans net zo lekker als bloemkool met kaassaus. Afgegoten met een jus van gender en seksualiteit. Of Zemlja van DakhaBrakha, een Oekraïense etno-chaos band die een kritische ode aan het boeren plattelandsbestaan in de Sovjet-Unie brengt. Lekker dicht bij de voedselbron. Real Enemies van Darcy James Argue, de man die bigbandjazz weer cool maakte met zijn multimediaconcerten, klinkt als grootmoeders gehakbal voor de oren: smaakvol en hartverwarmend. Kan het jou allemaal niet vlezig genoeg? Ga dan voor een potje naaktheid tijdens de experimentele show over de echtheid van theater in de voorstelling Privacy van Wunderbaum en de Warme Winkel.

De ‘G’ van Ga buiten je comfortzone

Je comfortzone is een heerlijk veilige plek vol navelpluis en zakken gefrituurde aardappelschijfjes binnen handbereik, maar het leven begint pas écht buiten de veiligheid van je 18:00 uur-maaltijd. Doordat het Holland Festival in de loop der jaren een reputatie heeft opgebouwd, durven de programmeurs voor artistieke risico’s te gaan. Zo zie je smakelijke stukken die andere festivals niet durven te programmeren. Deze stoere houding kun jij ook aannemen om je te laten verrassen. Een beetje zoals het gevoel dat je ervaart als je de krieltjes, stoofpot en spinazie à la crème eens verwisselt voor een Koreaanse gourmetervaring.

Een voorzetje: hou je van Tirza en naar links swipen? Dan is The future of sex jouw voorstelling. Het gaat over de vraag: Tinder or not to Tinder? Een voorstelling met acteursgroep Wunderbaum, schrijver Arnon Grunberg en regisseur Johan Simons over verlangen en onthechting. Vet lekker uit je comfortje.

Van 4 tot 26 juni kun je je cultureel volvreten op Amsterdamse toplocaties, zoals de Stadschouwburg, Stopera, Muziekgebouw aan ’t IJ, het Concertgebouw, het Westergasterrein, Bimhuis en EYE. CJP’ers bezoeken het Holland Festival voor € 8, € 11 of € 18. Deze spotprijs geldt voor bijna alle voorstellingen, behalve bij producties van De Nationale Opera, Het Nationale Ballet, Stedelijk Museum en het Concertgebouw. Check hier de speellijst.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.