Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Heksen & moordlustige indianen
25 APR 2016 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

Heksen & moordlustige indianen

Omdat Imagine Film Festival een van onze favorieten is, gingen we afgelopen week gewoon nóg een dag.

Titel:The Witch
Details: 92 minuten, Robbert Eggers, VS, 2015, horror
Waar gaat het over? Een gezin woont aan de rand van een onheilspellend bos, waar de vier kinderen absoluut niet in mogen van hun ouders. Dat is natuurlijk nooit verstandig wanneer je je in een horrorfilm bevindt. Wanneer de oudste dochter op haar babybroertje past, is hij in een flits verdwenen. Een groot mysterie, de opgezette zoektocht levert niets op. Zijn de heksen die zich zouden bevinden in het bos de schuldigen? Hoe verder het verhaal vordert, hoe meer onverklaarbare zaken er gebeuren. En hoe verdachter de ouders hun oudste dochter gaan vinden.
Wat vonden we ervan? Er was nogal wat gekrakeel over deze titel. ‘De meest originele horrorfilm in jaren’, riep men lyrisch. Verwachtingen waren dus hooggespannen. Het eerste wat opviel, was het kleurgebruik. Grauw, grijs; de setting werd meteen gezet: dit verhaal speelde zich niet af in een gezellige tijd. Dat wordt nog sterker aangezet door het sfeervolle oldschool taalgebruik. Gecombineerd met een uiterst verontrustende soundtrack, zorgt dat voor een mysterieuze vlaag over ieder shot en elke scène. Dapper ook dat de makers niet terugschrikken voor een ongebruikelijk zwart scherm van enkele seconden, om een schrikmoment extra goed op je geschokte geest te laten inwerken. Wel jammer van het overdosis geklets over God en het geloof; ook al is het van belang voor het verhaal, na een tijdje gaat dat de gemiddelde atheïst toch irriteren. En mocht je nog niet denken dat het geloof zijn minder aangename kanten heeft, dan denk je dat na deze film wel.
Ps: sorry van de spoiler, maar mogen we hierbij een lang gekoesterde frustratie uitspreken rondom het feit dat honden, katten en andere snoezige huisdieren áltijd het loodje leggen in dit soort films? Het is daarmee niet verrassend, en zielig, en de vaak gegeven verklaring dat men dit doet om de afglijdende schaal naar mensenmoord weer te geven hebben we ook al te vaak gehoord, dus stop it.
Cijfer: 8.

Titel: Pandemic
Details: 91 minuten, John Suits, VS, 2016, actie/thriller
Waar gaat het over? Een virus heeft een groot deel van de mensheid uitgeroeid en het overgrote deel van de rest zeer agressief gemaakt. Vanuit de compound gaat een groep, bestaande uit onder andere een dokter en de broer van Lily Allen als chauffeur, op pad om eerder kwijtgeraakte collega’s te redden. Maar de geïnfecteerden leveren nogal wat obstakels op, letterlijk en figuurlijk. Bovendien is het lastig voor het team om niet stiekem op zoek te gaan naar hun eigen familieleden.
Wat vonden we ervan? Je knalt meteen in het verhaal, middenin de actie en de bijbehorende adrenalinerush. Dat hebben ze slim gedaan, door je te doen snakken naar meer en het puntje van je stoel te tarten. Maar helaas: na de eerste vijftien á twintig minuten beginnen de problemen te ontstaan. Het regelmatig gebruikte point of view camerastandpunt is al zó vaak gebruikt dat het oubollig aandoet. Om nog maar te zwijgen over de special effects, die regelmatig in elkaar geflanst lijken te zijn door een hobbyist met een boel snufjes op z’n computer. Oftewel: het is behoorlijk lowbudget allemaal. Erger zijn echter de gaten die het plot vertoont. Case in point: na wekenlang zonder contact met je familie tijdens een enorme virusepidemie die bijna iedereen doodt, krijgt een van de personages voor het eerst haar dochter aan de telefoon. Levend, ja. Die vervolgens meteen een klaagzang over zich heen krijgt, waarom ze niet eerder de telefoon opneemt. Tsja. Dan focussen we ons liever op de switch die het verhaal maakt op ongeveer tweederde, en de interessante overduidelijke agressie van de geinfecteerden, die het beste tot uiting komt in de scène die zich in een tunnel afspeelt: de gemiddelde zombie is hiermee vergeleken een traag mietje.
Cijfer: 6,5.

Titel: Bone Tomahawk
Details: 133 minuten, S. Craig Zahler, VS, 2015, horror/western
Waar gaat het over? Een gruizig stel mannen wordt betrapt bij het ontheiligen van een begraafplaats, door de obscure indianenstam van wie die begraafplaats is. Dat zet een reeks gebeurtenissen in touw waarover we hier uit spoiler-overwegingen niet te ver uit zullen wijden, maar in het kort: een ontvoering brengt een ander stel gruizige mannen in beweging voor de goold old roadtrip op zoek naar de slechterikken.
Wat vonden we ervan? Een unicum: zelfs de door vele jaren horrorfilms uitermate geharde CJP-hoofdredacteur moest op een gegeven moment wegkijken. De film heeft aan het eind scenes die zó gross zijn, dat je netvliezen er stuiptrekkingen van krijgen. Gratis tip voor zwakke zieltjes: haak af, of breng op zijn minst je handen in stelling om bij nodig voor je ogen te schieten, vanaf het moment dat de actie zich afspeelt in een grot. Voor dat moment is het ook voor die zwakke magen prima te doen qua grossness. Het enige minpunt is dat de film gebaat was geweest bij een half uur schrappen in de tijdsduur. Bij tijden heeft het verhaal een te traag tempo, wat in het begin nog wel prettig rustgevend is maar op den duur op de zenuwen gaat werken. Gelukkig is er dan dus al die grossness om je af te leiden. Verder vooral props voor de mooie plaatjes van het desolate landschap, met stemmig lichtgebruik die de mysterieuze praktijken nog sterker aanzetten. Die moody sfeer wordt prima neergezet door de cast vol grote namen. Naast Kurt Russell bivakkeren onder andere Patrick Wilson, David Arquette, Matthew Fox en Richard Jenkins gemoedelijk op de aftiteling. Vrij zeldzaam voor een film met zo’n bij vlagen brute horror, waar normaal gesproken vooral b-acteurs op afkomen. Hoe dat debuterend regisseur Zahler is gelukt: geen idee, maar we voorspellen grootse dingen voor hem in Hollywood.
Cijfer: 7.

Imagine Film Festival is inmiddels afgelopen, maar in 2017 kun je er weer terecht met je CJP-pas. In de tussentijd: check vooral onze andere CJP-kortingen voor filmliefhebbers.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.