Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Demonen en dronken Polen
18 APR 2016 • Door Janet Lie & Rick van Veluw. Beeld: YouTube, Eye Amsterdam. • Meer blogs over Film

Demonen en dronken Polen

De kop spreekt voor zich: CJP is op het Imagine Filmfestival in Amsterdam. Zoals elk jaar zijn daar de meest uiteenlopende films te zien, met dit jaar onder andere Poolse plattelandshorror en seks met een geest.  

Het Imagine Filmfestival toont ieder jaar een breed spectrum aan films in de genres horror, fantasy, anime en science fiction. De rode loper is uitgerold voor CJP-ers: met je pas krijg je € 2,50 korting per film.

Titel: Demon
Details: 94 minuten, Marcin Wrona, Polen, 2015, horror, drama.
Waar gaat het over? Voor we beginnen wordt verteld dat regisseur Marcin Wrona vorig jaar zelfmoord pleegde omdat hij geplaagd werd door demonen. Lekker dan. Het geeft een extra laag aan het verhaal van de film, waarin de Britse Peter afreist naar het Poolse platteland om te trouwen met zijn grote liefde Zaneta. Tijdens graafwerkzaamheden in de tuin van hun nieuwe huis stuit hij op een skelet. In de volgende scene staan Zaneta’s broers alweer op de stoep met een fles wodka. De bruiloft gaat beginnen. Het huwelijksfeest is prachtig, met opgedofte Poolse dames, een alcoholverslaafde dokter en een priester die vanaf minuut één naar huis wil. Het feest neemt alleen een bizarre wending als Peter een epileptische aanval krijgt en Jiddisch begint te spreken. De geest van een Joods meisje – het skelet in de tuin – heeft nooit rust gevonden en neemt hem over.
Wat vonden we ervan? Demon past niet eenvoudig in het hokje ‘horror’; daar is de film te veelzijdig voor. Wrona toont een plattelandsbruiloft met veel couleur locale en brede shots waarin van alles gebeurd. De vader van Zaneta laat voortdurend extra flessen drank aanrukken omdat de gasten Peter niet nuchter mogen zien. Daarom zijn de momenten waarin Peter steeds verder overgenomen wordt des te beklemmender. Zoals wanneer hij op de dansvloer ineenstort, de band stopt met spelen en hij te midden van de bruiloftsgasten angstaanjagende stuiptrekkingen maakt. In de laatste fantastische scene van Demon botsen laveloze bruiloftsgasten in het wit tegen een zwarte begrafenisstoet op, alsof het leven de dood ontmoet.
Cijfer: 8,5
Nog op Imagine: 22 april, 11:25.

Peter en Zaneta in gelukkiger tijden.

Titel: Embers
Details: 86 minuten, Claire Carré, VS/Polen, 2015, science fiction, post-apocalyptisch drama
Waar gaat het over? Iedere dag wakker worden met een gigantische kater en je niets meer herinneren. Min of meer. Door een virus is het geheugen van de mensheid aangetast. Iedere ochtend is nieuw: niemand herinnert zich iets van de dag daarvoor. In Embers worden verschillende mensen gevolgd om te laten zien wat voor impact dat heeft. Zoals een stel dat zich elke ochtend aan elkaar moet voorstellen, maar er steeds weer achter komt dat ze bij elkaar horen omdat ze hetzelfde armbandje dragen. Een vader en een dochter zijn gevrijwaard van het virus in hun bunker, maar of dat ze nou echt gelukkig maakt?
Wat vonden we ervan? Een tof ‘stel-je-voor’ scenario in een apocalyptisch landschap, daar houden we wel van. Het stel in Embers is het meest interessant om te volgen. Als zij beseffen dat ze bij elkaar horen en een enorme klik voelen, is hun liefde weer zo pril als aan het begin. Maar net zo goed breekt het virus dat geluk af als de vrouw gewond raakt en de man wegrent om hulp te zoeken. Na een kwartier is hij haar alweer vergeten. Maakt het virus nou een einde aan zijn geluk of is dat niet erg omdat hij het toch vergeten is? Dat zijn de krachtigste momenten in Embers, als je aan het denken wordt gezet over de rol van het geheugen en menselijke relaties. Helaas beklijven niet alle verhaallijnen: het meisje in de bunker dat opgezadeld wordt met haar vader speelt vooral haar verveling heel goed. Andere verhaallijnen zijn we vergeten, en dat komt niet door een virus.
Cijfer: 7
Nog op Imagine: 23 april, 10:10.

