Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Een vlucht(eling) in kunst
03 MEI 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Matic Zorman (World Press Photo) • Meer blogs over Film Expo

Een vlucht(eling) in kunst

Dankzij kunst kun je even uit de realiteit vluchten. Maar wat als vlúchten de realiteit is? CJP zet de spotlight op culturele activiteiten die de vluchtelingencrisis uitbeelden.

Stel: je zit dit weekend op een kringverjaardag. Oom Henk plukt het Hollandse vlaggetje uit een blok kaas en steekt vervolgens van wal over hoe vol Nederland is en dat vluchtelingen gelukszoekers zijn die onze banen komen afjatten. Na het bezoeken van onderstaande culturele plekken kun jij onderbouwd tegenwicht bieden en misschien eindigt de avond zelfs gezellig met een M.I.A.’s Borders familie-lipdub.  

Calais- From Jungle to City | FOAM

Vlakbij de Franse havenstad Calais bestaat een parallelle wereld. Hier wachten vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika op hun moment om naar het land van de keep calm and carry on-quotes te gaan: Groot-Brittannië. Al duurt het hier wel erg lang voordat de vluchtelingen kunnen carry on-en. Veel fotografen die vluchtelingensituaties vastleggen, kiezen voor persoonlijke verhalen en foto’s van getekende gezichten. Fotograaf Henk Wildschut pakt het anders aan. Hij fotografeert al vanaf 2005 de sporen die vluchtelingen achterlaten in een landschap. Denk aan een kerk gemaakt van kartonnen dozen, of boshutten. Zijn fotoreeks laat zien hoe complex de vluchtelingencrisis is en hoe er hele dorpen ontstaan uit de handen van wachtende mensen die nergens heen kunnen. Calais – From Jungle to City is tot 5 juni met € 4,25 CJP-korting te zien in FOAM.

Beeld: Henk Wildschut.

Festival Cinéma Arabe | Verschillende bioscopen in Nederland

Je kunt het weekend op een obscuur horrorfilmfestival doorbrengen, of indiefilms kijken door je ronde brillenmontuur, maar je kunt het ook over een andere boeg gooien. Festival Cinéma Arab biedt een podium voor Arabische film. Hier zie je het beste van hedendaagse cinema uit landen zoals Syrië, Irak, Egypte en Libanon. Dankzij deze films krijg je een ander beeld van de Arabische wereld dan van het nieuws dat je normaal op je beeldscherm geprojecteerd krijgt. Thema’s die je kunt verwachten zijn: oorlog, politieke onrust, bezetting, migratie en de positie van de vrouw, maar dan van ‘binnenuit’ gefilmd. Deze editie ligt de focus op leven in twee culturen, muziek in tijden van conflict en gitzwarte humor. Van 19 april tot 7 mei reist het festival door ons land. Van De Balie in Amsterdam tot aan de Verkadefabriek in Den Bosch. Bij diverse bioscopen krijg je CJP-korting.

De film Het geluk daar is niet zoals hier | Museon Den Haag

Deze multimedia-installatie van mediakunstenaar Farah Rahman en tentoonstellingsvormgever Mark Ridder geeft je een kijkje in de gedachten van vluchtelingen. Wil je je kunnen verplaatsen in hoe het is om in een dobberend bootje op een Grieks-eiland aan te komen of om door bergen prikkeldraad te klimmen? Hier zit je dicht op de huid van de mensen die het meemaakten. Zo’n zestig interviewfragmenten zijn in de mix gegooid met filmopnames. Als bezoeker kun je de verhalen steeds vanuit een ander perspectief bekijken. Kunstenaars Farah en Mark geven op diverse zondagen een live performance bij hun installatie. Tot 21 mei is Het geluk daar is niet zoals hier te zien in het Museon.

Het Syrian National Orchestra for Arabic Music | Holland Festival Amsterdam

Je zit in een te gek orkest en dan moet door politieke onrust een deel van de muzikanten vluchten naar andere continenten. Het overkwam verschillende leden van het Syrian National Orchestra for Arabic Music (SNOAM), waaronder de dirigent Issam Rafea. Nu gaat er iets heel bijzonders gebeuren: de artiesten komen voor het eerst in vijf jaar weer samen op het podium. Dit doen ze samen met de Engelse vocalist, songwriter en instrumentalist Damon Albarn, van Gorillaz en Blur. Damon is medeoprichter van African Express: een project dat zich richt op popmuziek gemixt met muziek uit verschillende culturen, genres en generaties. Artiesten als Fatboy Slim en Martha Wainwright deden al mee aan zijn optredens. Het concert tijdens Holland Festival staat in het teken van de Syrische muziek en cultuur en probeert een positiever perspectief te creëren dan de nare beelden die we uit het nieuws kennen. CJP’ers betalen € 18,- voor hun toegangskaart, terwijl sommige plekken normaal zo’n € 55,- kosten.  

Humanity House | Den Haag

Gelijke rechten, voedselzekerheid en vrijheid van meningsuiting. Een greep uit de humane zaken waar Humanity House voor strijd. Het museum werd opgericht door het Rode Kruis en is een plek om het menselijke verhaal achter rampen en conflicten in de wereld te ervaren. Een leven in vrede en vrijheid moet voor iedereen mogelijk zijn. Ben je zo bevoorrecht? Dan mag je er best bij stilstaan dat het niet zo vanzelfsprekend is. De expositie De Asielzoekmachine licht de wereld van armoede, oorlog en geweld uit met beeldende kunst, fotografie en video-installaties. Als je daarna weer onderweg bent naar een avond bier drinken met je vrienden, blijft er waarschijnlijk ergens in je achterhoofd een hersenradar ratelen met de vraag: welke verantwoordelijkheid hebben wij als Nederlandse burgers eigenlijk? En: kijk ik weg of denk ik mee?

World Press Photo | De Nieuwe Kerk Amsterdam

Deze befaamde fotografiewedstrijd is een begrip in fotoland. Jaarlijks worden de doeltreffendste werken bijeengebracht in deze reizende expositie waarbij het draait om fotojournalistiek. De winnaar van de World Press Photo is dit jaar de foto Hope for a New Life, genomen door de Australische fotograaf Warren Richardson. Op de afbeelding zie je een man die een baby in de handen van een persoon duwt, door een hek van prikkeldraad bij grens tussen Servië en Hongarije. Neem maar een flink pak vochtig toiletpapier mee om je tranen van je gezicht te wassen, want iedere foto is weer een aanslag op je emotionele gestel. Denk aan beelden van vluchtende kinderen gehuld zijn in plastic poncho’s of een propvolle boot met vluchtelingen die aankomt op het Griekse eiland Lesbos. Tot 10 juli kun je kijken naar het werk van 41 fotografen uit 21 verschillende landen. CJP’ers krijgen € 1,60 korting.

Hope for a new life van Warren Richardson.

Het is niet zo vanzelfsprekend om in vrede en vrijheid te leven. Gelukkig heb jij de vrijheid om je met korting door het gehele culturele landschap te bewegen. Als CJP’er krijgen je namelijk korting op cultuur in de breedste zin van het woord. Doe er iets goeds mee! 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.