Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst week 13
31 MRT 2016 • Door Kim Buitenhuis. Beeld: V2 Records - Charles Bradley. • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst week 13

De lijst der lijsten staat deze week vol muzikale grappenmakers, die hun nieuwe plaat allemaal op 1 april uitbrengen. Nu maar afwachten of dat ook echt gebeurt. Tot die tijd geniet je hier vast van een smakelijk voorproefje.

Sunset Sons – Very Rarely Say Die

Deze Engels-Australische band ontstond op een magisch moment in het Franse surfersstadje Hossegor. Wie kent het niet. In bar Le Surfing sloeg de vonk over tussen de vier surfdudes Rory, Pete, Jed en Rob. We zijn nu twaalf maanden verder, en het kwartet heeft al een killer festivalseizoen én een welverdiende plek in het voorprogramma van Imagine Dragons achter de rug. Tussendoor vonden ze gelukkig ook nog wat tijd om hun debuutplaat te maken. Voor de finishing touch reisden ze trouwens weer terug naar Hossegor. De jongens kwamen daar op vrolijke wijsjes, waardoor je ook zin krijgt om op een surfplank te springen. Wel bij zonsondergang natuurlijk.

Town of Saints – No Place Like This

Groningse Harmen en Finse Heta kwamen elkaar tegen in de Oostenrijkse bergen. Of Harmen toen zijn gitaar meehad en Heta haar viool, is de vraag. Maar de muzikale klik was een feit voor het duo. Met als gevolg alleen al 130 liveshows tijdens hun Europa-tour in 2014. Dat is niet niks, nee. Voor No Place Like This is de band uitgebreid met Jukka (bas), Berend (gitaar) en Jesse (drums). Vijf is immers ook een mooi aantal om een bergwandeling te maken. Of om op tour te gaan. Dan raak je tenminste niet zo snel uitgepraat. Verwacht vrolijke indiepop en lichte teksten, met een diepere betekenis. Harmen legt uit: ‘Wanneer je begint met het stellen van levensgrote vragen, moet je toch vaak door een poel van pietluttigheden kruipen om bij een antwoord te komen.’ Pietluttig of niet, lekker luistervoer is het wel, en daarvoor hoef je niet lang te zoeken.

Yeasayer – Amen & Goodbye

Door hun nieuwe plaat is één ding zeker; de drie boys uit Brooklyn speelden vroeger het liefst met een poppenhuis. Van de albumcover tot de eerste clip: overal zijn opvallende poppetjes gebruikt. Als je goed kijkt, zie je dat een paar rare exemplaren iets weg hebben van Caitlyn Jenner (al een rare pop op zich), en Donald Trump (idem). Dit hadden we van Yeasayer natuurlijk kunnen verwachten, aangezien ze hun muziek omschrijven als ‘New Weird Amerika of psych folk’. Een beetje gek of niet, deze experimentele rock is sowieso lekker. Let op: single Gherson’s Whistle start met lopend water, daar kunnen diegenen met een ietwat gevoelige blaas misschien niet tegen. Alleen luisteren op de pot dan maar.

Charles Bradley - Changes

Of je nu man, vrouw, jong of oud bent; iedereen is een beetje verliefd op Charles Bradley. De grote knuffelbeer, die zelfs een berg stenen nog kippenvel bezorgt, was daar ineens op zijn 62ste. Wat een feest dat de laatbloeier in 1962 (duidelijk zijn geluksnummer) werd meegenomen door zijn zus naar het Apollo Theater in New York, voor een concert van James Brown. Inspiratie alom. Na bijna een leven lang als Brown-imitator te hebben geleefd, bleek het tijd voor de volle spotlights. En terecht. Gelukkig heeft de breedlachende levensgenieter meer dan genoeg bagage om muzikaal uit te putten. Dat hoor je terug op zijn derde plaat Changes. Zo spoort The Screaming Eagle of Soul ons met zijn rauwe soulstem in Change For The World aan om niets anders te doen dan goed, want: ‘Hate is poison in the blood’. Verder weet hij zelfs het Black Sabbath-nummer Changes om te zetten in rauwe soul. Nou, dan ben je een held hoor. Je kunt de beste man op 6 april bewonderen in een uitverkocht Paradiso. Geen kaartje? Geen ramp; 3 april staat ‘ie ook in TivoliVredenburg

Moderat – Moderat III

Wat ooit begon als een tijdelijke affaire tussen Modeselektor en Apparat, heeft zich ontpopt tot een goed huwelijk van veertien jaar. Met als ultieme liefdesbaby: Moderat III. We vergeven het de band meteen dat ze nul creativiteit over hadden voor een meer verrassende albumtitel. Alles is in de electronische pop-soul songs met dansbare beats gaan zitten. Dat is bijvoorbeeld duidelijk te horen in Eating Hooks. Beter uit te leggen als een jungle aan geluiden die je op repeat wil zetten. Nog even een Reminder; scoor vast tickets voor het concert op 1 oktober in de Heineken Music Hal.

Re:Freshed Orchestra – The Re:Freshed Orchestra

Met zestien man sterk de studio in; dat is vast geen frisse boel geweest. Gelukkig heeft het orkest daar hun ‘refreshing’ muziek voor. Het sprookje begon toen ze nog een kleine band met gitarist, bassist en drummer waren. Vier jaar geleden kwamen daar handen vol blazers en strijkers bij. In eerste instantie startte het hiphoporkest met een mooie traditie: ze gaven maandelijks een eerbetoon aan grote artiesten in de zwarte muziek. Na hun muzikale ovatie voor Jay Z ging het welbekende balletje rollen. Inmiddels is er een hiphop/dance-album vol zelfgeschreven nummers. Dat moet gevierd worden, en wel met een dikke releaseparty op 4 april in de Melkweg.  

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.