Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP @ Cannes Filmfestival
12 MEI 2016 • Door Robbert Blokland. Beeld: Café Society. • Meer blogs over Film Festival

CJP @ Cannes Filmfestival

Rode lopers, grote sterren, stralende zon: Cannes is het leukste filmfestival ter wereld. De komende twaalf dagen vechten nieuwe films om de aandacht en CJP is erbij! Het festival trapte af met Justin Timberlake en Woody Allen.

Tijdens het festival van Cannes sluit je jezelf als filmjournalist twaalf dagen op in een kooi, met andere mensen waarvoor film een elementaire basisbehoefte is. In de gewone wereld kijken mensen je nog wel eens glazig aan bij een jubelverhaal over een obscuur meesterwerkje. Maar hier gaat iedereen dan geestdriftig knikken: de neuzen staan allemaal precies dezelfde kant op.

Het voelt altijd onwezenlijk om hier aan het strand te staan, met een onbeperkte lading champagne en mensen als Omar Sy (Intouchables) of Justin Timberlake letterlijk binnen handbereik. De eerste was hier aanwezig om de Angry Birds-film te promoten, de ander presenteerde een voorproefje van de animatiefilm Trolls, waarvoor hij de hoofdrol insprak.

Gitaar

Om de bijeenkomst op te vrolijken pakte Justin zelfs zijn gitaar en zong samen met co-ster Anna Kendrick het nummer True Colors, dat een belangrijke rol speelt in de film over een groep trollen die in een magisch bos belanden. Dat lijkt, op basis van de eerste beelden, overigens minder saai dan het klinkt: Trolls is bedacht door de makers van Shrek en zit dus ook weer vol met opvallend wrede grapjes en veel knipogen naar de hedendaagse popcultuur.

Trollen in mensengedaantes.

De andere grote naam die de aandacht woensdag trok, was Woody Allen - de inmiddels 80-jarige regisseur tekende dit jaar voor de derde maal in zijn carrière voor de openingsfilm. De fijn-melancholieke tragikomedie Café Society vertelt over de Newyorkse twintiger Bobby (Jesse Eisenberg) die in het Hollywood van de jaren dertig een baantje krijgt bij zijn oom, een rijke filmproducent (Steve Carell). De situatie wordt gecompliceerd als Bobby verliefd wordt op de secretaresse/minnares van zijn oom (Kristen Stewart).

Obsessie

Woody Allen staat altijd graag de pers te woord, al excuseerde hij zich bij voorbaat voor het feit dat zijn gehoorapparaat kuren had – dit kwam hem vooral van pas bij de vraag over zijn obsessie voor jonge vrouwen. Verder prees hij Jesse Eisenberg, die de rol speelt die Woody tientallen jaren geleden zelf gespeeld zou heben. ‘Jesse is een acteur, die kan veel meer reliëf en complexiteit aanbrengendan een simpele komiek als ik’, aldus de veelbekroonde regisseur.

Kristen Stewart, Woody Allen, Woody Allen's gehoorapparaat en Blake Lively.

Voor ons Nederlanders is Cannes dit jaar heel bijzonder omdat er een Nederlandse regisseur is geselecteerd voor de competitie. Paul Verhoeven (met 77 jaar een leeftijdgenoot van Allen) presenteert aan het einde van het festival zijn nieuwe thriller Elle, zijn eerste film sinds Zwartboek uit 2006. In de film wordt een rijke zakenvrouw (Isabelle Huppert) op brute wijze verkracht, waarna ze zelf op zoek gaat naar de dader. Paul heeft al gewaarschuwd dat feministen niet blij zullen zijn met de film. Wat dat betreft heeft de Nederlander een reputatie hoog te houden – eerder stootte hij met zijn expliciete beelden in Spetters en Basic Instinct ook al veel vrouwen tegen de borst.

Nog meer Nederlanders: in het bijprogramma Un Certain Regard draait de tekenfilm The Red Turtle, van onze eigen regisseur Michael Dudok de Wit. Hij won vijftien jaar geleden een Oscar voor zijn korte film Vader & Dochter en werkte sindsdien aan zijn eerste avondvullende animatie.

Bomhonden

Verder worden de gesprekken aan de boulevard vooral gedomineerd door de angst voor terreur, die toch als een sluier over het festivalterrein hangt. Fransen zijn nog steeds gefocust op het uitsluiten van het risico op een gek die met kwade intenties de rode loper op rent. Drie weken geleden vond er een grootschalige oefening plaats, waar mariniers een Die Hard-achtige situatie nabootsten met een terrorist zich in het festivalpaleis had verschanst. Hoewel de gasten eigenlijk niets van de extra maatregelen mogen merken, is er zichtbaar meer blauw op straat, lopen er opvallend veel bomhonden rond en worden tassen en badges strenger gecontroleerd dan voorgaande jaren. Ook is om het festivaldorp een extra hek aangebracht, waar je niet in komt zonder de juiste papieren. ‘Best handig, heb ik meer plekken om mijn fiets vast te zetten’, vatte een collega gisteren nuchter samen.

Lege fietsrekken.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.