Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Vijf artiesten met een draadje los
14 MRT 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Mykki Blanco. • Meer blogs over Muziek Festival

Vijf artiesten met een draadje los

Doldwaze muziekfreaks opgelet! Rewire Festival wordt geroemd om zijn experimentele jazz én elektronische pop. De line-up is verre van gewoontjes en staat bomvol artiesten die iets (te) geks hebben. Wij lichten er vijf uit.

Voor iedereen die iets met gekheden op stokjes, herbedrading of gewoon met cultuur heeft, is er van vrijdag 1 tot en met zondag 3 april Rewire Festival, op verschillende locaties in de Haagse binnenstad. Zo sta je het ene moment in een fabriekshal te hossen, om het volgende moment door een kerk te stuiteren. Alle soorten dansmoves kunnen tijdens dit festival, want hier hoor je zowel elektronische en neoklassieke muziek, als new jazz, experimentele pop en andere geluidskunsten. Wil je liever stilzitten? Dat kan. Er zijn films, lezingen, workshop en optredens. Wat je ook doet, check sowieso onderstaande te gekke artiesten.

1. Mykki Blanco

Een draadje los, omdat: deze Amerikaanse schrijver, activist én performance-kunstenaar gender-bending naar een nieuw niveau tilt. De rapper doorbreekt stereotyperende rollen tussen óf man óf vrouw zijn, en maakt een vuist tegen homofobie. Stoer, omdat de rapscene bekend staat om licht-homofobische trekjes. Deze artiest klapt teksten in your face die je kunt vergelijken met keiharde gangsta rap, terwijl je naar een drag-performance kijkt.
Te gek om te zien, omdat: Mykki met niemand te vergelijken is. Dan komt er weer een video uit met een ontblote borstkas zonder borstvorming, dan zie je de ster weer in een jurk met vlechten tot de grond. De riot grrrl-rapper zorgt voor een extravagante show en werkte met hypermoderne producers als Gobby, Brenmar en Matrixxman. Je kunt tijdens Rewire alvast materiaal zien van het nog niet uitgebrachte soloalbum.

2. Matana Roberts

Een draadje los, omdat: deze componist, bandleider, jazzsaxofonist en geluidskunstenaar op ieder vlak excelleert. Matana ziet er snugger uit, maar maakt bij haar publiek zeker iets los. Of dat nou draden of emoties zijn. Tsja, en genieën hebben nou eenmaal doorgaans een draadje los. Of een weelderige haardos zoals Einstein.
Te gek om te zien, omdat: deze New Yorkse met haar muziek een verhaal schetst van de geschiedenis van zwart Amerika. Zo focust ze zich tijdens de free-jazz performance op de on-the-fly evolutie: dat is een combinatie van beeld, geluid en elektronische foefjes die samen te gek klinken. Tegelijkertijd doe je kennis op over de tradities van American Creative Expression. Dit is kunst uit de periode van 1930 tot 1950 waarin veel donkere creatieven literatuur, muziek en kunst maakten. Veel van dit nalatenschap is verwaarloosd, maar Matana brengt deze kunststroom wederom tot leven.

3. Factory Floor

Een draadje los, omdat: dit Britse duo zichzelf naar een fabrieksvloer heeft vernoemd. Dat is al een beetje mesjogge, natuurlijk. Daarnaast zijn hun performances herkenbaar door de repetitieve beats in combinatie met op alternatieve wijze instrumenten bespelen. Je moet knettergek zijn om zulke transversterkende geluiden te produceren.
Te gek om te zien, omdat: Nik en Gabriel een combinatie maken van post-punk en industrial, die klinkt als techno. De optredens zijn veelzijdig: dan slaat Nik weer met een drumstok op haar gitaar, terwijl Gabriel een snaarstrak ritme aanhoudt, om vervolgens weer de stem van Nik erdoor te mixen.

4. Gazelle Twin

Een draadje los, omdat: er geen enkele foto van deze Britse artiest bestaat, zonder dat haar hoofd is bewerkt met lappen vlees of weggevaagde ogen. Ze houdt ook erg van haar donkerblauwe capuchontrui, wat wij meer de stijl van de Perkamentus look-a-like uit Merlijn de Tovenaar vinden.
Te gek om te zien omdat: de componist, producer en muzikant, die door haar ouders Elizabeth Bernholz wordt genoemd, een audiovisuele show heeft gemaakt rondom Kingdom Come. ‘Wat is dat?’, horen we je denken. Nou, dat is een roman van de Britse schrijver J. G. Ballard, die gaat over de dunne lijn tussen consumentisme en fascisme. Dat klinkt als twee vocalisten die zingen, terwijl je kijkt naar theater, video en live muziek. Om de sfeer extra donker te maken, zie je beelden van verlaten winkelcentra en autogarages die het freaky decor creëren.

5. James Holden & Maalem Houssam Guinia

Een draadje los, omdat: deze combinatie van Maalem Houssam Guinia’s wereldmuziek en de techno dj-skills van James Holden supertwisted klinkt. Een bizar geluid dat traditionele én futuritische geluiden mixt. Noemt het een lijpe, muzikale trip.
Te gek om te zien, omdat: James Holden al jaren wordt gezien als dé psychedelische techno sjamaan, die altijd opzoek is naar nieuwe muzikale fusies. Zo verhuisde hij twee jaar geleden naar Marrakesh en werd daar een onderdeel van dit muzikale genootschap. Helaas overleed vorig jaar Maalem Mahmoud Guinia, het brein achter de groep, maar nu heeft zijn zoon Maalem Houssam Guinia het overgenomen. Om vast in de sfeer te komen luister je de EP Marhaba.

Naast deze vijf stapel mesjokke acts kun je tijdens Rewire Festival ook kijken naar onder andere Battles, Animal Collective, Not Waving, Mica Levi & Stargaze, Xiu Xiu, Ben UFA, Hilde Marie Holsen en Leo Syirsky. Kortom, dit is dé plek om toptalent te spotten en te ontdekken.

Zin gekregen om deze acts in het echt te ervaren? Van 1 tot en met 3 april wordt Den Haag ondergedompeld in avontuurlijke muziek. Locaties zijn onder andere de Grote Kerk, Paard van Troje, Lutherse Kerk en Prins27. Als CJP'er krijg je 10% korting op alle tickets. Vul hiervoor kortingscode CJPRWR16 in bij het bestellen van je ticket. Je pas wordt gecontroleerd aan de ingang.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.