Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Van moppentrommel naar monsterhit
22 APR 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Rick van Veluw. • Meer blogs over Muziek

Van moppentrommel naar monsterhit

CJP testte de nineties hiphopkennis van Kris Kross Amsterdam. Zo ontdekten we wat de échte Kris Kross van hun gejatte naam vindt en wat de Huisman-drive is. Daarnaast kunnen we nu nooit meer zonder te blozen op een zalm slaan.

Kris Kross Amsterdam - niet te verwarren met het hiphopduo uit de jaren negentig – doet het goed. Dj-broers Sander en Jordy Huisman en mc Yuki Kempees bereikten deze week de platina status met hun zwoele zomernummer SEX. *vul hier een sex sells-grapje in* Deze ode aan opbouwende kritiek tussen de lakens maakten ze samen met de Amerikaanse dj-formatie Cheat Codes. CJP ontmoet Sander, Jordy en Yuki in de Amsterdamse Wolvenstraat. Het café heeft geen naam, maar intimi kennen het als Wolfje. Bij binnenkomst zitten de artiesten aan de gemberthee en voelt het alsof we een spread uit een mannenmodeblad binnenlopen.   

Ze zitten Kris Kross door elkaar op een bankje.

Kris Kross Amsterdam mixt hiphop, R&B, funk, trap, soul en house in een hippe mix. Jordy: ‘De naam hebben we vijf jaar geleden aan ons feest gegeven als eerbetoon aan jaren negentig hiphop en de echte Kris Kross. Niet wetende dat onze dj-act daaruit zou voortvloeien en we er ‘Amsterdam’ aan moesten toevoegen.’ Sinds twee jaar zit Yuki bij het gezelschap. Sander: ‘We leerden elkaar kennen op Damaris Festival. Yuki praatte de act voor ons aan elkaar en we vonden hem zo goed dat hij van ons op het podium mocht blijven.’ Zo werd Yuki professioneel mc. Yuki: ‘Toen ik net begon analyseerde ik eerst wat ik irritant vond aan andere mc’s: dat gelul en dat stoer doen. Ik leg mijn focus meer op de opbouw en betrokkenheid bij het publiek. Een handige bijkomstigheid was dat ik al veel van de songteksten kende.’ Nou, wat een goed bruggetje! Dat gaan wij even testen.   

'Who you trying to get crazy with ése? Don’t you know I’m loco?'
(Cypress hill – Insane in the brain)

‘Kun je het nog een keer zingen? Dan Shazam ik het!’, lacht Sander. Na een hernieuwde poging vocaal imponeren weten ze het: ‘Cypress Hill’. Is de echte Kris Kross nu insane boos in the brain dat hun bandnaam is gejat? Yuki: ‘Nou, Daddy Mac is dood, dus dat wordt moeilijk, maar Mac Daddy mailde toen wij net ons eerste nummer Until the morning uitbrachten. Eerst waren we bang voor moeilijkheden, maar hij stuurde: ‘Ik heb jullie nummer gehoord en ben trots, misschien kunnen we in de toekomst samenwerken’. Sander: ‘Helaas vroeg hij toen teveel geld om hem over te laten komen naar Nederland, maar wie weet gebeurt dat in de toekomst nog eens.’ Liefde van de originele Kris Kross dus, maar er zijn vast Kris Kross-fans die wel loco worden door de naamplagiaat. Jordy: ‘We krijgen wel eens opmerkingen, maar op een gegeven moment waren onze feesten en onze dj-act zó populair, dat het zonde was om een nieuwe naam te nemen.’ En als dat toch zou moeten, onder welke naam zou de dj-act dan verder gaan? Jordy: 'Cypress Hill. Oh die bestaat ook al? Dan Cypress Hill Amsterdam.’

Kris Kross in een Amsterdamse setting. 

'Yeah that’s how we’re livin’ and you know u can’t touch this.'
(MC Hammer – U can’t touch this)

‘MC Hammer!’, roept Yuki. Wederom correct. SEX bevat samples van een nummer dat CJP’ers gegarandeerd herkennen als ze uit het Nintendo-tijdperk komen: ‘Let’s talk about sex baby, let’s talk about you and me’. Kun je gewoon aan de songtekst van Salt ’N Peppa zitten? Jordy: ‘De artiest moet voor een cover altijd toestemming geven. Wij mochten het stukje uit Salt ’N Peppa’s nummer gebruiken. Weet je wat de grap is? Diezelfde artiesten hebben hun nummers weer gemaakt van samples uit het discotijdperk. Wij pakken nu het geluid waar wij mee zijn opgegroeid. Ik zie dat als iets positiefs, omdat je muziek hergebruikt waardoor de jeugd van nu het ook weer leert kennen.’ Zo verdienen de originele tekstschrijvers ook weer geld aan de royalty’s. ‘Montell Jordan investeert het geld van zijn samples in zijn kerkgemeenschap, hij is tegenwoordig priester’, weet Yuki te vertellen.  