Het Imagine Filmfestival speelt zich af in Eye en duurt tot en met 24 april.

Titel: Der Bunker
Details: 75 minuten, regie: Nikias Chryssos, Duitsland, zwarte komedie
Waar gaat het over? Een student, die de hele film Herr Student wordt genoemd, huurt een kamer bij een merkwaardig gezin. De opdringerige vader weet zeker dat zijn achtjarige zoon Klaus president zal worden en stoomt hem klaar met boeken over de globale economie. Maar Klaus neemt nog minder op dan een vies vaatdoekje en zit de hele dag met lege ogen voor zich uit te staren. De moeder heeft de macht in huis en vraagt dagelijks om advies bij Heinrich, een demoon die in de open wond op haar been leeft. Omdat Klaus zo slecht leert, vindt Heinrich dat de student de jongen les moet geven.
Wat vinden we ervan? Tja. We zullen nooit weten waarom zoontje Klaus eruitziet als een in elkaar geplette 31-jarige man, die met zijn lederhosen en bloempotkapsel ons nachtmerries geeft van een surrealistisch Oktoberfest. Maar al snel krijg je het met Klaus te doen, die nog nooit de bunker heeft verlaten en door zijn vader tot bloedens toe met een bamboestok wordt geslagen omdat hij de metafysische filosofie van Heidegger niet begrijpt. Ondanks het bizarre scenario ontstaat er door de strenge regels en de strakke composities van de bunker toch een soort orde binnen het gezin. Der Bunker verklaart niks en laat losse eindjes open, wat jammer is. Toch laat het akelige absurdisme, dat doet denken aan een liefdesbaby van David Lynch en Franz Kafka, de filmzaal meerdere keren bulderend lachen. Humor hoeft niet logisch te zijn.
Cijfer: 7
Nog op Imagine: 20 april, 13:10 uur.

Dit is Klaus.

Titel: Lace Crater
Details: 83 minuten, regie: Harrson Atkins, VS, horrorkomedie
Waar gaat het over? Een groepje New Yorkse twintigers gaan een weekendlang MDMA likken in een zomerhuis in de Hamptons . Als Ruth met manga-achtige pupillen en een klapperende tong teruggaat naar haar kamer, staat ze opeens oog in oog met een geest. Ze schrikt zich kapot, maar zijn awkwardness en knullige stem - ‘Hi. I’m Michael’ - weerhouden haar ervan om gillend weg te rennen. Wat een angstaanjagende ontmoeting had kunnen zijn, verandert in een flirterig gesprek. Ja, je leest het goed. Michael ziet er best leuk uit voor iemand die het hele ontbindingsproces heeft meegemaakt, dus die avond hebben ze stomende paranormale seks. De volgende dag keert Ruth terug naar New York, maar ze begint vaker demonen te zien en kotst zwarte drab uit. De geest heeft haar een soa gegeven.
Waar gaat het over? De chemie tussen Ruth en Michael is zo aandoenlijk, dat je het eerstvolgende spookhuis wil betreden om de liefde van je leven te vinden. Lace Crater belichaamt de behoefte om een connectie te maken, die zowel menselijk als bovennatuurlijk is. Ruth’s isolatie en ontkoppeling van de werkelijkheid komen goed uit de verf en doen denken aan het nachtmerrieachtige Rosemary’s Baby. Maar het trillend camerawerk en de testbeeld-achtige shots werken al snel op de zenuwen en komen geforceerd ‘artistiek’ over. Een ander minpunt is het slechte acteerwerk van Ruths vrienden. Hun gesprekken zijn grotendeels geïmproviseerd, en een poppenkastvoorstelling met Jan Klaasen is nog geloofwaardiger. Je zou bijna denken dat Ruth niet doordraait vanwege een paranormale soa, maar door de oppervlakkigheid van haar vrienden en hun schaamteloos misbruik van het woord ‘like’ in elke zin.
Cijfer: 6
Nog op Imagine: 23 april, 15:30 uur.

Ruth bij de dokter om te praten over haar soa.

Dat smaakt naar meer hè! Het Imagine Filmfestival duurt nog tot en met 24 april en met je CJP-pas krijg je € 2,50 korting per film.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.