Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Pronkstukken eerst, dán vrouwen en kinderen
13 APR 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Rietveld Schröderhuis, Ophelia2, Google Cultural Institute, Aly, Esther Schreuder • Meer blogs over Expo

Pronkstukken eerst, dán vrouwen en kinderen

Tijdens de Nationale Museumweek schuiven Nederlandse musea hun absolute pronkstukken naar voren. Dat doen ze vrijwillig, maar wat als de nood aan de man is en je maar één kunstwerk kunt redden?

Centraal Museum, Utrecht

De potentiële ramp: Het klimaat verandert razendsnel en de aarde warmt in hoog tempo op. Door een angstaanjagend snelle stijging van de zeespiegel begeven de Nederlandse duinen het en stroomt Utrecht langzaam onder.
De pronkstukken: In het Rietveld-Schröderhuis vind je op de eerste verdieping Rietvelds rood-blauwe stoel en ontmoet je Dick Bruna, die met een dik pak Nijntje-tekeningen onder zijn arm is gevlucht naar hoger gelegen plekken.
Welk ultiem pronkstuk red je? De stokoude tekenaar klemt het loodzware pak tekeningen dicht tegen zijn borst, terwijl het waterpeil met de minuut stijgt. Je beveelt Bruna in Rietvelds stoel te zitten en schuift hem naar het raam. Daar bungelen touwen van een te hulp geschoten helikopter. Je bevestigt het touw aan de stoel, maar de lading is te zwaar. Met een wilde beweging ruk je het pak schetsen uit de armen van Bruna. Dan komt de stoel in beweging en wordt je samen met de tekenaar opgetakeld. Bruna schreeuwt het uit als hij zijn Nijntjes opgeslokt ziet worden door het water.

De rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld, gered van de verdrinkingsdood.

Bonnefantenmuseum, Maastricht

De potentiële ramp: Een fundamentalistische Vlaamse afscheidingsbeweging is van mening dat Limburg bij Nederland hoort en valt onze zuidelijke provincie binnen.
De pronkstukken: Vlaamse rebellen roven alles van waarde in Het Bonnefantenmuseum, maar jij sluipt naar een zijvleugel waar je de uit hout gesneden beeld Maria Magdalena van Jan van Steffeswert vindt, naast een verzameling Maastrichts zilver.
Welk ultiem pronkstuk red je? Je kunt niet alles meenemen: dan maak je teveel lawaai en ben je het haasje. Met een hartslag van 180 staar je naar de knielende Maria uit 1525 en besluit je dat oude Limburgse gezinnen vast nog wel ergens een antieke zilververzameling hebben staan. Ter afleiding gooi je een schenkkan door een ruit en vlucht je weg met het beeld onder je trui.

Maria Magdalena is je zeer dankbaar voor het redden van haar houten persoontje.

Het Rijksmuseum, Amsterdam

De potentiële ramp: Amsterdam lijdt meer en meer onder de gigantische stroom toeristen. Als de rij voor het Rijksmuseum op een regenachtige dag maar liefst drie kilometer bedraagt, nemen woeste Japanners, Spanjaarden en Amerikanen het heft in eigen handen en bestormen het museum. Een soort beeldenstorm, maar dan in de eenentwintigste eeuw.
De pronkstukken: In blinde razernij vernielen toeristen bijna alle schilderijen, maar jij weet door de massa te dringen en treft vier suppoosten aan die de De Nachtwacht van Rembrandt en Het melkmeisje van Johannes Vermeer beschermen.
Welk ultiem pronkstuk red je? Voor De Nachtwacht is ooit een geheime nooduitgang ontworpen om het schilderij via de passage naar beneden te takelen, maar razende toeristen hebben die onklaar gemaakt. Je twijfelt. Is dat doek sowieso niet enorm overgewaardeerd? Door een kapot raam valt het licht op Vermeers Het melkmeisje en dat zie je als een teken van de meester van het licht himself. Je grist het doek van de muur en rent.

Hier schenkt het melkmeisje nog nietsvermoedend melk.

Kröller-Müller Museum, Otterlo

De potentiële ramp: Een uitslaande heidebrand rukt op en dreigt het Kröller-Müller Museum in de as te leggen.
De pronkstukken: Met heldenmoed sprint je door het museum, als een kip zonder kop op zoek naar pronkstukken. Je weet Van Goghs Caféterras bij nacht van de vuurzee te redden en hijgt buiten tevreden uit. Daar valt je blik op het beeld Lopende man II van Alberto Giacometti. Nou ja, lopende man: iemand heeft de sokkel stukgeslagen en nu ligt de man op het gras.
Welk ultiem pronkstuk red je? Het zweet gutst uit al je poriën, terwijl je het beeld meesleept en de Van Gogh nog eens onder je oksel duwt. De vlammen komen dichterbij en je moet nu toch iets achter gaan laten om het vege lijf te redden. Dan maar de Van Gogh, daar zijn er nog zoveel van. Met je laatste krachten sleur je De Lopende Man II de gevarenzone uit.

De lopende man in actie.

Groninger Museum, Groningen 

De potentiële ramp: Ondanks de beloftes van minister Kamp zijn de gasboringen in Groningen in het geheim toch doorgegaan. Een vernietigende aardbeving van 7,3 op de Schaal van Richter treft het noorden. Het Groninger Museum is half ingestort en dreigt in een grote scheur door de aarde verzwolgen te worden.
De pronkstukken: Het is een wonder, maar het Aziatisch keramiek heeft de eerste beving overleefd. Op een paar scherven na is het grootste gedeelte van de collectie intact. Je wil je al uit de voeten maken met een buit aan servies maar ziet op de grond ineens Het negerportret van Johan Dijkstra liggen.
Welk ultiem pronkstuk red je? Door een zware naschok stort het dak half in. Het servies heb je al vast, waarom dat opgeven voor een schilderij met een racistische titel? Maar in die split second raak je geïntrigeerd door het kleurgebruik van de Groningse schilder Dijkstra en laat je het servies pardoes vallen. Net voor het dak met een klap neerkomt, sta jij buiten met het schilderij.

Het negerportret: niet echt een geschikte titel voor een schilderij, wel erg mooi.

Wat een opluchting dat de diplomatieke banden met België goed zijn en het op de Veluwe (nog) niet kurkdroog is. Tijdens de Nationale Museumweek presenteren deze musea hun pronkstukken zonder dat er een ramp aan te pas komt. Met je CJP-pas krijg je korting op je ticket voor het Rijksmuseum, Centraal Museum, Bonnefantenmuseum, Kröller-Müller Museum, Groninger Museum en nog veel meer musea. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.