Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 9
03 MRT 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Tiga. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 9

Van geluidsnobs tot muzikale analfabeten: deze luisterlijst is appetijtelijk voor iedereen. Deze week luister je onder andere naar Tiga, BJ the Chicago Kid en LÅPSLEY.

1. De Harmonies – Pudding (EP)

Je kunt natuurlijk moeilijke persquotes van obscure muzieksites in je biografie plempen. Je kunt ook op je Facebook-pagina zetten dat De Groene Amsterdammer, Enzo Knol én Bram z’n moeder je muziek ‘uitstekend’ vinden. Karim Ayachi en Paul Hanekamp maken liedjes over wollen truien, irritante dingen en pleasers. Daarmee zijn ze een verfrissing in het muzikale landschap. Onze favoriet is Boontjes met Chips over PC-Hooftstraat ho’s, en chicks die communicatiewetenschappen studeren. Dat allemaal met een catchy refrein en elektronische beats.

2. Ray LaMontagne – Ouroboros (album)

In een smooth mood? Deze fluisterende stem zet meteen de toon voor romantiek. Grammy Award-winnaar Ray LaMontagne komt met een zesde album, tjokvol invloeden uit folk, blues, rock en soul. De Amerikaanse singer-songwriter werkte op zijn negentiende als fabrieksjongen. Tijdens de meest geestdodende taak ooit - schoenen in elkaar zetten - hoorde hij op de radio Treetop Flyer van Stephen Still. Dit gaf hem de moed om ontslag te nemen en een muzikale carrière na te streven. Het enige wat Ray nu nog met schoenen doet, is zijn geluid naar het genre shoegaze laten neigen.  

3. Tiga – No Fantasy Required (album)

De Canadese dj en producer Tiga heeft een gezellige Facebook-pagina waarop hij quotes van zijn inspirators post. Zo stond er afgelopen week: ‘I don't need inspiration. I need deadlines’. Een uitspraak van de Amerikaanse componist/jazzpianist/orkestleider Duke Ellington. Tiga heeft zijn album gelukkig af en het resultaat is een combinatie van ondergrondse techno en popliedjes. Planet E is een samenwerking met Hudson Mohawke. Het begint met een hysterisch druppelende kraan en een dreigende beat. ‘With the joy that I’m feeling, I am on planet E. Total brain peace when it’s just you and me’. Volgens ons is het een ode aan XTC. Daar is niet veel fantasie voor nodig.

4. BJ the Chicago Kid– In my mind (album)

Als er een playlist bestaat die ‘baby-verwekkende-tracks met een Motown-twist’ heet, dan staan de nummers van BJ the Chicago Kid er zeker tussen. Deze Amerikaanse singer-songwriter uit Chicago (goh) heeft ons nieuwste lievelingslied gelanceerd: The new Cupid. Het is een analyse van Cupido, die bezig is in de club, gezongen met dé rapper van dit moment; Kendrick Lamar. Die laatste is niet de enige topartiest waar BJ mee werkt. Denk aan: Schoolboy Q, Kanye West en Jay Rock. Pure liefde voor iedereen die neo-soul en hiphop kan waarderen.

5. LÅPSLEY – Long Way Home (album)

Deze Britse zangeres heet eigenlijk Holly en is nog maar 19 jaar. Ze heeft een stem die doet denken aan een jonge Adele, gemixt met elektronisch geproduceerde tonen. Alle nummers schrijft ze zelf. Haar ouders vinden dat iets minder, want zij willen liever dat dochterlief haar studie geologie afmaakt. LÅPSLEY plaatste daarom in het geheim liedjes op Soundcloud en werd ontdekt in de krochten van het Internet, wat weer leidde tot een contract bij een label. Ondergetekende mocht ter kennismaking de zangeres in een akoestische setting zien optreden en was dolgelukkig. LÅPSLEY’s album Long way home is nu verkrijgbaar en het klinkt amazeballs.

6. Roald van Oosten – Oh Dark Hundred (album)

Er zijn Hollandse pophelden die we moeten koesteren, zoals Roald van Oosten. Vroeger zat hij in de indierockband Caesar, waarmee hij als jonge god speelde op Lowlands, Pinkpop en het Amerikaanse South By South West. Toen passeerde zijn folk noir-project Ghosttrucker de revue met daarnaast composities voor films, televisie en het theater. Nu is er een nieuwe plaat en die klinkt als een fusie van al zijn kunnen: bomvol gitaren, retro-elektronica en gelaagde harmonieën.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste en opvallendste muziek.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.