Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst - week 17
28 APR 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Dusdin Condren. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst - week 17

Het is the day after Koningsdag, maar wij zijn zo fit als een hoentje. Daarom een verse editie van de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst, met een exclusieve release, een liefdadigheidsproject en een voormalig worstelaar.

The Boxer Rebellion  - Ocean by Ocean (album)

Hoe is het ermee? Moeite je ogen open te houden of fris en fruitig op kantoor? The Boxer Rebellion sleept je door deze taaie donderdag heen. De band scoorde met het stemmige Diamonds een gigagrote hit. Denk Coldplay ten tijde van A Rush of Blood to the Head. Stiekem hebben we allemaal wel een beetje heimwee naar dat melancholische geluid. Vandaag komt het nieuwe album van The Boxer Rebellion uit en borduren ze naadloos voort op hun successingle. Big Ideas verwart aan het begin even met een Foals-gitaarlijntje, maar mondt uit in een sfeervolle track met een fijne cadans. Dit is een geluid waar je je niet aan kan bezeren, hoe groot je kater ook is.

Stahlr - Into The Black (single)

Tromgeroffel, hoorngeschal… in deze editie van de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst een exclusieve release! Met trots presenteert CJP de allereerste single van Stahlr, een nieuw project van Anne Broekman, die je misschien wel kent van Minus The Tiger. Broekman zocht inspiratie in horrorfilms en dat is te horen op Into The Black. Alsof je de band CHVRCHES een week opsluit in een spookhuis en ze daarna muziek laat maken. Broekman zet als Stahlr een onheilspellende eighties-sound neer. De beat hamert als trage mokerslagen. Met de Utrechtse dj Kramphaft als producer verzekert Broekman zich van een spannend geluid. Sluit die twee nog maar een poosje op in het spookhuis.

Unknown Mortal Orchestra - Shakedown Street (album)

The National, Wilco, The Flaming Lips, Courtney Barnett, The War on Drugs, Kurt Vile, Real Estate: het lijkt wel alsof al je favoriete bands en artiesten van de afgelopen tien jaar hebben meegewerkt aan dit coveralbum. Welk coveralbum? Nou, het begon allemaal bij de broertjes Dessner van The National. In 2009 brachten zij al eens een compilatiealbum uit met daarop grote artiesten als Arcade Fire en Sigur Rós. De opbrengst van dat project ging naar een HIV/aids-organisatie. Nu is er Day of the Dead, een nieuw liefdadigheidsproject. Dit album telt 59(!) covers van de Amerikaanse band The Grateful Dead en alle grote indiebands van het moment werken eraan mee. Luister maar eens naar deze Shakedown Street-cover van Unknown Mortal Orchestra, die nog nooit zo funky klonken. Geweldige muziek en geld voor een goed doel: win-win situatie.

Klangstof - Amansworld (track)

We hebben tulpen, kaas en Klangstof. De band rond Moss-bassist Koen van de Wardt is momenteel ons beste exportproduct. NME schreef al over Klangstof en Beats1-dj Zane Lowe is fan. Met CJP heeft Van de Wardt er nog een liefhebber bij. Alle singles van Klangstof hebben tot dusver de gave om mooi open te bloeien. Bij Amansworld is dat ook het geval. De track begint met zeurderige zang en spaarzame elektronica, alsof Alt-J is afgeschoten in een raket en ergens rondzweeft in het heelal. Maar na een mooie gitaarbreak blijkt Amansworld eigenlijk een heel speels liedje met een opgeruimde sound á la Balthazar. Halen ze de mosterd toch nog dicht bij huis.

Conner Youngblood - The Generation of Lift (EP)

Hij is pas 24, maar studeerde al aan de prestigieuze Yale universiteit én was professioneel worstelaar. Conner Youngblood is een bijzondere jongen. Om te zeggen dat hij nu dan bij muziek is uitgekomen, doet geen recht aan zijn toewijding. Youngblood brengt zo zoetjesaan alweer zes jaar muziek uit en weet totaal verschillende genres als country en dubstep met elkaar te versmelten. Laat je nu niet afschrikken: zijn muziek klinkt prachtig. Youngblood flirt met al die stijlen en maakt daar aanstekelijke ambient gitaarpop van. A Summer Song is er een goed voorbeeld van. Waarschijnlijk begon deze track met een gitaarlijntje en heeft Youngblood daar van alles omheen gebouwd. Hele knappe muziek om te maken, hele fijne muziek om te luisteren.

Kyle Craft - Dolls of Highland (album)

‘Her mommy was a demon, but her dad was a devil’. Naar eigen zeggen is het debuutalbum van Kyle Craft een breakup record en in dat geval komen zijn voormalige schoonouders er niet zo goed vanaf. De songwriter zette voor de opnames van zijn eerste plaat een punt achter een relatie van acht jaar. Ineens stond hij volledig op zichzelf, en daarom ontvluchtte hij het piepkleine dorpje in Louisiana waar hij opgroeide. Op Dolls of Highland komt dat allemaal voorbij. Craft noemt de plaat zelf ‘het donkerste hoekje van de kroeg’ en dat snappen we wel. Op Eye of a Hurricane verwelkomt hij de luisteraar in dat bruine café met een honky tonky-piano en een stem die schmiert en entertaint. De credible versie van Elton John, dit moet je horen.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.  

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.