Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Zo reageer je op een slechte recensie
05 APR 2016 • Door Rick Van Veluw • Meer blogs over Film

Zo reageer je op een slechte recensie

De recensies voor Batman vs. Superman zijn niet mals. Ben Affleck moest bijna huilen toen hij door een journalist geconfronteerd werd met de negatieve kritieken, maar kan beter lachen: de kassa rinkelt als een gek. Hoe reageer je op een slechte recensie?

1. Het Bombardement van regisseur Ate de Jong

Het oordeel: Het Parool noemde de oorlogsfilm 'Titanic minus het budget, de verbeelding en het talent' en deelde verder nog rake klappen uit met 'onnozele romance' en 'onvoorstelbare oubolligheid'. En dat is nog een van de meest beleefde recensies.

De reactie: Regisseur Ate de Jong lag niet wakker van de slechte kritieken. 'Ik vind critici over het algemeen miezerige zielepieten zonder veel levensallure', zo sprak hij in De Volkskrant.

Zo hadden ze moeten reageren: Flop of niet; vanaf Het Bombardement is Jan Smit de nieuwe muze van Ate de Jong. Het duo maakt sindsdien ieder jaar een film waarin Smit de rol van een Nederlandse held op zich neemt. In 2013 spat Smit van het doek als Willem van Oranje in Willem: The Saga en in 2014 kruipt hij in de huid van Ruud Lubbers in kaskraker Binnenhof, Buitenhof. Het grootste succes behaalt het superduo in 2015 met een biografische film over het leven van Vincent van Gogh. Jan Smit zit zo in de rol, dat hij zijn oor afsnijdt. Critici en publiek loven zijn prestaties.

2. Show Afrojack op het Amsterdam Dance Event

 Het oordeel: Muziekjournalist Gijsbert Kamer van De Volkskrant  schreef een snoeihard betoog over Afrojacks optreden. 'Wat Afrojack doet, is als een soort Radio 538-dj hits rondpompen. Nummers die allemaal eenzelfde opbouw kennen: een slap vocaaltje, aanzwellende drumroffels en hup, daar komt de drop en dreunt de harde beat als een mitrailleur door de zaal.'

De reactie: Afrojack (echte naam: Nick van de Wall) gooide er een woeste tweet uit. ‘Armzalig, kortzichtig, pessimistisch en tikkie hypocriet reviewtje, misschien zelf maar is dj worden? Laat zien hoe t moet!’

Zo had hij moeten reageren: Afrojack leest de dag na zijn optreden de recensie. Hij is niet boos, maar teleurgesteld. In zichzelf. Na zijn optredens van die week gecanceld te hebben, sluit zich op in de studio. Daar werkt hij dag en nacht aan een meesterset. Vrijdagavond rijdt hij met een grote truck naar het huis van Kamer, die verbaasd de gordijnen opent als er voor zijn huis een podium verrijst. Afrojack bouwt zijn set vanaf nul op en mixt alsof zijn leven ervan afhangt. De buurt loopt massaal uit, juichend en springend in hun pyjama’s. Kamer applaudisseert na afloop minutenlang. De dj en recensent vallen elkaar huilend in de armen.

3. Musical Anne door Theater Amsterdam

Het oordeel: NRC Handelsblad drukte een recensie van Anne groot af op de voorpagina. De musical wordt 'braaf en eendimensionaal' genoemd en volgens recensente Herien Wensink mist deze Anne Frank 'de scherpte en gelaagdheid' van het origineel.

De reactie: Producent Robin de Levita noemde de recensie ‘bizar’ en trok alle geplande advertenties terug uit het NRC Handelsblad.

Zo hadden ze moeten reageren: De Levita baalt flink van de recensie in NRC. In een ultieme poging de publieke opinie te kantelen, maakt hij het complete marketingbudget vrij om een gigantische advertentiecampagne te starten. NRC Handelsblad staat maandenlang vol met louter advertenties die de musical Anne aanprijzen. Het werkt: de bezoekcijfers schieten omhoog en binnen drie maanden is het geld terugverdiend. De cast wordt buitengewoon geinspireerd door de ramvolle zalen en speelt de sterren van het dak. Vanwege het grote succes van Anne besluit Wensink om de musical nog eens te bezoeken. De volgende dag publiceert NRC op de voorpagina een nieuwe recensie en geeft de musical alsnog vijf sterren.

4. Het pop up-restaurant van De Wereld Draait Door

Het oordeel: Het Parool en De Volkskrant schrijven vernietigende stukken. Mac van Dinther van De Volkskrant noemt het restaurant 'ontgoochelend slecht' en Hiske Versprille van Het Parool spreekt van 'een verbijsterende ervaring'.

De reactie: Het televisieprogramma neemt de kritieken serieus en sluit het restaurant na twee dagen.

Zo hadden ze moeten reageren: Chef-kok Robert Kranenborg is zo ziek van de recensies dat hij huilend Van Dinther en Versprille opbelt. Die hebben erg te doen met de kok en doen iets onorthodox: ze bieden hun hulp aan in de keuken. Na een goed gesprek bombardeert Kranenborg de twee recensenten tot sous-chefs en draait de brigade eindelijk op volle toeren. Het pop up-restaurant wordt zo’n succes dat het trio zonder DWDD verder gaat onder de naam Divekr. In 2016 scoort het restaurant meteen de eerste Michelin-ster.

Zin gekregen in Batman vs. Superman, ondanks de slechte recensies? Met je CJP-pas krijg tot € 2,50 korting op je toegangskaart bij onder andere Pathé en Vue Cinemas. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.