Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP’s jankfilm-meter
29 APR 2016 • Door Martine Bakker. Beeld Next to her. • Meer blogs over Film

CJP’s jankfilm-meter

Breek jij al tijdens een film als de titel in beeld komt? Of moet er eerst het equivalent van The red wedding plaatsvinden voordat jij een emotie voelt? Check de gevoeligheidsgraad van jouw ductus nasolacrimalis (traanbuis voor intimi).

Deze blog bevat spoilers van klassieke jankfilms. Mocht je de films nog willen zien, dan moet je achteraf niet gaan zitten janken dat we je niet hebben gewaarschuwd, oké!? Aan de hand van de uitslag kun je zien welke gloednieuwe jankparel het beste bij jou past.

1. Jouw reactie op: Armageddon

Plot-opfrisser: Er komt een asteroïde richting planeet aarde en Bruce Willis, de vader van Liv Tyler, sterft in de ruimte. Gelukkig heeft hij wel eerst even de wereld gered. Alles wordt muzikaal ondersteund door een klassieker van Aerosmith.

A. Hilarisch, ik heb in tijden niet zo gelachen. Het enige moment dat ik een zakdoek nodig had, was toen ik de salsa-saus van mijn shirt veegde. Ik had een beetje gemorst omdat ik zo hard moest lachen. (1 punt)
B. Toen Bruce veranderde in sterrenstof, moest ik toch wel een traantje wegpinken. Daarna had ik het nummer van De Jeugd van Tegenwoordig in mijn hoofd. (2 punten)
C. Vanaf het moment dat Livs engelengezicht in beeld kwam, raakte ik in een toestand van fysieke uitdroging. (3 punten)

2. Jouw reactie op: Hachi: A dog’s tale 

Plot-opfrisser: Richard Gere heeft een trouwe viervoeter die hem iedere dag naar de trein brengt. Op een dag sterft Richard uit het niets. De hond Hachi blijf voor de rest van zijn leven op het station wachten op zijn baasje dat nóóit meer terugkomt.  

A. Ik heb zó niets met dieren. (1 punt)
B. Bijzonder zeg, die vriendschap tussen mens en dier. Dat raakt me wel. (2 punten)
C. Iets met een hond! Het sleurt me terug naar mijn moeilijke jeugd, waarin onze hond Waf mijn enige vriend was. Zo zielig! Janken for life. (3 punten)

3. Jouw reactie op: My Girl

Plot-opfrisser: Dat jochie uit Home Alone speelt een nerd met een bijenallergie. Op een dag gaat hij naar het bos en wordt daar doodgestoken door een zwerm bijen. Zijn beste vriendin is ontroostbaar, terwijl ze al zo'n rotleven heeft. Ze heeft geen moeder en is omringd is door lijken, omdat haar vader begrafenisondernemer is. 

A. Ik heb zó niets met kinderen. (1 punt)
B. Ik vind het zo erg dat Macaulay Culkin vroeger schattig was en nu helemaal naar de tering is door de drugs en het leven als kindster. (2 punten)
C. Als ik in de Albert Heijn voor de wereldse gerechten in een kartonnendoos sta, en uit het niets The Temptations met My Girl klinkt, begin ik spontaan wéér te janken. Dit is dezelfde emotie die ik ervoer als op de dag dat ik ter wereld werd geworpen. (3 punten)

4. Jouw reactie op: Brokeback mountain

Plot-opfrisser: Twee mannelijke cowboys zijn verliefd op elkaar in een tijd waarin het mega verboden is om gay te zijn. Dan gaat er een dood omdat kortzichtige types hem vermoorden. De ander leeft voor altijd in pijn.

A. Jeez wat een gayfilm. Echt kut. En ik haat kamperen. (1 punt)
B. Die strijd van die mannen raakt me. Waarom mogen mensen niet gewoon van elkaar houden? De wereld is een regenboog. Legalize gay! (2 punten)
C. Als ik alleen al de naam Heath Ledger ergens hoor, kun je me opvegen. Zijn dood doet nog steeds pijn. (3 punten)

5. Jouw reactie op: Amy

Plot-opfrisser: Een persoonlijk kijkje in het leven van de Britse zangers Amy Winehouse, die op 27-jarige leeftijd overleed aan boulimia en een overdosis verdovende middelen.

A. Ik heb echt gelachen om het stuk waarbij Amy en haar vriend in een heroïnetrip zaten, terwijl ze in een afkickkliniek waren. Hoe vet! (1 punt)
B. Het nummer Valerie is echt om te janken. (2 punten)
C. Tranen met tuiten om hoe faam, pers, drugs en een hebzuchtige omgeving een jong talent kapot maken. Als ik nu Back to Black hoor, zie ik voor me hoe die vriend van Amy terug ging naar zijn ex en jaag ik er sowieso een familiepak tissues doorheen. (3 punten)

6. Jouw reactie op: Dancer in the Dark

Plot-opfrisser: Björk is bijna blind en niet helemaal honderd. Ze houdt erg van musicals en haar zoontje. Dan schiet ze de buurman dood en krijgt ze de doodstraf.

A. Ik haat Björk. (1 punt)
B. Ik kreeg tijdens de film steeds een apart gevoel in mijn maag, maar dat kwam waarschijnlijk door de bewegingen van de camera. Vet misselijk werd ik daarvan. (2 punten)
C. Als het ergens stil is, denk ik aan het nummer It’s oh so quiet. Vervolgens denk ik aan Björk en voor ik het door heb, plooit mijn gezicht zich alweer in een ugly cry en moet ik naar huis om bij te komen. (3 punten)

Kijk op de jankmeter welke film bij jou past:

7 - 10 punten: De keiharde hater met een hart van steen.

Jij bent zo hard, de laatste keer dat jij moest huilen was tijdens je geboorte.  
Jouw film: Mother’s Day met Julia Roberts, Jennifer Aniston en Kate Hudson. Deze film gaat over Moederdag (goh) en alle soorten banden die je met je birth giver kan hebben.

11 - 16 punten: De emotioneel uitgebalanceerde traantjespinker. 

Met vlagen ben jij geroerd als het om dood, verderf of nazi’s gaat.
Jouw film: Der Staat gegen Fritz Bauer met Rüdiger Klink, Andrej Kaminsky en Rüdiger Klink, over een man die nazi-crimineel Adolf Eichmann liet boeten. 

17 - 21 punten: Het labiele wrak met overbelaste traanbuizen.

Jij ervaart alles als een aanslag op jouw emotionele gestel. Een jankerd zoals jij moet - om te functioneren in deze samenleving - soms even die traanbuizen doorspoelen om dan weer tot de orde van de dag te komen.
Jouw film: Next to her met Dana Ivgy, Liron Ben-Shlush en Varda Ben Hur. Een film over Chelli en haar gehandicapte zus Gabby. Als Chelli verliefd wordt op een man ontstaat er heel veel drama, waarin de lover en de twee zusjes in een bizarre driehoeksverhouding verzeild raken. Huilebalken gegarandeerd!

Wil je een lekker potje janken? Vanaf vandaag kun je jouw perfect jankfilm-match zien in de bioscoop. Met je CJP-pas krijg je dikke korting bij diverse filmtheaters in Nederland. Zo bespaar je vet veel geld. Dat is dan wel weer om te lachen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.