Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP’s Cultuurknallers Week 16
18 APR 2016 • Door Janet Lie. Beeld: BODY WORLDS • Meer blogs over Muziek Film Festival Theater Expo Lezen

CJP’s Cultuurknallers Week 16

Het leven is zwaar, je hebt teveel verplichtingen en je bent nog niet eens dertig. Ontsnap aan je sleur en duik in de wereld van moslimpunk en mummies. Of beleef de menselijke slagerij van Body Worlds, alvorens je je kapot lacht om een freudiaanse komedie.

Muziek

19 april: Lucius
Ze dragen allebei hun haar in een vuurrode pompadour en kleden zich als een moderne Ziggy Stardust. Hoewel leadzangeressen Jess Wolfe en Holly Laessig vaak worden aangezien voor een tweeling, hebben ze nooit de baarmoeder met elkaar gedeeld. Dans mee op de vrolijke electropop van deze alien-achtigen.
Melkweg, Amsterdam // € 2,50 CJP-korting // Meer info

20 april: José James
Een blend van jazz en hiphop, met een vintage sound. De in New York gevestigde zanger, componist en bandleider José James reist de wereld rond met zijn ensemble en brengt overal waar het kan een ode aan zijn ‘muzikale moeder’ Billie Holiday.
Doornroosje, Nijmegen // € 2,50 CJP-korting // Meer info

22 april: Sef
Stiekem is Sef gewoon een popster. Hij vervaagt de grenzen van hiphop met overdonderende elektro-invloeden. Omdat het oog ook wat wil, wordt voor onze ogen een kleurrijke onemanshow in elkaar geflanst.
Paard van Troje, Den Haag // € 2,50 CJP-korting // Meer info

23 april: Poogie Bell Band
De bandnaam klinkt aandoenlijk, maar Charles 'Poogie' Bell is een echt beest op de drums. Na gejamd te hebben met David Bowie, Erykah Badu en Chaka Khan, verleidt hij ons met zijn eigen band door middel van neo-soul en smooth jazz.
North Sea Jazz Club, Amsterdam // € 2,50 CJP-korting // Meer info

Festival

22 en 23 april: International Literature Festival Utrecht
‘Millenials lezen te weinig en staren alleen maar de hele dag op hun smartphones!’ Deze zin wordt continu rondgegooid door de oude garde, vaak met een subtiele geur van mottenballen. Bewijs het tegendeel op dit festival en filosofeer met internationale schrijvers over het belang van literatuur.
Oude Postkantoor, Utrecht // Tot € 10,- CJP-korting // Meer info

Tot 29 mei: Tweetakt
Dit festival voor theater, kunst, cabaret én muziek loopt nog steeds als een trein. Bij de installatie Lion & Canvas zie je wat gebeurt als je een schilderdoek naar een groepje leeuwen gooit en in Digestion wordt een driegangenmaaltijd van een familie geanalyseerd.
Diverse locaties in Utrecht // € 6,- CJP-korting // Meer info

Film

19 t/m 24 april Cinéma Arabe
Rebelse Arabische filmmakers zijn flink gerepresenteerd op dit festival. Bekijk de docu Yallah! Underground, over activistische muzikanten en kunstenaars in het Midden-Oosten. Of het satirische Waiting for the fall, waarin een klein Syrisch dorpje zich bijna net zoveel opwindt om luchtaanvallen als om de aankomende volleybalwedstrijd van het lokale damesteam.
Diverse locaties in Amsterdam // Tot € 1,50 CJP-korting // Meer info

21 april: De Groene Amsterdammer & Studio/K presenteren: The Graduate
Legendarische film uit 1967, waarin de pas afgestudeerde Benjamin (een knullige Dustin Hoffman) een verhouding heeft met de oudere Mrs Robinson. Naast de stomende cougar-affaire zien we Benjamin zich verzetten tegen de geestdodende normen van de jaren zestig. Achteraf is er een panelgesprek over hoe de film zich verhoudt tot de quarter-life crises van hedendaagse twintigers.
Studio/K, Amsterdam // € 1,- CJP-korting // Meer info

Hardcore Henry
Mensen worden tot pulp geslagen en gangsters hebben het op je gemunt. Klinkt als een standaard actiefilm, alleen wordt Hardcore Henry van begin tot eind vanuit de eerstepersoonsperspectief gefilmd. Jawel, jíj bent Henry.

