Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst - week 15
14 APR 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst - week 15

De luisterlijst van deze week barst weer van de hete acts. Zo hebben we nieuwe muziek van de hipste band in Nederland, liftmuzak waar iedereen stiekem lekker op gaat en een soulplaat die je in hogere sferen brengt.

Indian Askin – Sea of Ethanol (album)

Je hebt De Schreeuw van Edvard Munch en je hebt De Schreeuw van Chino Ayala. Ken je die laatste niet? Ayala is de besnorde frontman van het Nederlandse Indian Askin en liet het DWDD-publiek vorig jaar voelen wat echte rock-‘n-roll is door een langgerekte schreeuw. Inmiddels is Indian Askin the hottest band in town en heeft het met Answer en Really Wanna Tell You twee bonafide hits op zak. Vrijdag verschijnt hun debuutplaat en je kunt er vergif op innemen dat die volstaat met topliedjes. Indian Askin opereert ergens in het schemergebied tussen punk, garage en psych, maar haalt altijd een smakelijke cocktail uit de blender. 

M83 – Junk (album)

Als je stiekem wel lekker gaat op de wachtmuziek van een telecombedrijf, dan is het nieuwe album van M83 wat voor jou. Daar doen we de zevende plaat van Anthony Gonzalez misschien een béétje mee tekort. Maar op Junk is hij niet bang te vervallen in totale camp of potsierlijke pastiche. Waarschijnlijk heeft Gonzalez op zolder een verzameling kitscherige glamplaten gevonden. Luister maar eens naar een nummer als Moon Crystal: dikke kans dat je het binnenkort in de lift hoort. Er staat zelfs een nummer met gitaarvirtuoos Steve Vai op Junk. Even wennen na het synthgeweld van zijn vorige album, maar als je je helemaal overgeeft aan M83 hang je binnenkort met plezier in de wacht als je internet het weer eens niet doet.

Nicole Bus – NVI (single) 

Luister je zonder enige voorkennis naar de nieuwe single van Nicole Bus , dank denk je met twee personen te maken te hebben: een man die de achtergrondkoortjes doet en een vrouw die de refreinen en coupletten voor haar rekening neemt. Met zo’n dynamische stem is het een wonder dat Nicole The Voice of Holland niet won toen ze meedeed in 2013. Gelukkig heeft het Nederlandse hiphoplabel Top Notch haar opgepikt en brengt ze daar binnenkort een EP uit. NVI (Niet Voor Iedereen) is de vooruitgesnelde single en surprise, surprise: Nicole zingt in het Nederlands. Wat zegt ze dan? Nou, dat ze geen tijd heeft voor oppervlakkige liefde: je moet als man wel een doel in je leven hebben. De muziek is dan juist weer Wel Voor Iedereen: een catchy zomerhitje met een snufje reggae, voor laat op de avond.  

Gallant – Ology (album) 

Luister een middag naar Gallant en je waant je in de Himalaya. Christopher Gallant zingt soms zo ontzettend hoog dat we er bijna hoogteziekte van krijgen. Vorig jaar brak de Amerikaanse soulzanger door met de fantastische single Weight in Gold, waarin zijn falsetto alle ruimte krijgt om helemaal los te gaan. Ja, zegt de zure criticus, maar dit hebben we al vaker gehoord. Nee dus: Gallant pakt de boel anders aan met inventieve beats en sfeervolle elektronica. Het past allemaal naadloos in elkaar, als een oud confectiepak met nieuwe snit. Wij brengen met liefde nog wat middagen door in de bergen. 

Bells of Youth – Dreamers (album) 

Single Running van Bells of Youth klinkt als een wisselvallige dag. Je weet wel, van dat typische Nederlandse weer: donkere luchten, regenbuien en dan ineens de zon die er vol doorheen breekt. In het refrein van Running voel je de zonnestralen op je gezicht vallen. Altijd net wat lekkerder als het zojuist geregend heeft. Running staat op het nieuwe album van Bells of Youth dat morgen verschijnt. Dreamers heet die ‘moeilijke tweede’; zou dat een knipoog zijn naar de geestverwanten van Fleetwood Mac met hun Dreams? 

The Lumineers – Cleopatra (album) 

HO! HEY! Ken je die nog? Het is alweer drie jaar geleden dat The Lumineers niet weg waren te slaan van de Nederlandse radio. Ho Hey heette die gigantische hit, die ze tijdens hun show in Paradiso voor het gemak twéé keer speelden. The Lumineers surften toen slim op de folktsunami die Mumford and Sons teweeg hadden gebracht. Nu deze monstergolf wat kleiner is geworden, moeten de Amerikaanse folkrockers het op eigen kracht doen. Dat kunnen ze prima, zo bewijzen ze met hun tweede album Cleopatra. Een opvallend ingetogen plaat met bloedmooie folk- en rootsliedjes. Met Ophelia – die van Hamlet ja - hebben The Lumineers gewoon weer een hit op zak.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.