Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP helpt je in je muzikale maatpak
29 APR 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Public Domain Pictures. • Meer blogs over Muziek

CJP helpt je in je muzikale maatpak

Spotify heeft overal wel een lijstje voor: brakke zondagochtenden, vrijdagmiddagen in het park of zaterdagavonden in de kroeg. Het is alleen zo onpersoonlijk, zo’n algoritme. CJP helpt collega’s in hun muzikale maatpak met een persoonlijke touch.

Het idee is simpel: collega’s op de kantoorvloer geven me in een paar zinnen een indruk van hun muzieksmaak en ik maak daar vervolgens een bijpassende Spotify-playlist bij.

Iris (21), stagiaire marketing

Spotify username: Iris Boogaard
Smaak: ‘Ik ben verslaafd aan Sia. Haar nieuwe album heb ik grijsgedraaid. Speciaal voor Taylor Swift ben ik tijdelijk overgestapt naar Apple Music, want haar muziek staat niet op Spotify. Verder luister ik meer pop: Florence And The Machine, Of Monsters and Men, Mumford and Sons, Bastille, OneRepublic, James Bay, ga zo maar door.’
Iris’ muzikale maatpak: Een lijst vol vrouwelijke popsterren van vandaag en morgen. Ariana Grande mag dan natuurlijk niet ontbreken, maar Charli XCX en Dua Lipa zijn ook absoluut de moeite waard. Oh, en Carly Rae Jepsen is veel meer dan die ene hit Call Me Maybe. Als we van de gebaande poppaden afgaan en een folkweggetje inslaan, komen we terecht bij nieuw werk van The Lumineers en de Schotse C. Duncan. Als verrassing nog een solotrack van Florence Welch – die van Florence And The Machine ja – en de stijlvolle soul van Lianne La Havas.
Wat vindt ze ervan: ‘Er stonden heel veel nummers in die ik al kende. Op Boom Clap van Charli XCX heb ik ooit nog een dansje ingestudeerd. Carly Rae Jepsen vind ik echt verschrikkelijk! Haar muziek is zo kinderlijk, van die tienerpop. Ariana Grande trek ik dan weer wel. Een vrolijke playlist, sowieso!
Cijfer: ‘Ik geef een 7,3, aangezien ik veel nummers al kende’.

Lisa (23), marketeer

Spotify username: snamsom
Smaak: ‘Momenteel staat Diggy Dex op repeat. Daarnaast luister ik graag naar Fink, I Am Kloot, Angus & Julia Stone en José Gonzalez. Maar ook oude muziek, zoals Cat Stevens, James Taylor en The Beatles. Get Lifted van John Legend is mijn favoriete album aller tijden.’
Lisa’s muzikale maatpak: De tijd van John Legend is geweest, vinden wij. Met soulzangers als Gallant, Anderson .Paak en BJ The Chicago Kid moet Lisa ook uit de voeten kunnen. Een afgestofte track van The Velvet Underground in deze playlist is dan weer niet heel vernieuwend, maar Foxygen komt gewoon uit de 21-ste eeuw en klinkt net zo oud. Tourist LeMC is een Vlaamse tegenhanger van Diggy Dex en Ry X en Gambles bundelen de krachten tegen José Gonzalez. Als Lisa Wilco niet kent is er nog een wereld te winnen.
Wat vindt ze ervan: ‘Ik heb de lijst gisteren aangezet tijdens het koken. Twee liedjes heb ik geskipt omdat ze te lang duurden. De ontdekking van de avond was voor mij Tourist LeMC. Ik kon hem nauwelijks verstaan, dus heb wel even moeten googlen op zijn songteksten. In dat liedje van The Velvet Underground herkende ik gelijk The Beatles. Verder een hele aardige lijst, goed afgestemd op mijn smaak.’
Cijfer: ‘Ik ga voor een mooie 7,5.’

Jennifer (26), freelance redacteur

Spotify username: jenniferaardema
Smaak: ‘Ik heb een zorgvuldig samenstelde lijst met guilty pleasures: foute hits uit de jaren tachtig en negentig. Verder luister ik graag naar Mumford and Sons en zielige singer-songwriters met baarden. En alles, maar dan ook echt alles, van Beyoncé.’
Jennifer’s muzikale maatpak: Fout bestaat niet! Onder dat mom een paar hedendaagse bands en artiesten die rijkelijk uit de jaren tachtig putten, zoals Cut Copy, CHVRCHES en Hot Chip. Die laatste band komt in deze playlist zelfs weg met een cover van Bruce Springsteens Dancing In The Dark. Met een oudje van Beyoncé even een herkenningspunt, en dan gaan we al gauw over naar zielige singer-songwriters met baarden. Whitney laat horen hoe prachtig zulke folkliedjes nog altijd kunnen zijn en in Mutual Benefit heeft Jennifer vanaf nu een favoriete nieuwe band.
Wat vindt ze ervan: ‘Een hele fijne lijst! Empire of the Sun vind ik tof, daar zit echt een jaren negentig randje aan. Dit is allesbehalve een foute lijst, durf hem ook wel te draaien als mijn vrienden er zijn. Er zit een goede sfeer in: vrolijk, maar relaxt. Dus ik draai ‘m tijdens het werk en niet op feestjes.’
Cijfer: ‘Een 8! Dit ga ik nog wel vaker luisteren.’

Yan (24), stagiair cultuur

Spotify username: w.m.g. ubachs (‘We gebruiken het account van de vader van een ex-huisgenoot, vraag me niet waarom.’)
Smaak: ‘Donnie.’
Yan’s muzikale maatpak: Yan’s summiere commentaar is glashelder: hij is groot fan van de Amsterdamse rapper Donnie, die we ook wel kennen als de mannelijke Marilyn Monroe, Maradonnie, DuBoyKermit of Donald Scloszkie. Daarom is zijn lijst dan ook bijna geheel gevuld met tracks van Nederlands grootste raptalent. Gelukkig is Donnie een productieve jongen en valt er te putten uit zijn album Mannelogie en recente mixtape Loei Ordinair. Voor het geval Yan toch een andere Donnie bedoelde, hebben we nog wat tracks van Donnie Trumpet, Donnie Fritts en Donnie McClurkin toegevoegd.
Wat vindt hij ervan: ‘Een mooi uitgebalanceerde lijst, met zowel evergreens uit zijn oude werk als experimentele nieuwe hymnes van muziekvernieuwer Donnie. Bij het luisteren van deze lijst proef ik ik grey goose batras in mijn keel en krijg ik spontaan de drang om nog een Hermès-riem te kopen. Eigenlijk zijn alle albums van Donnie een soort best of, maar dit is het neusje van de bamischijf.’
Cijfer: ‘Dit kan maar één cijfer zijn: ik geef deze playlist een donnie.’ (10)

Voor het gemak hebben we alle tracks uit deze gepersonaliseerde playlists maar even gebundeld in één grote lijst. Jaloers op al die gepersonaliseerde playlists? Stuur een mail naar rick@cjp.nl en misschien zit jij wel in de volgende editie van het muzikale maatpak!

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.