Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
De antwoorden op studentikoze wetenschapsvragen
07 APR 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Pixabay, Sarah Ross, Wikimedia, Christopher Thomas • Meer blogs over Lifestyle

De antwoorden op studentikoze wetenschapsvragen

Dankzij de Universiteit van Nederland kijk je colleges online vanuit je luie stoel. Grote wetenschapsvragen passeren de revue, maar studenten hebben op een ander niveau ook genoeg hoofdbrekens. Is schimmelvorming in de badkamer bijvoorbeeld schadelijk?

Voor een studie aan de Universiteit van Nederland hoef je geen collegegeld te betalen: je kunt de colleges online gratis bekijken. De onderwerpen zijn uiteenlopend, met lessen over de oorzaken van terrorisme en de lagen van de aardkern. Hartstikke interessant! Maar je hebt andere kennis nodig wanneer je je afvraagt of het erg is gebroken bierflesjes op te zuigen met een stofzuiger. CJP heeft het antwoord op al je studentikoze wetenschapsvragen.

Hoe lang is een kant-en-klare lasagne houdbaar in de diepvries? 
Antwoord: Als je hem gelijk na aankoop invriest, is de lasagne drie maanden houdbaar. Ingevroren voedsel kan ook bederven. Door de lage temperatuur ontstaan scherpe ijskristallen die de cellen van vlees en groente lek prikken. Zo komen agressieve enzymen de cellen binnen. Producten kunnen daardoor vocht en hun voedingswaarde verliezen. Vis je een bedorven lasagne uit de vriezer? Kook dan eens een echte maaltijd.

Kan ik al mijn maaltijden bereiden in de magnetron?
Antwoord: Nee. Rauwe eieren in een zware ijzeren pan bijvoorbeeld. Groenten en aardappelen zijn eenvoudig te koken of te stomen door ze in een afgesloten ovenschaal in de magnetron te stoppen. Meestal is er genoeg vocht in de schaal wanneer je groenten afspoelt, maar voeg eventueel wat water toe. Ook vlees is te braden in de magnetron: dek de schaal niet af en gebruik geen al te dunne stukken vlees. Je kan ook de magnetron links laten liggen en een braadpan bij de Xenos scoren.

Je allerbeste vriend in de keuken.

Hoe vaak kun je je afdrogen met een handdoek voordat ‘ie in de was moet?Antwoord: Maximaal drie keer, volgens gezondheidswetenschapper Kelly A. Reynolds van The University of Arizona. Bacteriën en schimmels kunnen in de handdoek trekken, maar als je die goed te drogen hangt kun je hem nog drie keer gebruiken. Drie keer dus, niet dertig keer. Behalve als je jezelf graag insmeert met dode huidcellen na het douchen.

Kun je de badkamer schoonmaken met brandende wasbenzine?
Antwoord: Nee, dat kan niet. Twee huisgenoten van een zekere CJP-redacteur hebben dat onlangs geprobeerd en de badkamer is er niet schoner op geworden. Ook niet viezer overigens, de wasbenzine brandt netjes op en laat de vieze badkamer onaangedaan. Iets dat niet van twee huisgenoten van een zekere CJP-redacteur gezegd kan worden. 

Hoe verwijder ik aangekoekte resten uit de oven?
Antwoord: Zet een klein schaaltje ammoniak in de oven en laat dat een nacht staan. Ventileer de keuken goed. De volgende dag is de vetaanslag in de oven zacht geworden en verwijder je die eenvoudig met een doekje of sponsje. De hele oven bekleden met lelijk aluminiumfolie is ook een optie.

Hier valt niet heel veel meer aan te redden.

Hoe weer ik duiven van mijn balkon?
Antwoord: Span een net of gaas voor je balkon, of plaats duivenpinnen op de reling. Het spannen van draden helpt ook. De goedkoopste oplossing: vis een paar cd’s uit de collectie van je huisgenoot en hang die op aan een draad. Duiven zullen afgeschrikt worden door de glinstering. Het helpt ook enorm als je de resten van je lunch niet op het balkon laat liggen.

Hoe ben ik zo snel mogelijk weer van mijn kater af?
Antwoord: : Een kater is niet te genezen, maar er zijn een aantal trucs om het leed te verzachten. Drink veel om dehydratie te verminderen. Water en vruchtensap werken het beste: fructose in vruchtensap breekt alcohol sneller af. Met een kommetje bouillon vul je je zoutvoorraad weer bij. Wellicht onorthodox, maar volop doordrinken doet de hoofdpijn ook als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Een kater met een kater.

Wat is het minimum aantal uren slaap dat een mens nodig heeft?
Antwoord: Het absolute minimum is volgens psychofysioloog Gerard Kerkhof 4 tot 5 uur. De meeste mensen hebben 7 tot 8 uur slaap nodig per nacht. Een powernap helpt: als je 10 tot 15 minuten slaapt, doe je al extra energie op. Ook kun je ‘voorslapen’ als je weet dat je het later in de week bont gaat maken. Of je gaat een uur eerder weg bij dat huisfeest; in het tijdbestek drie tot vier uur ’s nachts gebeurt toch meestal weinig.

Wat een wijze lessen hè. Als je college bij de Universiteit van Nederland volgt, leer je nog veel meer. Niet over diepvriespizza’s, maar waarom IS zo succesvol is geworden, of waarom er zo’n rijk onderwaterleven verstopt zit in de Noordzee. Met je CJP-pas krijg je 50% korting op een kaartje om de opnames van een college bij te wonen. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.