Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Filosoferen voor niet-filosofen
18 APR 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Willem van Genk, Courtesy of The Museum of Everything - Kunsthal Rotterdam. • Meer blogs over Lezen

Filosoferen voor niet-filosofen

Ook als je niet(zsche) op een filosoof lijkt, kun je filosoferen. Hoe? Door je onder te dompelen in cavia-boeken, Nederhop of cabaret. CJP geeft tips zodat je ‘de maand van de filosofie’ optimaal beleeft.

Spelletjesavond: Nomizo

Het is natuurlijk hilarisch om je zaterdagavond door te brengen met Stef Stuntpiloot en bierpong. Of als een afgevaardigde van Trump iedereen van het bord te vegen tijdens Monopoly. Maar wij gaan liever voor wat meer inhoud. Nomizo is een spel waarbij je voor filosofische kwesties wordt geplaatst. Denk aan: verandert roem je persoonlijkheid? Is vlees eten barbaars? Of is privacy belangrijker dan veiligheid? Dat soort vragen krijg je in je gezicht geslingerd tijdens een potje Nomizo. Zo leer je je vrienden, familie of nieuwe liefde een stuk beter kennen. Er komt geen dobbelsteen aan te pas. Dus mocht je dobbelstenen haten, dan heb je geen excuus om niet te spelen. CJP geeft twee exemplaren weg.

Theater: Tim Fransen - Het failliet van de moderne tijd

Wil je liever in het theater diepe filosofische wijsheden ontdekken én heet je Bonnie? Dan is Tim Fransens Het failliet van de moderne tijd echt jouw Clyde. Voor iedereen met een andere naam is deze voorstelling trouwens ook een aanrader, want wijsheden van Friedrich Nietzsche én R. Kelly komen aan de lopende band voorbij. Tim is afgestudeerd in filosofie en psychologie (cum laude, daar pronkt hij graag mee) en staat al sinds zijn achttiende op het podium grappen te maken. De cabaretier is onderdeel van Comedytrain, schreef mee aan Theo Maassens oudejaarsconferentie en won het Leids Cabaret Festival: hij weet waar hij er over heeft dus. Jij kunt zijn show zien, want hij strooit zijn filosofische wijsheden door heel Nederland.

Boek: Paulien Cornelisse – De verwarde cavia

We kennen Paulien als de schrijfster van het meesterlijke Taal is zeg maar echt mijn ding, een boek vol anekdotes over hoe wij onze taal verbasteren en misbruiken. Nu komt de cabaretier met een nieuw, hilarisch boek. Het begint een tikkie verwarrend, want het verhaal gaat over een cavia met een kantoorbaan. Eerst ben je er als lezer heel bewust van dat cavia’s normaal gesproken niet in aanraking komen met nietmachines, burn-outs en uitspraken als ‘even de mailing eruit doen’. Maar na een paar bladzijdes heb je niet eens meer door dat het over een cavia gaat. Een filosofisch gegeven, want kun je je verplaatsten in een cavia? En zijn we niet allemaal diep van binnen een cavia?

Paulien is ook heel filosofisch over taal.

Film: Hardcore Henry

Zo ben je de zanger van de Russische rockband Biting Elbows en maak je gewelddadige muziekvideo’s voor je fans, zo regisseer je een actiefilm vanuit het perspectief van één man: Hardcore Henry. Dat is het leven van regisseur Ilya Naishuller. Zijn hoofdpersonage Henry, vernoemd naar gabbermuziek uit de jaren negentig, ontwaakt uit een coma en weet niet meer wie hij is. Dan blijkt: hij was verminkt en is nu een cyberachtig soldaattype. Gemenerik Akan (niet te verwarren met een verkeerd gespelde Mister Lonely) gaat achter Henry aan. Hij ontvoert zelfs zijn vrouw, waardoor Henry superboos wordt. De film is bijna helemaal gefilmd met een GoPro die werd gedragen als masker, dus je ziet alles vanuit de ogen van Henry. Dit creëert allerlei filosofische mindfucks in je hersenpan over identiteit en het leven. Want waar is de balans tussen ‘wie ben ik’ en ‘wie is Henry’? En kan ik ook iemand anders zijn?

Muziek: Nederhoppers

Rappers zijn naast poëten ook vaak de filosofen van de straat. Ze filosoferen over de blend van culturen in de samenleving, hoe je een vrouw het beste kunt versieren of hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende cashflow hebt. Het gaat goed met Nederhoppers. Zo hebben Rico en Sticks een Ziggo Dome-concert in de planning, won New Wave de popprijs en wordt er steeds meer hiphop op de radio gedraaid. Deze zomer zijn er genoeg toffe festivals en concerten waar jij full on op kunt filosoferen. Check bijvoorbeeld Sevn Alias (met CJP-korting tijdens WOO HAH) die de grenzen vervaagt tussen Nederlandse, Surinaamse en Marokkaanse straattaal. Of de altijd fijne Typhoon, met zijn swingende nummers over zijn roots en de liefde. En Fresku die je er filosofisch van overtuigt dat je moet stoppen met twijfelen. Nederhoppen in het nieuwe Nietzsche.

Kunst: The Museum of Everything

De vraag ‘wat is kunst?’ is een filosofisch vraagstuk. Je kunt in alles kunst zien. De één is geobsedeerd door gezamenlijk Rembrandts De Nachtwacht consumeren met een bus vol Japanners, de ander wil niets liever dan over een vloer van pindakaas rollen. Ben je open-minded en hou je van nieuwe ervaringen? Check dan (tot 22 mei met CJP-korting) The Museum of Everything in de Rotterdamse Kunsthal. Hier zie je werk van kunstenaars die - zonder diploma van een kunstacademie - te gek werk maakten. Er staan gigantische installaties van rebelse types die niet volgens het boekje werken en kun je nadenken over het filosofische vraagstuk: ben je iets als je daar geen diploma voor hebt? Gegarandeerd dat jij na deze ervaring de Plato van jouw vriendengroep bent. www.musevery.com // www.musevery.nl 

Hier gebeurt van alles. 

(Niet-)filosofische CJP’er opgelet! Jullie krijgen dikke korting op het theater, de bioscoop, festivals, musea. Wil je kans maken op het spel Nomizo? Doe dan hier mee met de winactie.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.