Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hoe CJP een interview met de koning probeerde te regelen
26 APR 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Wikimedia, Pixabay • Meer blogs over Lifestyle

Hoe CJP een interview met de koning probeerde te regelen

Op Koningsdag een interview met koning Willem-Alexander online zetten, wie wil dat nou niet? CJP zette alles op alles om Zijne Majesteit te spreken te krijgen.

Iedere donderdag komt ‘ie binnen: de redactiemail. Hoofdredacteur Sara deelt onderwerpen voor een blog uit en de redacteuren moeten een idee verzinnen. Dit kreeg ik vrijdag 8 april binnen: ‘Rick: ‘Iets rondom Koningsdag, voor een onlinedatum van 26 of 27 april (afhankelijk van het onderwerp)’. Yes! Of niet? Koningsdag vind ik altijd heerlijk: daytime drinking en nul verplichtingen na een roerige Koningsnacht. Maar het is wel een uitgekauwd onderwerp. Hoe verzin je nou een frisse en leuke blog die niet al honderd keer geschreven is? Meestal komen de beste blogideeën vanzelf tot me als ik niet op kantoor ben. Met vrienden drink ik ’s avonds een biertje. Als ik naar de wc ga, valt de inspiratie op mijn dak. Een interview met koning Willem-Alexander!* Over zijn favoriete boeken, muziek, musea.. Een groot cultuurinterview met onze koning. Misschien wat hoog gegrepen, maar wat geeft het: dit ga ik bij Sara pitchen. (*misschien dacht ik dankzij alcohol dat dit écht een goed idee was)

Hier bestelt de koning een pilsje op Veteranendag.

Hahahahahahahahahahahahahaha’. Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel hahaha’s gezien. Sara heeft teruggemaild. ‘Ik bewonder je enthousiasme, maar dit is écht zonde van je tijd.’ Het accent op de ‘e’ doet het ‘m. Ik geloof haar. Het gaat toch nooit lukken. Toch blijft die wat-als-het-wel-lukt-vraag prikkelen in aanloop naar de redactievergadering. Zit ik daar straks in Villa Eikenhorst, een kopje thee te drinken met de koning. Op kantoor zal ik onthaald worden als een held: de nieuwe redacteur, die ene die er pas een maandje zit, heeft een interview met de facking koning gefikst! Dus pitch ik de blog alsnog tijdens de vergadering. Ik krijg minstens zoveel realtime hahaha’s om mijn oren als in Sara’s mail. Maar een wonder geschiedt: ik krijg toch groen licht. Want zoals Sara zegt, ‘het is ook leuk om de lijdensweg van de poging te omschrijven’.

Het linkerkopje is van Willem-Alexander, het rechterkopje van mij.

Oké, eerst maar eens het interview voorbereiden. De koning doet niets met cultuur toch? Op zijn Wikipedia staan vooral functies die hij bekleedde als kroonprins; tegenwoordig is hij fulltime koning. Maar nergens is iets van een cultuurreferentie te vinden, dus dat zou een goede insteek voor het interview zijn. Het Nederlandse volk weet niets van uw culturele voorkeuren, majesteit. Wij hebben recht op die informatie. Ik google op ‘hoe benader je de Rijksvoorlichtingsdienst’. Hmm, weinig hits. Tijd om maar eens te beginnen aan een interviewverzoek. Normaal stuur ik een informeel mailtje, maar nu lijkt een formele brief me meer op zijn plek. Ik google op ‘hoe schrijf je een formele brief’. Zonder Google had ik deze baan nooit gehad. Tijdens de lunch vertel ik quasi-nonchalant dat ik binnenkort waarschijnlijk een interview met koning Willem-Alexander heb. Ik incasseer meer ‘hahaha’s’ dan wow ‘echt’s’? Op het laatste moment verander ik het lettertype van de brief in Times New Roman. Dat ziet er toch altijd professioneler uit.  

De brief aan de Rijksvoorlichtingsdienst.

Donderdag stuur ik het belangrijkste mailtje uit mijn journalistieke loopbaan, vrijdag krijg ik antwoord van de Rijksvoorlichtingsdienst. 

