Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Opera: het nieuwe rammen op techno
03 MRT 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Petrovsky & Ramone. • Meer blogs over Muziek Festival Theater

Opera: het nieuwe rammen op techno

Hippe cultuurliefhebbers, opgelet! Opera is the next big thing om foto’s van op Instagram te plaatsen. Het leven is nou eenmaal leuker als je het bezingt met boventitels. Wil je hier getuige van zijn? Tijdens het Opera Forward Festival zie je het werk van de nieuwe generatie makers.

De Nationale Opera bestaat dit jaar vijftig jaar. Normaal sta je voor dit soort heugelijke feiten in een dorpse feestzaal, struikelend over een papier-mâché Abrahampop, je te overeten met lopend buffetvoedsel. De Nationale Opera organiseert liever een festival. Tien dagen lang zie je in Amsterdam opera’s, talkshows, exposities en studentenvoorstellingen in concert- en theaterzalen. Denk aan het Nationale Opera & Ballet-gebouw, het Muziektheater, Muziekgebouw aan ’t IJ en de Stadsschouwburg. Voordat je nu denkt aan het woord ‘ontoegankelijk’, dit zijn vijf reden waarom opera (forward festival) vanaf nu jouw lievelings is.

1. Wereldpremières zijn binnen handbereik

De eerste wereldpremière waar jij gewoon naartoe kunt is Only the sound remains van de Finse componist Kaija Saariaho. Deze opera is een Japans drama en gaat over de boeddhistische overtuiging dat licht in het donker woont. Klinkt zweverig, maar is juist aardig bedoeld van het licht, want zo worden levende wezens niet verblind. Deze compositie gaat erover dat dit weggemoffelde licht weer eens uit het donker komt. De tweede wereldpremière is Blank Out. Het verhaal is geschreven door Michel van der Aa, een operamaker die 3D-film combineert met klassieke muziek en elektronica. Het gaat over de Zuid-Afrikaanse poëet Ingrid Jonker. Na een traumatische gebeurtenis proberen moeder en zoon hun herinneringen naast elkaar te leggen. Super spannende opera in een kakelvers jasje.  

'Nouuuu, ik wil niet in het licht!' - Only the sound remains van Petrovsky & Ramone

2. Humor en machtspelletjes horen er bij

Naast wereldpremières zie je tijdens het festival ook de nieuwste productie van regisseur Moesorgski genaamd Chovansjtsjina. Dit is een Russisch verhaal over de vorst Chovanski die vechtgrage musketiers opzet tegen Peter de Grote. Voor iedereen die niet alle tsaren van Rusland uit zijn of haar hoofd kent: dit was eind zestiende en begin zeventiende eeuw de tsaar van Rusland. Naast het absorberen van bizar mooie muziek, is het ook leerzaam om te zien hoe een volk lijdt onder de machtsspelletjes van hun leiders. Houd je meer van humor en spaghetti? Dan is Il matriomonio segreto van Cimarosa echt iets voor jou. Een grappige, Italiaanse opera over een geheim huwelijk – het koppel komt uit verschillende klasses, kan echt niet! - dat onder druk kom te staan.

3. Met als thema ‘bezieling’ krijg je inspiratie

Dat moment waarop je in de nacht wakker schiet en snel een aantekening in je telefoon typt. Of opeens een intense drang voelt om je muur ijsblauw te schilderen. Dat is bezieling. Ook wel: de sterke inspiratie waarmee je dingen creëert. Een onderliggende laag bij het Opera Forward Festival, waarbij nieuwe stukken, frisse makers en een nieuw publiek op een voetstuk worden geplaatst.

4. Interessante praatjes van expert zijn toegankelijk

Voorafgaand aan het festival kun je naar conversaties van kunstenaars en wetenschappers. Deze talks zijn gratis, je hoeft alleen maar even te reserveren. Sprekers zijn bijvoorbeeld Richard Sennett, een cultuursocioloog die wordt gezien als een van de invloedrijkste denkers van dit moment en Peter Sellars, een opera- en theaterregisseur die stukken van Mozart in een (Jenny from the) Bronx-achtige setting wist te plaatsen. Coole fusies dus!

5. Gratis naar events van hippe vernieuwers

Je kunt als CJP'er voor helemaal noppes naar de Hosted Nights van het Opera Forward Festival. Deze festivalavonden worden samen met vernieuwers van Hollandse bodem georganiseerd. Op het programma staan drie avonden waarbij er beurtelings wordt samengewerkt met Fotografiemuseum Foam, The Rest is Noise van het Muziekgebouw aan 't IJ en FIBER Festival. Zij nemen het Nationale Opera & Ballet gebouw voor één avond over en daarmee is opera officieel het nieuwe rammen op techno.

Van 15 tot 25 maart is het Opera Forward Festival in Amsterdam. Tot € 146,- korting op tickets voor deze opera's? Gebruik kortingscode OFJ in de online ticketshop.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.