A Bigger Splash
Een androgyne rockster (Tilda Swinton) trekt zich met haar jongere minnaar (Matthias Schoenaerts) terug op een Italiaans eiland. Maar dan verstoort een vriend uit het verleden (Ralph Fiennes) als een megalomanische orkaan de vrede. Zijn Lolita-achtige dochter (Dakota Johnson) zorgt voor nog meer psychologische puinhoop in de villa.

Afhankelijk van de bioscoop krijg je tot € 2,50 korting met je CJP-pas.

Expo

20 april: CJP Exclusief: Body Worlds
Op iemand anders neerkijken is nutteloos: van binnen zijn we toch allemaal dezelfde roze smurrie. Met CJP Exclusief krijg jij na sluitingstijd een grand tour door de menselijke biologie. Je mag bovendien een CJP-loos individu meenemen.
Body Worlds, Amsterdam // € 7,50 CJP-korting // Meer info

Tot 21 augustus: Van Gogh Mini’s
Good things come in small packages. Tachtig kunstenaars reageren door middel van kijkdozen op de beeldtaal van de Hollandse meester.
MOTI Museum of the Image, Breda // 50% CJP-korting // Meer info

Tot 19 juni: Gustav Klimt en Egon Schiele
Honderd jaar geleden shockeerden Klimt en Schiele de Weense samenleving met hun erotische kunst. De meesterwerken Judith I van Klimt en Edith van Schiele zijn vanuit Wenen naar Nederland gebracht, zodat ook wij preuts mogen blozen bij deze (eigenlijke hele milde) schilderijen.
Gemeentemuseum Den Haag // € 3,50 CJP-korting // Meer info

Judith I van Gustav Klimt (gemeentemuseum.nl).

Tot 2 oktober: Egypte. Land van onsterfelijkheid
In Nederland mag je na je dood blij zijn als je nabestaanden voor het meest basic graf betalen, of jou in een middelmatige urn op de schoorsteenmantel zetten. In tegenstelling tot de oude Egyptenaren, die doden verzorgden alsof het slapende Beyoncé’s zijn.
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden // € 2,- CJP-korting // Meer info

Theater

20 april: Pax Europa
De ene groep roept ‘minder, minder’ en ‘sluit de grenzen’, terwijl de andere groep zegt ‘vluchtelingen zijn welkom’. Maar is Europa meer dan een hysterisch pleeghuis voor vluchtelingen? In deze talkshow wordt er gepraat over hoe we samen kunnen leven in deze nieuwe smeltkroes van culturen.
Theater aan het Spui, Den Haag // € 3,50 CJP-korting // Meer info

21 april: The Little Foxes
In het diepe Zuiden van Amerika vecht een machtige familie onderling om geld. Dochter Rebecca weet zakken met geld af te troggelen, maar ja: nu heeft ze geen familie meer. 
Schouwburg de Lawei, Drachten // € 3,- CJP-korting // Meer info

22 april: Lyrical Fever
Spoken word is anders dan gedichten voordragen: het is een lawine van emoties en een interactie met het publiek. In energieke performances vertelt een diverse groep artiesten persoonlijke verhalen over migratie en identiteit.
Podium Mozaïek, Amsterdam // € 2,- CJP-korting // Meer info

23 April: De Freudjes, geen familie
De zusjes Freud kampen alle drie met ellendige depressies, maar tijdens een heftige nacht vinden ze hun therapie in zwartgallige zelfspot.
Toneelschuur, Haarlem // € 1,- CJP-korting // Meer info

Lezen

21 april: Olav de Maat verklaart asociaal gedrag.
Ruzies om parkeerplekken of confrontaties in de stiltecoupé kunnen bloederig aflopen. Iedereen haat asociaal gedrag en het erge is: we doen er toch allemaal wel eens aan mee. Olav de Maat presenteert zijn boek Hufters & Helden en legt uit waarom de mens zo asociaal is.
’t Dolhuys, Haarlem // € 2,50 CJP-korting // Meer info

24 april: Islam is punk
Anarchie en Allah komen snoeihard samen in de moslimpunkscene van het boek Taqwacore. Auteur Michael Muhammad Knight gaat in gesprek over het belang van islam, punk en het kapotslaan van sociale conventies.
De Balie, Amsterdam // € 1,50 CJP-korting // Meer info

Scène uit de boekverfilming Taqwacore (2010).

Ook blij geworden van deze gouden agendatips? Check dan elke week onze cultuurknallers, zodat je leven net iets mooier wordt.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.