Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
8 easter eggs in kunstwerken die je nooit eerder zijn opgevallen
20 APR 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: YouTube, jay8085, Wikipedia, Robert Wade, cea+. • Meer blogs over Expo

8 easter eggs in kunstwerken die je nooit eerder zijn opgevallen

Google een plaatje van De Nachtwacht. Goed bekeken? Wegklikken dan. Hier heb je een potlood, teken het schilderij maar na op papier. Dat valt niet mee he? Hoe geconcentreerd je ook kijkt: je mist een hoop.

Dat weten kunstenaars ook. Zij nemen graag een loopje met je en verstoppen soms kleine referenties, verborgen boodschappen of symbolen in hun kunst. Een soort paasei, maar dan artistiek. Wij selecteerden acht easter eggs die je sowieso gemist hebt.

David van Michelangelo

Een moedige held, dat is wat we zien als we kijken naar David van Michelangelo. De jongeman is weliswaar naakt, maar kijkt met een zekere nonchalance weg van zijn bewonderaars. Toch? Nou, niet dus. Wetenschappers die het beeld bestudeerden kwamen erachter dat David angstig wegkijkt als je hem vanaf een hoger perspectief ziet. Niet moedig, maar doodsbang: David moest het immers opnemen tegen de reus Goliath.

De angstige blik van David.

Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci

Over Het Laatste Avondmaal is al veel gezegd en geschreven. Maar zelfs Dan Brown wist niet dat uomo universale Da Vinci er ook een muziekstuk in heeft verstopt. Een Italiaanse computertechnicus besloot lijnen te trekken tussen de broden op tafel en de handen van Jezus en de apostelen. Als je de noten van rechts naar links leest – zoals Da Vinci schreef – openbaart zich een kleine, maar fijne compositie. Het verraad van Jezus door Judas heeft naast de Matthäus-Passion nu dus een extra soundtrack.

Pak een pen en trek de lijntjes zelf.

Madonna met Sint-Giovannino van Domenico Ghirlandaio

Sci-fi fans kunnen hun hart ophalen met deze: in het schilderij Madonna met Sint-Giovannino van de Italiaanse schilder Domenico Ghirlandaio zou in de rechterbovenhoek een ufo zweven. Zouden aliens in de vijftiende eeuw onze aarde bezocht hebben? En weet de mensheid dat nu niet meer omdat ze een neuralyzer uit Men In Black gebruikten?

Rechtsboven Madonna vliegt een ufo.

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles

Je weet niet waar je moet kijken op deze iconische hoes. The Rolling Stones wisten dat wel; zij zagen uiterst rechts een pop met een trui aan, met de tekst ‘Welcome The Rolling Stones’. Een klein gebbetje van de Fab Four. Een paar maanden later verscheen het album Their Satanic Majesties Request van The Rolling Stones en raad eens welke gezichten je vindt in het bloemenperk op de cover? Yep, die van John, Paul, Ringo en George.

Uiterst rechts, een pop die in een stoel zit. Zie je 'm?

The National Cathedral in Washington

De op zes na grootste kathedraal van de wereld opent zijn deuren voor protestante christenen, maar als je rond het kerkgebouw loopt zie je dat ook een ander geloof verkondigd wordt: the dark side of the force. In 1980 schreef National Geographic een wedstrijd uit om een nieuw ornament voor de kathedraal te kiezen. Darth Vader won en Jay Hall Carpenter bracht het sculptuur aan. 

Hier pronkt Darth Vader op The National Cathedral in Washington.

De Ekster op de Galg van Pieter Bruegel

Pies en poephumor: Pieter Bruegel was er niet vies van. Op zijn schilderij De Ekster op de Galg is links onderaan in het donker een poepende man te ontwaren. Een grapje dat hij op De Kermis in Hoboken ook al had gemaakt, waar maar liefst drie poepende mensen te vinden zijn. Bah, Pieter, bah.

Linksonderin zit een meneer een bruine trui te breien.

Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw van Jan van Eyck

Een statig portret van een pasgetrouwd stel, niets meer, niets minder. Maar eigenlijk is dit een enorm streetwise schilderij: Van Eyck schilderde in de achtergrond een spiegel waarin drie andere mensen te zien zijn. Volgens kunsthistorici is hij zelf te zien in de reflectie. Boven de spiegel schreef hij: Johannes de eyck fuit hic, vijftiende eeuwse straattaal voor Van Eyck was hier. Zou dit de eerste graffiti-piece ooit zijn?

Kijk eens even in de spiegel van Jan van Eyck.

La Rêve van Pablo Picasso

Okay, dit is misschien geen easter egg, maar deze vrouw heeft toch gewoon een penis op haar gezicht?

Le Rêve van Pablo Picasso (1932), in bezit van Steven A. Cohen.

Als je dit soort grappen en grollen van mijlenver wil zien aankomen, dan is de nieuwe campagne van het Rijksmuseum echt wat voor jou. Met de #hierteekenen-campagne wil het museum bezoekers aanmoedigen niet vluchtig te kijken, maar een schilderij of werk na te tekenen. Zo zie je veel meer! Met je CJP-pas krijg je ook nog eens een monsterkorting van 50%.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.