Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Schop het ver in Kunstbende met deze gouden tips
25 MRT 2016 • Door Rick van Veluw. Beeld: Pim Geerts, Pixabay. • Meer blogs over Theater

Schop het ver in Kunstbende met deze gouden tips

Inspiratie. Het komt en het gaat. Soms is er dagen niets, soms stroomt het als een Hollandse regenbui je brein binnen. Bij Kunstbende is inspiratie belangrijker dan ooit: ze hebben dit jaar geen thema. Je moet het allemaal zelf verzinnen. Gelukkig is hier CJP to the rescue.

1. Helden, boegbeelden en pioniers

Zonder David Bowie geen Lorde, zonder Rembrandt geen Van Gogh, zonder Spinvis geen Ronnie Flex. Iedereen heeft wel een held. Zo eentje waar je tegenop kijkt en diep van onder de indruk bent. Vincent van Gogh kon je vroeger gerust weken op water en brood zetten, als hij maar naar het Joodse bruidje van Rembrandt mocht staren. Popprinses Lorde verafgoodde David Bowie, die ze zelf 'de alien in het grijze pak' noemt. En Spinvis mag dan wel de antithese van drank & drugs zijn: Ronnie Flex is groot fan en put veel inspiratie uit zijn werk. Laat je dus inspireren door jouw favoriete artiesten en kunstenaars. Anders geldt altijd nog: 'beter goed gejat dan slecht verzonnen'.

2. Even koffie halen

Er zijn mensen die hun carrière hebben gebouwd op geniale invallen tijdens het douchen. Of altijd eerst een hardlooprondje doen voordat ze aan de slag gaan. Inspiratie kan leiden tot grootse kunstwerken, maar ligt oh zo vaak verscholen in dagelijkse beslommeringen. Drie uur staren naar een leeg doek? Een wandelingetje naar het koffiezetapparaat en ping! Tijdens een handeling van een paar minuten heb je ineens het beste idee ooit waarmee je de Kunstbende op zijn grondvesten zal doen laten schudden. You know what to do: bouw een tosti, fiets een rondje door de stad of maak de badkamer schoon. De inspiratie zal als bliksemflitsen tot je komen.

Deze inspiratiebron droogt nooit op.

3. Aan/Uit

‘Hmm misschien werkt dit wel als couplet in dit num… OMG! Heeft Merel echt een relatie met die Patrick?’ Oh man, moet je zien hoe die gozer op zijn profielfoto staat.’ Een halfuur is genoeg om in de diepste krochten van Facebook te belanden, of per ongeluk een Instagram-foto van de collega van je achterneef te liken. Log dus uit van Facebook, Instagram en Twitter en laat alle binnenkomende snaps op Snapchat even voor wat ze zijn. De enige juiste prikkels die je op dit moment wilt ervaren zijn puur artistiek en verheffend (en hebben niets met mentions of likes te maken).

4. De ervaringsdeskundige

De beste tips krijg je van ervaringsdeskundigen. Daarom belden wij met Else Kemps, die twee keer meedeed aan Kunstbende in de categorie Taal en vorig jaar de prestigieuze Turing Gedichtenwedstrijd won. Met haar twintig lentes was Else de jongste winnaar ooit. Haar gedichten hebben altijd het alledaagse als startpunt. ‘Een anekdote, of iets wat ik op straat heb gezien. Daar blijft meestal niets van over. Ik associeer een eind weg met die woorden.’ Haar gouden tip: begin nooit blanco. ‘Ik kan niet beginnen met een leeg vel. Dan zitten er geen woorden in mijn hoofd. Door het lezen van een boek of een poëziebundel raak ik in de juiste sfeer. Laatst jureerde ik een voorronde van Kunstbende in Limburg. Bij werkelijk iedere kandidaat schreef ik in mijn notitieboekje: lees een boek, lees een bundel. Wees niet bang om je te laten inspireren.’

Jij wanneer je deze tips ter harte neemt en de Kunstbende wint.

Geïnspireerd geraakt? En ben je tussen de 13-18 jaar oud? Surf dan naar de website van Kunstbende en schrijf je in voor de voorrondes.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.