Geachte heer Van Veluw,

We hebben onlangs uw interviewverzoek voor Koning Willem-Alexander. De Koning zal niet ingaan op uw uitnodiging. We wensen u veel succes met de website en verdere projecten voor CJP.

Met vriendelijke groet,

Secretariaat Communicatie Koninklijk Huis
Rijksvoorlichtingsdienst
Ministerie van Algemene Zaken

Is dit alles? Zijn er niet een paar zinnen weggevallen in dit mailtje? De eerste zin klopt niet eens? Zouden ze mijn brief wel gelezen hebben? Waarom word ik afgewezen? Ik heb er bloed, zweet en tranen ingestoken! Ik zeg dit allemaal hardop vanachter mijn computer en collega’s kijken geamuseerd op. Nu ik de aandacht heb roep ik heel stoer: ‘hier komen ze niet mee weg!’ Met het  telefoonnummer van de RVD in mijn hand been ik de gang op. Ik zal ze eens even de waarheid vertellen. Als de telefoon overgaat, besef ik me dat de Rijksvoorlichtingsdienst mij waarschijnlijk ziet als de zoveelste naïeve idioot voor wie ze echt geen tijd hebben. Tegenover de RVD-medewerker speel ik de begripvolle journalist. ‘Ik had niet de illusie dat dit zou lukken, maar ik zou graag weten op basis van welke criteria een interviewverzoek wordt afgewezen’. Halverwege mijn verhaal word ik bits onderbroken door de RVD-mevrouw. ‘Zet dit maar op de mail, er is momenteel geen woordvoerder aanwezig’. Ik hang na wat verplichte beleefdheden op en begin achter mijn computer aan een lange mail met aanvullende vragen.

Vervang Mark Rutte met CJP-redacteur Rick en je hebt een interview.

De RVD mailt snel terug met een al even onbevredigende reactie. ‘Zoals u zult begrijpen komen er veel aanvragen binnen voor de Koning. Alle verzoeken worden nauwkeurig bekeken. Helaas is de keuze niet op uw verzoek gevallen. Daarbij kan ik u meegeven dat de Koning heel zelden interviews geeft.’ Het zal wel. Ik besluit iemand te bellen uit mijn eigen cluppie: royaltyjournalist Marc van der Linden. Hij kan me vast meer vertellen over het persbeleid van de RVD en de koning. ‘Sinds zijn aantreden heeft koning Willem-Alexander nog geen 1-op-1 interviews gegeven,’ vertelt Marc me. ‘Wel is er jaarlijks een persmoment voor de zomer waar je hem meestal één of twee vragen kunt stellen. De minister-president is verantwoordelijk voor de uitspraken van de koning, dus dat zou een reden kunnen zijn voor het geringe aantal interviews. Maar het gaat volgens mij vooral om exclusiviteit. Een gesprek met de koning moet bijzonder zijn en hij moet wat te vertellen hebben.’

Toch is Willem-Alexander vergeleken met zijn moeder al heel wat opener: voor een staatsbezoek nodigt hij buitenlandse journalisten uit in Nederland. ‘Zij krijgen een tour en mogen de koning een aantal vragen stellen in een persmoment,’ vertelt Marc. ‘Beatrix deed dat nooit. Dat is een persoonlijke keuze. De Deense en Zweedse koning geven aan de lopende band interviews, dat is ook een keuze.’ Marc kan het prima vinden met de Rijksvoorlichtingsdienst. ‘Ik heb een goed, zakelijk contact met de RVD. Journalisten die voor de eerste keer met de RVD corresponderen noemen ze vaak star en afstandelijk, maar dat is een stijl die ze zich aangemeten hebben.’

Dit is koning Gustaf van Zweden, die geeft dan wel weer vet vaak interviews.

Als laatste reddingsboei iets van dit verhaal te maken, plan ik een bezoek aan Wassenaar. Wie weet kom ik de koninklijke familie en hun beveiligers tegen als ze Ariane van school halen. Of grijp ik tegelijk met koningin Maxima naar het laatste pak ontbijtgranen in de plaatselijke supermarkt. Op NU.nl lees ik dat de familie in Rome zit, op de thee bij de paus zelfs. Ik ben door mijn opties heen. Moegestreden begin ik aan deze blog. Het is immers ook leuk om de lijdensweg te omschrijven.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.