'The humpty dance is your chance to do the hump hump.'
(Digital Underground -The humpty dance )

‘The thong song?’, gokt Yuki. Geen van drieën weet dat het van Digital Underground is. Yuki: ‘Dat is te underground voor ons.’ Nu het onderwerp humpen is aangesneden, duiken we op de video van SEX, waar muffins door worsten worden bereden. Yuki legt uit: ‘De video zit vol Amerikaanse gezegden om ‘neuken’ aan te duiden, zoals Stuffing the muffin of Slam the ham.’ Sander: ‘Amerikanen praten niet zo vrijuit over seks, dus zeggen ze bijvoorbeeld Smacking the salmon. Dat staat voor aftrekken.’ De video is niet serieus bedoeld en heeft een Amerikaans gevoel. Jordy: ‘Vroeger keken we altijd TMF en nu heb ik het gevoel dat we in een soort Britney Spears-video van toen zitten. Dit past goed bij ons, want wij zijn niet van die yo-yo-yo-gasten die heel stoer doen met vuur en auto’s.’

'Summer, summer, summertime. Time to sit back and unwind.'
(DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince – Summertime)

Jordy: ‘Jazzy Jeff! Hij is wel eens bij ons on stage geweest tijdens Mysteryland. Echt een jeugdheld. Hij is technisch zó sterk en draait nog steeds oldskool met vinyl.’ Waarom slaat die muziek met alle bijbehorende iconen nu nog zo aan? Sander: ‘Mensen die deze muziek willen horen zijn tussen de vijfentwintig en veertig: een belangrijke groep die nog vol in het uitgaansleven staat. Ze willen nummers horen waarmee ze zijn opgegroeid.’ Jordy: ‘Toen wij begonnen met het draaien van deze muziek, deed bijna niemand dat. Je hoorde vooral house of techno. Tijdens Kris Kross gingen mensen weer met elkaar dansen. Bij een technofeest zit je toch meer in je eigen zeepbel. Wij kregen veel te horen: ‘Op jullie feest heb ik voor het eerst weer eens met drie chicks op één avond gezoend.’’ Net als in de jaren negentig op een schoolfeest wordt er dus veel op zalm geslagen tijdens de Kris Kross-party’s. (Voor een specifiekere betekenis van een ‘salmon smack’ check je hier Urban Dictionary.)

'Want maandenlang hebben wij hier naar toe gewerkt. Nu ben jij degeen die het feestje geeft.'
(Henny Huisman – Met z’n allen)

Sander: ‘Dat is Henny!’ Klopt. De broer van Jordy en Sanders vader. Záten Jordy en Sander dan vroeger in de Mini-playbackshow met ome Henny? ‘Ik heb wel meegedaan aan de Mini-moppentrommel’, lacht Jordy. Zo werd ik als klein mannetje naast mijn oom gezet en vroeg hij mij: ‘wat is je lievelingseten?’ Ik kon vroeger de ‘r’ niet uitspreken en ik lustte geen groente, maar omdat ik heel stoer wilde overkomen zei ik: ‘a la klem’. Henny vroeg me wat ‘a la klem’ was. ‘Spinazie’, zei ik. Het hele publiek moest lachen. Daarna was ik de man op school. Mijn mop was er wel uitgeknipt.’ (Zie hieronder het fragment van Jordy bij 1.58.)

Heeft Henny zijn neefjes wel eens carrière advies gegeven? Jordy: ‘Niet zo concreet, maar we hebben wel dezelfde drang naar het showbizz-wereldje. Henny begon ooit als drummer in de band Lucifer, waarmee hij een nummer 1-hit had. Ik drumde als kind op zijn zolder. Daarna wilde hij gaan presenteren, hij had toen al het format voor de Mini-Playbackshow en de Soundmixshow bedacht, maar alle zenders wezen hem af.’ Sander: ‘Uiteindelijk werd hij in 1980 ontdekt door Joop van de Ende toen hij in het AZ Stadion als spreekstalmeester werkte. Twee jaar later was hij het kijkcijferkanon.’ Jordy: ‘Als je nu bij Henny op de wc zit, zie je alle afwijsbrieven die hij ooit ontving in lijsten hangen. Diezelfde drive hebben wij ook. Wij werken keihard om de top te bereiken. Dit is waar wij het gelukkigst van worden en niemand houdt ons tegen.’
Dat is nog eens schijt hebben.

Lekker casual. 

Wil jij de liveshow van Kris Kross Amsterdam zien? Ze staan het komende festivalseizoen onder andere op Open Air, Indian Summer, Nomads Festival, Mysteryland en Koningsdag.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.